Reklama

Reklama

VOD (1)

Splašený vlak se řítí rychlostí 100 mil za hodinu a vám budou vstávat vlasy hrůzou! Uvidíte jedinečné, na Oscara nominované výkony Jona Voighta a Erica Robertse. Akce, napětí a nečekané vyvrcholení na vás čeká v thrilleru Splašený vlak. Manny (Jon Voight) - drsný trestanec v odlehlé věznici na Aljašce - podnikne se svým spoluvězněm Buckem (Eric Roberts) odvážný útěk. Dostanou se do nákladního vlaku a plnou parou míří za svobodou. Jenže strojvůdce uprostřed jízdy zemře na srdeční příhodu a muži zůstanou sami ve vlaku blížícím se šílenou rychlostí k jisté katastrofě. Pak ale objeví třetího pasažéra, krásnou železničářku (Rebecca De Mornay), která je stejně tak zoufalá - jako rozhodnutá přežít - jako oni! (MGM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Když před pár dny běžela v rádiu písnička Runaway Train od Soul Asylum, říkal jsem si, jak by bylo vhod, kdybych si zopakoval dobrodružný film toho stejného jména. Film, při jehož sledování budete bytostně cítit všechny ty omrzliny a železem drcené prsty, přeměňuje běžnou premisu o útěku z vězení v originální „survival movie“ se splašeným obrněným vlakem a pamětihodným maniakálním hereckým výkonem Jona Voighta v hlavní roli. Eric Roberts a Rebecca De Mornay mu zde jen zdatně sekundují. S netradiční režií schopného Andreje Končalovského a původním scénářem od Akiry Kurosawy tento snímek působí v produkci studia Cannon Films jako zjevení. Stylová a mrazivá akce, která zalézá pod nehty. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ledová atmosféra je fantastická. Velice depresivní a skutečná. Voight je rovněz špičkový, tedy pokud zrovna nemá jeden ze svých emocionálních projevů, ve kterých nepůsobil autenticky, nýbrž trapně. Ovšem co předvádí Rebecca De Mornay, to už opravdu není ani přehrávání, nýbrž trapnost nejvyššího kalibru. Vůbec zde bylo několik momentů, ve kterých dialogy mezi hlavní trojicí působily velmi uměle a až neskutečně, což se mi už dlouho u filmu nestalo. Jako napínavý thriller však ucházející především díky režii a originálně zpracovanému nápadu. Těžko si představit drsnou a zasněženou krajinu Aljašky jako kulisu lépe využitelnou než se to povedlo zde. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jsem milovník vláčků. O to víc je z podivem jak dlouho mi unikal tenhle film. Koukám, že tu furt všichni píšou cosi o nějakým béčku, ale to bude tím, že producentem je Cannon což je tu pro některé lidi skoro synonymum prašiviny, ale mě nezaskočilo precizní technický zpracování ani skvěle vygradovanej děj, protože už dávno vím, že tihle údajní béčkaři uměli a hle dokonce i film ve kterým mladej a neskaženej Eric Roberts není otravnej a dokazuje, že měl kdysi potenciál na víc než na 50 trapných zetkových filmů ročně.85% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem vůbec nevěděl. Trochu mi to připomnělo Scottův snímek na podobné téma. Dva uprchlí vězni se dostanou do vlaku na Aljašce. Vlak ale nemá strojvedoucího, selžou mu brzdy a řítí se šílenou rychlostí vpřed. Nikdo neví, jak ho zastavit. Do věci se ještě vloží ředitel věznice, pro kterého to je osobní záležitost. Jeho soupeření s mladým Jonem Voightem se mi dost líbilo. I hudba je dobře zvolená. Napětí tomu rozhodně nechybí. "Tak zastav ten vlak!" ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TY SI ZVIERA!" ,,NIE. HORŠIE. ČLOVEK!" __ Istým spôsobom typický predstaviteľ ,,chlapských filmov", no medzi absolútnu špičku vo svojom žánri ho vyvyšuje až scenár Akira Kurosawu. Ten sa celý život motal okolo Shakespeara a nezapral sa ani tu. Práve vďaka jeho záverečnej citácii Richarda III. sa z finále filmu uprostred zúriaceho snehového pekla stáva nezabudnuteľný zážitok s účinkami katarzie. Priznávam, že do stanice hviezdičkovej dokonalosti doviedol u mňa ,,Expres do pekla" práve koniec, každopádne celý film je dejovo skvelo vyrovnaný, od začiatku dokáže upútať a aj napriek tomu, že jedna akčná scéna strieda druhú, žiadneho nespočtu mŕtvych sa nemusíte obávať. Vynikajúce po všetkých stránkach, od hercov a réžie až po, napriek veku filmu, stále skvelé technické spracovanie. (1402. hodnotenie, 124. komentár k filmu) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Vlak se skládá ze 4 čtyřnápravových diesel-elektrických lokomotiv výrobce Electro-Motive Division (EMD), patřícímu pod koncern General Motors. Lokomotivy EMD mají přeplňované dvoutaktní dieslové šestnáctiválcové motory. Starší GP7 a F7 mají motory přeplňované zastaralým Rootsovým dmychadlem, tyto lokomotivy disponují nejvyšším výkonem 1 500 koňských sil, novější GP40 má 3 000 koní a motor přeplňovaný turbodmychadlem. (tulakfelix)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 1985 v New Yorku. (ČSFD)
  • První lokomotiva nebyla nikdy poškozena – srážka byla pro film kašírovaná a stroj dostal přesvědčivé „maskování“. Tento typ lokomotiv byl původně navržen pro potřeby armády USA a měly mít možnost se přizpůsobit různým rozchodům kolejnic v Evropě pro případ válečného konfliktu. Dvacet let byly zavřeny ve skladu, pak jich třináct odkoupila Alaska Railways. Protože jejich údržba byla značně náročná, byly vyřazeny z provozu v roce 1984. Stroj s identifikačním číslem #1605 „hrající“ ve filmu byl bezprostředně po jeho dokončení sešrotován. (Robbi)

Reklama

Reklama