Reklama

Reklama

Over the Rainbow

všechny plakáty
Krátkometrážní / Komedie / Horor / Romantický
Francie, 1997, 10 min

Obsahy(1)

Mikro příběh o podezřelém nájemníkovi, jehož by se stařeny z domu nejraději zbavily a sepisují petici za jeho vystěhování. Dívka Lisa však spíše neví, co si počít s jeho dvořením. Muž jí děsí, ale není k němu svým odmítavým chováním příliš krutá?
Prvotina Alexandra Ajy byla nominována na Zlatou palmu v Cannes v kategorii Nejlepší krátký film. (J.Connor)

(více)

Recenze (15)

T2 

všechny recenze uživatele

na filmárske začiatky režiséra Alexandre Aja slušná práca, veľmi dobrá kamera a fajn námet ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Alexandre je prostě borec. Takhle povedený krátkometrážní snímek jsem už dlouho neviděl. Na to že se jedná o jeho debut je natočen až překvapivě velmi dobře. Alexandre se rozhodl pro vysoké kontrasty černé, klasické francouzské rytmy a zajímavé lokace, díky nimž snímek získává nádech starých noirovek. Na samotném začátku sledujeme tlustou ženu, která je zavražděna neznámým násilníkem, dále příběh pokračuje jako taková netradiční detektivka. Alexandre tu naplno využívá svůj obrovský potenciál a dokazuje, že dokáže točit snímky hodné pravého umělce. Over the Rainbow nepřekvapuje jen skvěle nasnímanými scénami, které mu leckdy dovávají pravý nádech autenticity, povedeným hudebním doprovodem, ale také hrdiny, kteří jsou leckdy na tak krátký příběh zajímavě napsanými bizarními figurkami (třeba prodavač květin s leteckými brýlemi)... Aja se prostě ukazuje jako velmi schopný režisér, který jednou dokáže oslovit široké publikum. (film lze zhlédnou na oficiálních stránkách kanálu čtyři). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vtipná krátkometrážní prvotina nominovaná na Zlatou palmu v Cannes v kategorii Nejlepší krátký film.. Aja holt už tenkrát věděl, kam má postavit kameru, jak má nastavit světlo nebo jak si pohrát s vysokými kontrasty černé. Přihodil několik originálních nápadů (trhané pohyby v rytmu tikajících hodin) i nádhernou hlavní hrdinku v podání Carine Yvart!! Solidní rozjezd kariéry.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Buď som nechápavý tvor, alebo to bola ozaj totálna "p ..." Každopádne, horor ani omylom. Jedine, že by stačilo snímok zaradiť do tohto subžánru z dôvodu, že bol horor sa nato pozerať - 15% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

v 19tich rokoch zrežírovať takýto malý noirovo-komediálno-hororový skvost je predznamenaním veľkého talentu a závratnej kariéry. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Každý režisér musí nějak začít a ne vždy se mu podaří vykročit tou správnou nohou. Divácká přízeň je mnohdy velmi vrtkavá, ale Aja dokázal zabodovat hned napoprvé. Pokud někdo z vás čeká nějakou romantickou podívanou, tak na to rovnou zapomeňte. Ti kdo znají Ajův styl, tak moc dobře vědí, že na tohle on nehraje. Sice zde lze vycítit jisté náznaky, ale jakmile pochopíte pravý význam tohoto shortu, bude vám jasné, že bez toho by se to neobešlo. Nejvíc musím tvůrce pochválit za opravdu dobrý výběr francouzských melodií, které dodají ději ten správný šmrnc. To samé však musím říct i o samotné kameře, která odvedla neskutečný kus práce. Dalším zajímavým prvkem jsou charakteristiky jednotlivých postav, které jsou opravdu pestré. Všechny tyto postavy nám mají co nabídnout a mají své osobité kouzlo. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Sakra ten pán Alexandra Aja je vážne talent..jeho prvotina je plná tajomného, noirového...vynikajúci debut ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Sľubný úvod, ktorý ma tak trochu navnadil na Andalúzskeho psa nemal vo zvyšku filmu svoje pokračovanie, na druhej strane naozaj vtedy mal Alexandre Aja iba 19 rokov a popravde rovnako dobre natočený a o niečo lepší príbeh som videl aj ako záverečnú prácu jedného stredoškoláka, takže spätne po napríklad 7 rokoch na tomto filme ľudia talent objavia, ak by nepoznali meno autora ocenili by pravdepodobne iba kameru. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nepohrdnu nikdy kratkým filmem, kterej má dobrej nápad a je trochu černej (morbidně). A to se zrovna tady povedlo. Trošku mi to připomnělo Delikatesy (Jean-Pierre Jeunet + Marc Caro). Člověk se nestihne znudit během tak krátké doby a k vyplnění čvrthodinky, kdy nemáte co dělat, je to ideální. Možná mi to i chvíli zůstane v hlavě... ()

Terzeus 

všechny recenze uživatele

Efektne natočená noirovka, nič viac nič menej. Na takú mysterióznu prvotinu, ktorá je skôr o umení ako o nejakom širšom odkaze divákom niečoho viac je to super. ()

dessa 

všechny recenze uživatele

Krásný trhaný záběr na pavlačové drbny v rytmu tikajících hodin. A jednoznačné varování pro děvčata - dávejte si pozor na hodné, mrňavé, pupkaté, upocené strýčky... ()

Reklama

Reklama