Reklama

Reklama

Lidské monstrum ožilo, zachraň se, kdo můžeš! Pro milovníky hororů, ale i jejich odpůrce, je určena vtipná a divácky vděčná parodie Mela Brookse. Hrdinou příběhu je nadějný vědec Frederick, vnuk dr. Frankensteina, který na přednáškách s oblibou odhaluje svým studentům nejrůznější "tajemství" lidského těla. Když obdrží závěť Victora Frankensteina, odjíždí z Ameriky do starého rodinného sídla, aby převzal dědictví. Jeho "součástí" jsou také potrhlý sluha Igor a tajemná domácí paní Blücherová. Ve sklepení domu Frederick objeví pracovnu svého neblaze proslulého dědečka i recept, jak oživit člověka. Není divu, že právě tento "odkaz" dlouho na pokoji nenechá. Jeho vědecký pokus se mu však poněkud vymkne z rukou a znovuoživlý člověk začne ohrožovat ostatní pokojné občany... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (140)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Spíše než o parodii jde o odlehčenější verzi patálií dalšího mužského člena Frankensteinova rodu. Ovšem podané je to věrně v duchu i stylu klasických horrorů studia Universal. Tvůrci jdou mnohdy až do maniakálních detailů a po celou stopáž ani na vteřinu nenechávají na pochybách, jaký že to mají vztah k originálům. Feldmanův Aj-gór je jeden z nejpamátnějších poskoků, jaký se kdy na plátnech objevil, Wilder rochní blahem a vůbec jsou všichni perfektní. Škoda, že ne vždy i řádně využití. Což platí především o Frau Blücher (íháá). Ač nejmladší z Frankensteinova rodu s přehledem obstojí i sám o sobě, tak plně doceněn může být až ve chvíli, kdy máte nakoukané (minimálně) Frankensteiny s Karloffem (kupříkladu bez Frankensteinova synátora by se jen stěží doceňovala vytříbenost scény s vrháním šipek). No a nemůžu nezmínit vpravdě geniální houslový hudební motiv. Jediný výraznější zápor, který neumožňuje udělení plného hodnocení, je stopáž. Brooks sice nikdy nenudí, ale i tak by prospělo sestříhání někam k hranici "universalovských" pětasedmdesáti minut. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nevím nevím... Když si přečtu v programu o nějakém filmu, že to je parodie, tak se na něj podívám s očekáváním, že se budu smíchy zalykat... Možná jsem jenom nablbý Nielsenem a bratry Zuckerovými, ale tohle mě vážně hodně nudilo. Opravdu od srdce jsem se zasmál asi třikrát. Ano, ta černobílá kamera je hezká, Igor je dokonalý a navíc jsem to neslyšel v původním znění (a dabing prý hodně vtipů zabil), ale parodie je podle mě prostě o něčem jiném. Tohle je spíš taková pocta... Něco podobného, co udělal například Tim Burton v Edu Woodovi. Nutno říci, že lépe. ()

Reklama

Pawouk123 

všechny recenze uživatele

Během necelého týdne již druhý shlédnutý film s Genem Wilderem (první byl Willy Wonka & the Chocolate Factory) a dlužno podotknout, že na mě působí jako velký sympaťák. Což ostatně všichni herci - krásná Teri Garr s německým akcentem, pro mě do té doby neznámý Marty Feldman, monstrum se zipem v podání Petera Boyla i Gene Hackman jako slepý mudrc k pohledání. K tomu všemu ještě 'Aj-gor' a jeho úžasně přihlouplé či poťouchlé grimasy ('It should be raining...'), 'there wolf', 'Abby Normal' a 'what a knockers' a další naražky a lingvistické dvojsmysly a 4 hvězdičky jsou na světě. No nakonec vlastně pět. Mírnou neobjektivnost připisuji lahvince vína i tomu, že parodie může pobavit nejen prvoplánovou přehnaností, ale i montypythonovskou ujetostí. Zajímavé komentáře: Malarkey, woody. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No za nejakou super srandovni parodii bych to urcite neoznacil, spis je to neco mezi poctou starejm Universalackejm hororum a komedialne prevypravenym klasickym Frankensteinem. Ale to, ze si na nakej poradnej vtip clovek vzdy musi chvily pockat vubec nevadi, jednak z toho duvodu, ze kdyz uz tu nakej for je, tak vetsinou fakt masakralni a navic, ono se to klidne obejde i bez tech vtipku, mame tu sice predvidatelnej, ale fajn pribeh a hlavne to cely ma naprosto perfektni vizualni stranku. Z hercu me samozrejme krome dokonalyho Wildera v roli Frankensteina a Feldmana v roli poskoka Igora, zaujal Hackman v maly rolicce slepyho mnicha davajiciho Frankensteinovo monstru veceri. Jeden z tech lepsich Brooksovo filmu. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Cirkus toporný ako "Frenknstínovo" stvorenie, s príťažlivým vizuálom starých dobrých hororových čias a nevalným počtom naozaj funkčných atrakcií. Potrhlosť sa pohybuje stále v škále dôstojnosti, nespúšťa sa žiadna veľká ochutnávka odvážneho korenenia, sladenia flambovania a porcovania klasiky a Brooks je autorom paródie s obstojnou, ale veľmi rýchlo pominuteľnou chuťou. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (26)

  • Podľa vyjadrenia Mela Brooksa je spomedzi všetkých filmov, ktoré režíroval, jeho najobľúbenejším práve Mladý Frankenstein. (m.a.t.o.)
  • Filmový debut Jeffa Maxwella. (HellFire)
  • Fráze „Its Franknsteen“ a její výslovnost je odkazem na Leonarda Bernsteina, u něhož je koncovka jeho jména vyslovována podobně. (ČSFD)

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama