Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

fcreading 

všechny recenze uživatele

Vydarený film od Cormana ktorý režíroval aj Jámu a kyvadlo a vtomto si počíňal velmi dobre tá atmosféra domu Usheru je mrazivá a hmla nad celým domom je výborná. Price je mimochodom znova vynikajúci a povyšuje svojim výkonom aj ostatných zúčastnených. Sú tu aj výborne scény padanie omietky zo steny, búchanie dverí a padanie lustra. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

K dílu Edgara Allana Poea bych řekl jen toto: mě zaujalo, mám ho rád, často se k němu vracím a to i přesto, že mě jeho část zrovna nenadchla. Edgar Allan Poe byl průkopník detektivky a hororu, Vincent Price je herec - génius a tvorbu Rogera Cormana neznám. Zánik domu Usherů je navíc adaptací mé nejoblíbenější povídky a tak jsem neviděl důvod, proč se do série těhle filmů nepustit. A já nebyl filmem vůbec zklamán - krátká povídka v 80 minutách by možná někoho odradila, ale já se musím přiznat, že jsem se nenudil jedinou chvilku a stopáž celý příběh pěkně táhla a zdatně utáhla. Herecké výkony jsou skvělé, za zmínku samozřejmě stojí Vincent Price, který je opět nádherně šílený, navíc má v originále fakt působivý hlas. Galerie Usherů je působivá a já celou druhou půli filmu snad ani nedýchal. Atmosféra je fakt působivá a vážně by se dala krájet, takže horor jak vyšitý. Na dobu vzniku to je navíc fakt precizně udělané a já jsem nadšený úplně ze všeho, i z hudební složky. Roger Corman je borec. Doporučuji všem milovníkům hororů a EAP. Bravurní dílo mrtvého žánru. Za mě jednoznačně 100% a těším se na další filmy. ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Prostředí domu Usherů,je natolik ponuré a ubíjející,že by tam dlouho nevydržel ani ten největší optimista,ale zdá se že pološílený Roderick Usher si to spíše užívá. Proto,když se mu naskytne příležitost, neváhá ani na okamžik a zaživa pohřbí svojí sestru,jen proto,aby se jí náhodou nepodařilo vymanit se z jeho vlivu a neopustila prokleté rodinné sídlo,zatížené už tolika zlými skutky jejich předků. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Miluji atmosféru obrovských a ponurých domů, ve kterých se za každými dveřmi může skrývat temné tajemství. Když proto nic netušící Philip přijel do Usherovic sídla a poprvé se ozval zastřený hlas Priceho Rodericka, jenom jsem vrněl blahem. Když pán domu podruhé velkolepě oznamoval, že nově příchozí nemá ponětí, co se v domě děje, podíval jsem se po očku na hodinky a říkal si, že už by se ono údajně děsivé "cosi" mohlo ukázat. Když ale děj plynul dopředu pouze díky pravidelným zvratovým skokům, po kterých následovaly dialogy plné vaty, došlo mi, že ne z každé napínavé povídky se dá udělat strhující film. Alespoň, že dobře gradovaný závěr může nabídnout dech beroucí momenty typu "vrcholně napínavá scéna plná zlých obličejů na obrazech". Není to vysloveně zklamání, ale výrazné překvapení se v domě Usherů hledá jen těžko. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo překvápko během filmu jako už dlouho ne. První polovina mě totiž celkem i nudila, ne že by to bylo nekoukatelné, ale čekal jsem více a ono záhadné, děsivé tajemství bylo v první polovině pro mě zaobaleno opravdu nezáživně a dokonce i můj oblíbený Vincent Price mi jako obarvený blondýn s zženštilým chováním pil krev (ale zahrál to parádně, člověk ho fakt nesnášel už od pohledu, tak co si stěžuju :-D )...Pak přišla první scéna s obrazy a film najednou otočil doslova o stoosmdesát, atmosféra konečně dupla na plyn a už to bylo jak jsem doufal, že to bude. Ponuré, strašidelné s příběhem , který jsem najednou hltal a byl napnutej jak to dopadne. Druhá scéna s obrazy mi způsobila mrazení v zádech, no sakra kdo by to byl řekl, a Madeline? Tak to byla úžasná změna !! První půlka za mě tak na 2* , druhá půlka za plnou palbu tak jak hodnotit? No myslím, že je vždy lepší když se film rozjede, než když v polovině dojede, takže za krásnej skok kupředu nakonec s klidným svědomím sázím 4* a vřele doporučuji. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Krajina, kterou Mark Damon projíždí na začátku filmu, byla spáleništěm v Hollywood Hills. Roger Corman o požáru slyšel v rádiu a hned druhý den se na to místo vydal točit. (liquido26)
  • Vincent Price si kvůli roli přebarvil vlasy. (Chatterer)
  • Roger Corman se dozvěděl, že v Orange County v Kalifornii je stará stodola odsouzená k demolici. Proto se s majiteli dohodl, aby mu dovolili stodolu v noci spálit a natočit požár pro film. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama