Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sebevědomý Poručík Chris Burnett (Owen Wilson) byl vycvičen jako specialista na řízení bojových letadel typu F/A - 18 Superhornet a stal se skutečným špičkovým pilotem a navigátorem. Není proto divu, že nadupán vědomostmi a neotřesitelnou vírou ve své schopnosti, chce ukázat světu, co umí. Jeho poněkud konzervativní nadřízený admirál Reigart (Gene Hackman) jeho horkokrevnost nepovažuje za vhodnou. "Jsme pozorovatelé a ne vojáci", říká admirálu Reigartovi jeho podřízený Chris. Během průzkumné akce ale Burnett vyfotografuje cosi, co vidět rozhodně neměl, je sestřelen a pronásledován. Navzdory tomu, že celá akce probíhá "za nepřátelskou linií" , jde poručíkovi o krk. Admirál Reigart poruší své zásady a udělá riskantní rozhodnutí pro záchranu jeho života... Příběh filmu je zasazen do neurčité doby, která je charakterizována jako "pozítří" a je inspirována znepokojivou situací v Bosně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (340)

Terva 

všechny recenze uživatele

Chris Burnett (Owen Wilson) říká na začátku filmu, že kdyby měly rockové skupiny pořádné piloty, nedocházelo by k leteckým katastrofám. Zároveň zmiňuje skupinu Lynyrd Skynyrd, že by jim chtěl dělat pilota. Tři členové této kapely totiž v roce 1977 zemřeli při leteckém neštěstí. CITÁT - Všechno je jen jako, nebojujeme, jen sledujeme......... Velmi povedená kamera. Například její "točivé" záběry okolo 25 minuty jsou nádherné. Ale to není vše, dá se tu najít více krásných kamerových záběrů. Hudba je střízlivá, ale ujde a herecké obsazení se také povedlo. Musíte však film brát s rezervou. Je tu pár sporných událostí. Už jen samotný počátek incidentu, kdy vlastně pilot i navigátor nerespektují nařízení a poruší je. Dále je přehnaná potyčka v masovém hrobě a nejvíce nevěrohodně vypadá průnik zaminovanou továrnou. Konečná pasáž se také neobejde bez velkého štěstí, protože těžko uvěřit, že se nikdo pořádně netrefí. Jako celek je to však nadprůměrná akce, citová záležitost a povedené napětí i překvapení. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $58,856,790Tržby Celosvetovo $91,753,202Tržby za predaj DVD v USA $40,400,000 //počet predaných kusov 2,200,000║ Lietadlo F-18 Hornet vs. vystrelené rakety je sledovať na domácom kine niečo famózne a preto aj dávam vyššie hodnotenie, John Moore je rutinér ale dosť zručný na to aby pobavil a nenudil. /80%/ ()

Reklama

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film. Válečný konflikt v Jugoslávii se na filmovém plátně nevidí běžně. Je natočen moderně, bez žádných zbytečných a nudných pasáží a se spoustou akce. Proto se na něj dívá jedním dechem. Velkým plusem je rozmanitost bojových scén. Jsou totiž natočeny po akční stránce naprosto skvěle, jsou jak ve vzduchu, tak na zemi. A co víc, s bohatou ukázkou bojové techniky. Nejvíc jsem obdivoval akci ruského raketového protivzdušného systému u kterého jsem na vojně sloužil. Nádherná ukázka sestřelení bojového letadla. Nadšenec válečných filmů si přijde rozhodně na své, i když jediná vada se týká konce, který je až neuvěřitelně moc hollywoodský. Ale vem to čert, o zábavu je postaráno a to je hlavní. Ústřední dvojice působí sympaticky a u Owena Wilsona je to dvojnásob, protože jako komika jsem si ho v tak vážné roli nedokázal vůbec představit. Film Za nepřátelskou linií - je válečný film s moderní a skutečné doby, který stojí za vidění. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Thriller, u kterého po nás nikdo nechce, abychom ho brali námětově vážně. Ve válce se umírá, ale dá se z ní udělat i docela solidní videoklip se samoúčelnými, ale velmi slušně zvládnutými akčními scénami, až si budou někteří podupávat v rytmu svištících kulek. Herecky je to rutina, režijně pár dobrých nápadů dostaneme (John Moore se poté nicméně ještě víc „pokazil“: důkazem je třeba mdlý Max Payne nebo pátá Smrtonosná past). Párkrát je to nechtěně úsměvné, jindy vědomě patriotické, ale vesměs docela převyšující běžnou hollywoodskou válečnou produkci. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tohle skutečně ne. Když jsem tento skvost viděl poprve ve svých čtrnácti, bavil mě sice celou dobu, ale už tenkrát mi ten závěr přišel neuvěřitelně pitomej. Dnes na to koukám s větším odstupem a pitomej mi přijde i Owen Wilson, kterýmu v tomto filmu nevěřim ani podklouznutí na kameni. Závěrečná bojová akce je ovšem rarita... nic tak nereálného se nedělo ani v sérii Ramba. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (26)

  • Vo filme účinkuje aj vrtuľník Mi-17 Slovenskej armády, konkrétne z Vrtuľníkového krídla v Prešove. Pre potreby filmu bol zbavený zadných dverí a výsostné znaky boli prelepené francúzskymi. Počas dvoch filmovacích dní sa stále natáčala tá istá scéna, pričom kamery boli nie len na zemi, ale v sprievodnom vrtuľníku Ecureuil II (pilotovanom tiež slovenským pilotom) a aj v samotnej nákladnej kabíne. Cena za letovú hodinu pre americkú produkciu bola údajne 100 000 Sk. (Fredy.Tukot)
  • Srbských vojakov hrali príslušníci Martinského vojenského útvaru. (andykovac)
  • Scény nasledujúce hneď po zostrelení až po moment, kedy telefonuje Chris Burnett (Owen Wilson) zo skaly sa natáčali pri prameni Kráľovej studne (Veľká Fatra, pod vrchom Krížna). (ČSFD)

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama