Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (176)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Scénář určitě výborný a obsazením Sophie Loren, Martina Sheena a Richarda Herrise získal film další velké plus. Vlak plný lidí nakažených smrtelným virem, musí být na příkaz vlády a armády zničen. Vhodným místem se stává přejezd Kassandra na polském území. Jedná se o vysoký železniční most, který není od roku 1948 používán pro svůj technický stav. Zlom nastává v momentě kdy paní doktorka zjišťuje možnost zničení viru kyslíkem a možnost uzdravení všech lidí ve vlaku. Informace je ovšem pro pana plukovníka zprávou, na základě které nezmění svůj postoj a rozkaz nechává vyplnit. Boj obyčejných lidí uvnitř vlaku v čele lékařem rozhodne o tom zda zahynou všichni, nebo se podaří některé cestující včetně mnoha dětí zachránit. Trikové scény jsou samozřejmě ovlivněny rokem 1976. Dnešní počítačová technologie by určitě snímek zase o trochu posunula nahoru. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Bezva "napinák" s nádechem katastrofického filmu. Výborné herecké obsazení mezinárodních hvězd. Nechápu, proč se tyhle filmy nevysílají znovu. Přece již nemohou být po tolika letech tak drahá vysílací práva ? A o " železné oponě" už nemůže být řeč ! Takže zbývá jedině si pomyslet, že nákupčí u Českého filmu vůbec filmům nerozumí, anebo je tak mladý, že vůbec neví, že takové skvosty Hollywood vlastní. Dodatek : 18.června 2008 - tenhle film vyšel na DVD v PNS v edici "Filmové návraty". Už ho vlastním, díky moc. Stojí zato jej mít ve filmotéce. Dnes 31.8.2008 jsem se na film podívala znovu po 30.letech. Musím pochválit svého "pamatováka". Hraje zde 8 megahvězd a film je tak dobrý, že se některé dnešní k němu nemohou ani postavit. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Železnici mám rád, fascinuje mě. Mimo jiné to, jak člověk ve vlaku nemůže ovlivnit jízdu, ale musí se podřídit vnějším činitelům a pravidlům. Z toho důvodu působí přehazování výhybek a odklánění expresu z Ženevy do Stockholmu až démonicky, stejně tak zapečeťování vagonů v Norimberku. Filmu se dá vytknout řada věcí, z faktografického hlediska třeba to, že se vlak ocitne v Polsku podezřele rychle a úplně chybí Československo (takovou botu bych čekal spíš od Američanů, ne od Němců), ale celkově působí Přejezd Kassandra velmi sympaticky. (769., 24. XI. 2012) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Přechod přes most pod trestem smrti zakázán!" Tím mostem je potácející se železná objuda jménem Cassandra a k ní směřuje rychlík plný lidí, kteří netuší, zda se s nimi most zřítí dřív, než je zabije virus či střelba ozbrojeného doprovodu. Z mého úhlu pohledu se jedná o velmi napínavou podívanou, do které si zub času nezahlodal zdaleka tolik, jako do spousty jejích vrstevníků. Není mnoho snímků, které by v kategorii vlakový thriller mohly tomuto konkurovat. Kromě občas nechtěně směšných scén, pramenicích z technologického pravěku doby natáčení, jsem poněkud překvapen z toho, že rychlík z Ženevy do Stockholmu bez zjevných obtíží proráží železnou oponu a socialistické Polsko je ochotno zametat průšvih poněkud kapitalističtějších USA. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Dva v jednom. Těch katastrof, co potká pasažéry linky mezinárodního expresu Ženeva Stockholm je veľa i na jeden lidskej život, natož den. Nejen že se po chodbičce vlaku potuluje rozpadající se, vysoce nakažlivý terorista, může být hůř, záchranné akci zpovzdálí velí zelený mozek par excellence, který nalezne nejbližší karanténní zařízení v z mé strany nejmenovaném městečku, jež místopisně leží za "povzbuzující" městskou legendou ověnčeném přejezdu Kassandra, podle něhož, bystřejší asi odhadnou, dostal film název, a jenž je stabilní asi jako měna v Zimbabwe... Divák si však na rozdíl cestujícího stěžovat nemůžu, napětí minutu od minuty eskaluje, herci jsou veskrze sympatičtí, za všechny Sophia Loren, vyjma ni potěší i "slizký" Martin Sheen i Goldsmithova hudba je kvalitní ostatně jako vždy, nebojím se "Přejezd Kassandra" považovat za jeden z pilířů katastrofického žánru... 80% ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl v Československu promítán během Letního filmového festivalu pracujících, ale po necelých dvou měsících z kin zmizel. Důvodem měl být průjezd vlaku z nařízení NATO přes území ČSSR do Polska, což bylo ze strany členů paktu Varšavské smlouvy nemyslitelné. (Robbi)
  • Filmový Cassandřin most je ve skutečnosti 565 metrů dlouhý a 80 metrů vysoký obloukový Garabit Viaduct, stojící v jižní Francii v provincii Cantal. Most stojí už 130 let a na rozdíl filmu se stále těší provozoschopnému stavu. (Lateef)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama