foto

Ryan Gosling

  • nar. 12.11.1980 (35 let)
    London, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Je lepšie sa preceniť, ako neskúsiť niečo, o čom si myslíte, že je nad vaše sily.“

Talentovaný mladý Kanaďan Ryan Thomas Gosling. Narodil sa Donne a Thomasovi Goslingovom. Má rád psy, svoju staršiu sestru Mandi a jazz, hrá na gitaru. V roku 2004 zložil hudbu k filmu Olivera Robinsa ROOMIES (2004). Dnes patrí tento inak v súkromí údajne veľký showman a sebavedomý priebojný mladík k najnádejnejším talentom novej hollywoodskej hereckej generácie.

Už ako chlapec mal jasno v tom, čo chce ako veľký robiť. Nebol ešte ani v puberte a už získal úlohu v kabarete „The Mickey Mouse Club“ (po boku Britney Spearsovej). Spevácky a pohybový talent mu zostal dodnes (viď. tanečná scéna z nočnej ulice v „Denníku jednej lásky“). Síce vedel, o čo mu ide, ale to nie vždy stačí. Ako väčšina, aj on začínal hosťovaním v seriáloch (KUNG-FU – LEGENDA POKRAČUJE, FAKTOR PSI). Postupne sa prebojoval až do titulnej úlohy. Zobral vďačne rolu MLADÉHO HERCULESA v rovnomennom televíznom seriáli, inšpirovaným úspešnou sériou Kevina Sorba a Sama Raimiho. Definitívne dáva prednosť hraniu pred spevom a tancom, ale veď všetci predsa vieme, že to všetko spolu súvisí.

V roku 2000 stelesnil jedného z hráčov amerického futbalu v disneyovskom projekte podľa skutočných udalostí – SEZÓNA TITÁNOV. Spolupráca s Denzelom Washingtonom a Willom Pattonom nikdy nie je na zahodenie. Výraznú rolu mu ale ponúkol až kontroverzný film SVÄTÝ BOJ. Tu stelesnil Žida, ktorý sa stane neonacistom. Film strhol pozornosť na Redfordovom Sundance Festival. Film tu získal Cenu poroty. Komerčnejšiu príležitosť Ryanovi ale ponúkla až produkujúca herečka Sandra Bullocková v kriminálnej dráme VZOREC NA VRAŽDU (aka Murd3r 8y Num8ers). Tu Gosling stesnil Richarda Haywooda, chladnokrvnejšieho z dvoch inteligentných mladíkov (druhým bol Michael Pitt). Rozhodnú sa „len tak“ zavraždiť človeka. Solídny úspech u divákov aj kritiky mal za následok, že Goslinga si začínajú všímať producenti.

Veľkú príležitosť dostal v dráme SVET PODĽA LELANDA z produkcie Kevina Spaceyho. Tu stelesnil inteligentného, zasnívaného mladíka. Jedného dňa „z ničoho nič“ zavraždí brata svojej priateľky a dostane sa do väzenia pre mladistvých, kde si k nemu postupne nachádza vzťah jeho profesor (Don Cheadle), snažiaci sa získať materiál pre svoju knihu.

Vynikajúcu príležitosť dostal v rovnako neobjavne napísanej ako profesionálne po všetkých stránkach odvedenej staromódnej romanci DENNÍK JEDNEJ LÁSKY. Tu stvoril nádherný pár s rovnako talentovanou Rachel McAdamsovou v klasickom príbehu lásky, ktorá napokon prežije až do staroby všetky nástrahy sveta, úzkoprsých rodičov, okolia, sveta. Už nie neskúsený chlapec, ale mužnejším, zocelenejším dojmom pôsobiaci mladý muž Noah so životom celým pred sebou a mieniacim ho chytiť za vlasy. A predsa stále akýsi zamyslený, tichý, stále citlivý (trochu ako Jake Gyllenhaal). Najbližšie ho uvidíme v STAY (Naomi Wattsová + Ewan McGregor v réžii Marca Forstera) a CHE (Javier Bardem + Benicio Del Toro v réžii Stevena Soderbergha).

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 Untitled Blade Runner Sequel
Weightless
2016 La La Land
Správní chlapi
2015 Sázka na nejistotu
2013 Gangster Squad – Lovci mafie
Jen Bůh odpouští
2012 Za borovicovým hájem
2011 Bláznivá, zatracená láska
Den zrady
Drive
Ožralý Štědrý večer
Touch of Evil
2010 Blue Valentine
V lepší společnosti
2007 Lars a jeho vážná známost
Okamžik zlomu
2006 Half Nelson
2005 Hranice života
2004 Zápisník jedné lásky
2003 Svět podle Lelanda
2002 The Slaughter Rule
Vzorec pro vraždu
2001 Svatý boj
2000 Vzpomínka na Titány
1999 Unbelievables, The (TV film)
1998 Mladý Hercules (TV seriál)
Nothing Too Good for a Cowboy (TV film)
1997 Zámořská střední (TV seriál)
1996 Dobrodružství Shirley Holmesové (TV seriál)
Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů (TV seriál)
Flash Forward (TV seriál)
Frankenstein a já
1995 Herkules (TV seriál)
Husí kůže (TV seriál)
1993 Kung Fu: Legenda pokračuje (TV seriál)
Připraveny nebo ne? (TV seriál)
1990 Bojíte se tmy? (TV seriál)
Cesta do Avonlea (TV seriál)

Dokumentární

2014 My Life Directed by Nicolas Winding Refn
2013 Svedeni a opuštěni
2007 Screenplay Series with Syd Field
2001 Anatomy of a Scene (TV seriál)

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2007 79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Teen Choice Awards 2005, The (TV pořad)
2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1989 MMC (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

2014 Lost River

Scenáristická filmografie

2014 Lost River

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(5 206)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace