foto

Ingrid Thulin

  • nar. 27.1.1926
    Sollefteå, Västernorrlands län, Švédsko
  • zem. 7.1.2004 (77 let)
    Stockholm, Stockholms län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Byla dcera rybáře, s rodinou se přestěhovali ze severu Švédska do hlavního města. Věnovala se baletu, ale láska k divadlu ji přinutila ke vstupu do Královského dramatického divadla ve Stockholmu. Začala hrát i ve filmu. Účást v hollywoodském snímku FOREIGN INTRIQUE roku 1956 jí ještě popularitu nepřinesla, ale příští rok se objevila v LESNÍCH JAHODÁCH, což znamenalo zlom v její doposud nevýrazné filmové kariéře.

Byl to počátek dlouholeté spolupráce s tvůrcem Ingmarem Bergmanem. Brzy poté byla vedena jeho režisérskou taktovkou opět, a to ve TVÁŘI a v NEŽ SE ROZEDNÍ, tento film jí vynesl cenu na festivalu v Cannes. Roku 1962, respektive 1963, vytvořila další ze svých nejvýznamnějších rolí, které jí opět poskytl Bergman. Jedná se o HOSTÉ VEČEŘE PÁNĚ a MLČENÍ, za které získala ocenění Guldbagge v prvním ročníku udílení této švédské filmové ceny. S příchodem čtyřicítky se začala výrazněji prosazovat i ve filmech jiných režisérů. Alain Resnais ji obsadil do dramatu VÁLKA SKONČILA, za její nejslavnější "mimobergmanovku" můžeme ale považovat až SOUMRAK BOHŮ Luchina Viscontiho. Přestože žila v Římě, tak se ještě několikrát sešla kvůli natáčení s mužem, jemuž vděčí za místo na filmovém výsluní. Za zmínku stojí vedlejší role v HODINĚ VLKŮ a ŠEPOTY A VÝKŘIKY, kde si vysloužila Donatellova Davida. Katastrofický (žánrové zařazení, nikoliv hodnocení) PŘEJEZD KASSANDRA lze chápat jako její poslední známý film.

Thulinová byla dvakrát vdaná, třikrát se postavila za kameru, hrála ve filmech nejrůznějších žánrů a kvalit, navždy však bude známá hlavně jako Bergmanova herečka. Kvůli léčbě se vrátila do Švédska, rakovině však podlehla tři týdny před svými sedmdesátýmiosmými narozeninami.

Travis "Taxikář" Bickle

Herecká filmografie

1988 Casa del sorriso, La
Cuore di mamma, Il
1987 Giorno prima, Il
Orn
1985 Corsaro, Il (TV film)
1984 Po zkoušce (TV film)
1980 It Rained All Night the Day I Left
1978 En och en
1977 Viaggio nelle vertigini, Il
1976 Agnese va a morire, L'
Přejezd Kassandra
Salon Kitty
1975 Klec
Monismanien 1995
1974 E cominciò il viaggio nella vertigine
En handfull kärlek
Mojžíš (TV film)
1973 Puccini (TV seriál)
1972 Sainte famille, La
Šepoty a výkřiky
1971 La corta notte delle bambole di vetro
N.P. il segreto
1969 Obřad (TV film)
Soumrak bohů
1968 Adélaïde
Badarna
Diablo bajo la almohada, Un
Hodina vlků
O.K. Yevtushenko
1967 Domani non siamo più qui
1966 Noční hry
Válka skončila
1965 Hängivelse
Return from the Ashes
1964 Lady, Die
1963 Ett drömspel (TV film)
Hosté Večeře Páně
Mlčení
Sekstet
1962 Agostino
The Four Horsemen of the Apocalypse
1961 Syskon (TV film)
Theatre '62 (TV seriál)
1960 Soudce
1959 Älska (TV film)
Vår ofödde son (TV film)
1958 Než se rozední
Tvář
1957 Aldrig i livet
Lesní jahody
1956 Cizí zásah
1955 Danssalongen
Hoppsan!
1954 I rök och dans
Två sköna juveler
1953 En skärgårdsnatt
Göingehövdingen
1952 Kalle Karlsson från Jularbo
Möte med livet
1951 Foreign Intrigue (TV seriál)
Leva på 'Hoppet'
1950 Hjärter knekt
När kärleken kom till byn
1949 Kärleken segrar
Syn přístavu
1948 Dit vindarna bär
Känn dej som hemma

Dokumentární

2012 Liv & Ingmar - a.z.
Palme - a.z.
2009 Obrazy z hřiště
1964 Film den niemand sieht, Der

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(73)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace