Reklama

Reklama

Piková dáma

  • Rusko Pikovaja dama (více)
všechny plakáty

Recenze (12)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Knihu jsem nečetl) Možná, že kdybych film viděl jako dobový divák (a v lepší kvalitě), malý nádech hororového žánru (dle imdb) by byl pro mě lépe obhajitelný (a víc efektivní). Takhle ovšem hraběnka i důstojník vypadají spíše odpudivě, než nějak děsivě či zlověstně (nedával bych to ovšem za chybu maskérům), a umělý pavouk v bláznově představě je pro změnu vcelku směšný. Příběh o zkázonosné posedlosti tajemstvím jako takový sice nenudí, ale mnou osobně provanul rychle a lehce jako vánek, výraznější stopy, resp. filmový zážitek, ve mně bohužel nezanechal. Hodnocení vidím na slabší průměr. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

V poradí druhá sfilmovaná adaptácia rovnomennej Puškinovej predlohy. Sústredí sa predovšetkým na psychické prežívanie dôstojníka Germana, kotrý sa stále viac opantáva posadnutosť dozvedieť sa kartový kľúč k zbohatnutiu. Veľkorysejší časový priestor tvorcovia využili i na retrospektívnu scénu. Odohráva sa 60 rokov pred hlavným dejom, a ukazuje, ako grófka v Paríži k získaniu víťazného kartového kódu prišla. O horor nejde ani náhodou. Skôr dramatický príbeh pádu jedného dôstojníka v dôsledku jeho explozívne rastúcej posadnutosti výhrou. Nesporné herecké a režijné kvality tvorcov sa však ani tentoraz nevyhli naťahovaným scénam čakania v chodbách, či pred domom, čo bolo dôsledkom snahy podrobne vykresliť vnútorné prežívanie hrdinu. No menej je niekedy viac. Na druhej strane vynechanie ďalšieho osudu Lizavety, hrdinovej partnerky, zamrzelo. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Nemůžu posoudit,jak moc věrné je toto zpracování Puškinovy Pikové dámy(neměl sem to štěstí číst),ale rozhodně je to jeden z mála filmů,který mě v poslední době zaujal. Ivan Mozžuchin v hlavní roli důstojníka Hermana působí vskutku démonicky,jen mu chybí rohy. Protazanov dokázal zajímavě vykreslit jeho psychiku,hamižnou snahu zjistit,jak by se dalo získat tajemství,se kterým by vyhrával v kartách. Jediné s čím sem musel smířit,bylo,že představitelky ženských rolí mi nepřšly nijak přitažlivé(o staré komtese ani nemluvě :) ),ale to filmu nijak moc neubírá na působivosti,spíš naopak to vykresluje lidi,jak by spíš podle skutečnosti vypadali. Celkově je to těsně pod 4,5* . ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Depresivní, skličující. A jak film ponuře bloumá v čase a prostoru, propadá se v bezčasí do prázdna i mamonem hnaná mysl carského důstojníka. Především v závěrečné třetině, od setkání s hraběnkou, velmi působivé. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace Puškinovy mravokárné Pikové dámy. Ivan Mozžuchin na sebe perfektním výkonem strhl veškerou pozornost (a to je, s přihlédnutím k talentu jeho dámských protějšků, jen dobře). Protazanov dokázal z předlohy téměř mistrně vybrat jen to divácky přitažlivé, aniž by tím snad nějak narušil kult, který kolem Puškina rusové v té době postupně vytvářeli. Skvělé drama, které má i po více jak 90 letech stále čím zaujmout. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Schopná parta kolem režiséra Protazanova vytvořila celou řadu zajímavých filmů - a tato verze Pikové dámy patří k těm nejzajímavějším. Sice moc nechápu zařazování do hororu, jak bylo donedávna psané i tady (a koneckonců na IMDb stále je), jestli něco, tak si zaslouží zařazení mezi "mysteriózní" - ale to je slovíčkaření. Film je výborně natočený, kulisy jsou řádně dekadentní a salony petrohradské smetánky pořádně zatuchlé. I lidi jsou skutečně oškliví, ženský ansámbl obzvlášť, ale zase celkem slušní herci - v čele s Mozžuchinem, ten je opravdu fenomenální. Jakkoli délka je snesitelná, filmu dost škodí předlouhé natahované scény a přece jen uvadající atmosféra příběhu. A přestože Puškina nikdo nemůže z dekadence podezírat, tihle ruští tvůrci jeho romantickou předlohu řádně poupravili. A vůbec ne špatně. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Som trošku zmätený, tu väčším hodnotením ako 3 hviezdy, pýtam sa, či som videl ten istý film. Ako napísal Sarkastic, dobový divák ( by ) mal zrejme navrch. Ono strašidelných snímkov ( tu je pojem horor braný ako všeobecný pojem ) sa v tej dobe netočilo a už dupľom nie v tamojšom Ruskom Impériu. Takže ide skôr o tie techtle pechtle, ako o dielo vyvolávajúce zimomriavky. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Druhé najstaršie spracovanie slávnej polofantazijnej Puškinovej poviedky. Oproti tej najstaršej je to ako nebo a zem. Toto je fungujúce a dovolím si povedať celkom kvalitne natočené celovečerné spracovanie s doprevádzajúcimi titulkami, ktoré ponúka na rozdiel od staršieho diela konečne aj dialógy. Zaujímavé je, že zatiaľčo postavy v pôvodnom kraťase mali všetky biele parochne, tu ju má jedine stará grófka. Pobavil ma monológ dôstojníka Germain žiadajúci o tajomstvo kariet starú grófku a apelujúc slovami "pokiaľ vo vašej hrudi bilo niekedy niečo ľudské", očakávajúc, že ju touto urážkou ju obmäkčí. Záver so zjavením sa ducha mohol byť atmosférickejší, strašidelnejší, občas sa nevyhne nudným alebo zbytočne naťahovaným pasážam, ale celkovo je to fajn. Zaujímavé, čo dokázali ruskí filmári pred boľševickou revolúciou a kinematografiou ešte nenasiaknutou komunistickou propagandou. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Film má velmi dobré tempo a délku, takže se člověk při sledování nenudí a díky mezititulkům jsem se neztrácela v ději. Příběh je zajímavý, Mozžuchin jako German správně démonický a vsuvka s francouzským dvorem byla skvělá. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 8/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 7/10 ... Didaktický potenciál: 6/10 ... Celkový dojem: 8/10. ()

Reklama

Reklama