Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

No jo, je vidět, že jsem měl před třemi desetiletími úplně jiné vnímání, když jsem této záležitosti vrazil po paměti čtyři pěticípé. Kromě faktu, že jsem měl tehdy ještě prd odžito, se zřejmě projevila i ta skutečnost, že jsem tehdy ze všech sil doháněl to, co jsem zameškal a co už mi nové pořádky dovolovaly. Jo, jo, tehdy už v televizi běžně běžely záležitosti, které jsem do té doby viděl jen na videu v podobě desáté kopie z osmé kopie, takže jsem si mohl k obrysům postav postupně doplňovat i tváře. A v noci jsem pak jako houba nasával všemožné horory, které byly sice na svou dobu fajn, ale dnes už působí vyloženě archaicky a spíš úsměvně než strašidelně. Už podle účesů je jasné, že se jedná o současníka původních Hvězdných válek, ale ani doba vzniku pro mě dnes neospravedlnila chabý příběh, chybějící logiku a dosti prkenné herecké výkony. Tohle nebyl vydařený filmový návrat. / Poučení: Pokud je hřbitov jedinou skutečnou atrakcí malého městečka, je jasné, že na něm život nejen končí, ale nejednou i počíná. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Kultová čiernohumorná pecka plná žltej krvi, s jedným z najlepších záporákov, akých kedy éra videa splodila. Pár malých výčitiek by sa našlo: herci a (zasa) dej - Coscarelli je ohľadne príbehu dosť veľký optimista a niektoré scénky, ako keby sa odohrávali v inej realite (niekto to tu dokonca nazýval surealizmom). Inak výborná zábava. 85% ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Hmmm. Jak by tohle asi vypadalo jako povídka nebo román od Kinga? Určitě by se to mezi jeho knihami neztratilo. Phantasm mě bavil. Několikrát jsem se lekla a to přesně v místech, kde bych to měla očekávat a kde se to samozřejmě přímo nabízelo. Nechala jsem se unést tím, co se právě odehrávalo na obrazovce. Bylo to krásně atmosférické. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, mňa tento "kult" nejak zvlášť neohromil. Nebolo to síce zlé, ale ani nemám nijak zvlášť euforický pocit. Pripadalo mi to také šedivé, nemastné-neslané a dosť naivné. Dejová linka, možno až na koniec, je hrozne nudná a nemá čo ponúknuť. Do toho ešte treba prirátať podpriemerné herecké výkony a aj na tú dobu dosť detinské trikové efekty. Snáď jediná postava, ktorá svojim zjavom a celkovým prejavom vynikla bola postava Tall Mana, dosť výrazne tento film potiahla. Na druhú stranu tu bola pri pár scénkach aspoň slušná atmosféra a perfektná muzika. Čistý priemer. 60/100 ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tall Man, podivínský šéf Morningsideské márnice, jen na oko vypadá jako člověk. Ve skutečnosti je to démon. Uvnitř budovy hlídá vchod do jiné dimenze, po nocích oživuje mrtvé, kteří mu slouží jako otroci, a, jen tak mimochodem, vlastní stříbrné koule - létající odšťavovače lidských mozkoven. Proti němu se postaví malý Mike se starším bratrem Jodym... Coscarelli si podle svého scénáře natočil působivý, nesmírně atmosférický horor, který doplnil surrealistickými prvky a kapkou černého humoru. První Phantasm je mezi fanoušky hororů rozhodně kult jako prase, pro mě osobně ale teprve rozjezdem a odrazovým můstkem pro vychytanější dvojku. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Ve filmu existuje několik odkazů na Dunu Franka Herberta. Např. je ve filmu vidět bar jménem Dune. (Chatterer)
  • Film byl natočen již v roce 1977, avšak do kin byl puštěn až v roce 1979. (Chatterer)
  • Angus Scrimm se po dokončení filmu zeptal režiséra, proč se Tall Man při lákání obětí proměňuje v ženu a před vraždou s muži souloží. Zaskočený režisér mu dodnes nedokázal odpovědět. :) (BoredSeal)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama