Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Převeliká nuda zachycující příběh nácka uvězněného v židovském těle, a to tak nešťastným způspbem, že to nezachrání ani druhdy skvělý Gosling. Jako příměr bych použil American History X, akorát všechno proč je tenhle film skvělej, je Svatý boj špatnej a navíc produkčně naprosto nezvládnutej. Bohužel. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa veľmi zlý film. Réžia to podľa mňa nezvládla, často ma to nudilo, tie reči boli veľmi hlúpe a naivné, nechápem ako by takto mohol niekto zmýšľať a už vôbec nie zo židovskej komunity, veľmi nerealistické. Veľa scén ako na politicko-náboženskú objednávku. Podľa mňa je to veľká prožidovská propagácia. Rozpor v názoroch a myšlienkach kvitujem a aj rôznu psychológiu, ale celkovo to nebolo dobré a nemyslím si, že by to bol kultový film. To, že často si vymýšľame Židov ako tvorcov zla, a že bez nich by bola spoločnosť ideálna je tiež podané psychologicky a často trefne, aj keď často je aj pravda, že Židia za niektoré veci môžu, ale možno rovnako aj iní, niekedy jeden viac, niekedy druhí. Takisto skupinky neonacistov sú tam podané ako bandy tupcov, či samotná židovská komunita je tam vykreslená neprofesionálne. Možnosť voľby je podľa mňa lepšie vykreslená v Kulte hákového kríža a tento sa naň nechytá ani zďaleka. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vážně nevím... tohle je opravdu hodně ujetý film. Téma velice zajímavé, spousta zajímavých dialogů a postřehů, ale některé scény byly až neúnosně přitažené za vlasy. I postavy - nejvíc určitě Carla (Summer Phoenix). Ale i hlavní hrdina Ryana Goslinga byl značně nepravděpodobný - malý brýlatý židáček, který s učitelem v ješivě vede zanícené talmudické rozepře, se po odmítnutí svých názorů stane drsným pouličním rváčem a nazistou, jehož hlavní životní program je zabíjet Židy. A přitom v nitru stále chová úctu k Tóře, na skinheadské akce si začne pod tričko s hakenkreuzem oblékat talis a učí svou masochistickou milenku hebrejštině a židovským zvykům. Uch... Tedy nepochybuji, že podobně schizofrenní jedinci existují napříč všemi národy nebo vírami, ovšem tohle bylo řekl bych příliš. Ale tvůrci filmu myslím spíš jeho postavu zamýšleli jako symbol, jako médium, skrze které by mohli prezentovat svoje názory. Povedlo se jim to sice objektivně dobře, ovšem subjektivně mě to příliš neoslovilo. Knih o judaismu i o nazismu jsem přečetl stohy, seritózních, ne vymyšlených v Hollywoodu, takže jsem si ve filmu popravdě spíš vychutnával úplně vedlejší prvky, jako byla třeba účast Theresy Russell a Billyho Zanea v rolích neonazistických manželů, nebo sice lehce šílená, ale právě proto hodně přitažlivá postava Carly. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Skvělý Ryan Gosling v roli mladíka rvoucího se se svým pravým já, se svým původem, svou minulostí, svou vírou, ideály… Některé pasáže byly vynikající, např. scéna z „nápravného“ sezení nebo hádky s učitelem a spolužáky ze školy podávané prostřednictvím flashbacků. Jindy jsem měl ale trochu rozporuplné pocity a úplně mi to do sebe nezapadalo. Občas na mě film působil takovým nedodělaným dojmem, hlavně ve druhé půlce, kdy se děj trochu roztříštil. Ve výsledku jen lepší tři hvězdy, ale určitě netradiční film, byť tahle tematika mě trochu míjí. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Svatý boj měl být hlavně o hlednání ztracené víry hlavního hrdiny. Jenže až na posledních 10 minut, jde jen o změť postojů, o snaze vyvolat kontroverzi, o snaze ukázat, že scénarista a režiser v jednom vědí o židovské víře velice mnoho a vidí rozpory v této víře a nebojí se je nám ukázat. Tenhle film prostě není žádnou "kultovní" provokací, ale jen samooháněním toho, jak je někdo zběhlý ve své víře. Proto příběh žida, který pro ztrátu víry zakotvil v nacistickém hnutí, je přímo směšný a nelogický. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)
  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)

Reklama

Reklama