Reklama

Reklama

Dog Star Man: Part I

Krátkometrážní / Experimentální
USA, 1962, 30 min

Režie:

Stan Brakhage

Scénář:

Stan Brakhage

Kamera:

Stan Brakhage

Hrají:

Stan Brakhage

Obsahy(1)

Série avantgardních krátkometrážních filmů Stana Brakhage vznikala v letech 1961 až 1964. V Dog Star Man Part I je hlavním motivem obraz muže, který spolu se svým psem šplhá na vrchol hory. (ČSFD)

Recenze (9)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dog star man nie je film. Dog star man nemá žiadnu filmovú štruktúru. Dog star man nie je v žiadnom zmysle slova zábavný. Dog star man má možno zmysel, možno je to umelecké, viacvrstevné dielo, ale nemôžem ho hodnotiť ako film, keď ním nie je. Experimentálne filmy, ktoré som videl, boli filmy, pretože mali filmovú štruktúru. ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Tajemné, krásné, avantgardní až abstraktní. Doporučuji Dog Star Man (Part I-IV) + Pink Floyd: Ummagumma jako zvukovou stopu! Jako by ta díla byla stvořena pro sebe navzájem. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade zišiel psychedelic o niekoľko schodíkov nižšie, pričom pozerať sa v dnešných teplých letných dňoch na zasneženú lesnú prírodu, nieje vôbec na škodu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tentokrát už se dostáváme k nějakému ději, který by bylo možné shrnout, jako chlap se psem se dere do kopce. V zimě. Na půlhodinový film by to mohlo stačit, ale Brakhage byl fikanější a přidal do toho ještě mnoho jiných záběrů, na kterých v podstatě nic nerozeznáte. To vůbec nevadí, protože důležitější jsou pocity, které u toho budete mít. Minimálně to nutí k zamyšlení, co se vlastně člověku děje v palici. ()

Hanzisko 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl ! Asi nejsem takovej umělec,abych tomu hodil pět hvězd a nazýval to "Masterpiece". Ale třeba až jednou vychlastam kanystr benzínu, k tomu si dam nějakou tu mochomůrku, tak se možná stanu avantgardním mužem a všecko pochopim. To by bylo krásný. ()

RockChick odpad!

všechny recenze uživatele

Tento počin by mohl fungovat jako test kritického myšlení. Nikdo svéprávný tomu totiž nemůže dát vysoké hodnocení. Pokouším se představit si, jak takové hodnocení asi probíhalo: "OK, právě jsem viděl děsnou s*ačku s nulovou uměleckou hodnotou, asi jako kdyby dali čtyřletému děcku kameru a poslali si ho hrát..., ale protože tvůrci přišlo z neznámých důvodů cool mezi všechny ty záběry ničeho a chození ve sněhu dát i svůj penis (wtf!?), tak to snad dítě netočilo, tvl. (...) Anyway, prej je to jakože kultovní snímek avantgardy, tak potom teda pět hvězdiček, experimentální majstrštyk!" Hele, můj selský rozum mi říká, že když něco potřebuje ještě dovysvětlení ve čtyřhodinové alternativní verzi, asi to fakt bude celkem pi*ovina. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5   Časť venovaná chlapovi so sekerou. "Dej" by sa dal zhrnúť asi takto: Mraky, les, opäť koróna slnka, muž s výzorom Neandertálca šplhá so psom na zasnežený kopec (aby vyťal strom) a sem tam sa pritom strepe, mesiac, voda, opäť sex, noc v lese, zasnežené stromy, myš vo vagíne, muž rúbe strom, oltár (náboženské symboly), snehové vločky, opäť srdce. Asi najdejovejšia časť, lenže tempo vyprávania často poľavuje a prestáva to byť zaujímave. ()

thanks 

všechny recenze uživatele

V první části filmu Dog star man slavného amerického avantgardisty Stana Brakhage se nám otvírá příběh celého jeho díla. Silně dominuje cesta dřevorubce lesem vzhůru a sám Brakhage ji označuje jako „dva kroky vpřed a jeden krok vzad“ – a právě takový je i pohyb hrdiny vztažený k pulzujícímu pohybu jeho kapilárního systému. V závěru Brakhage konfrontuje zpomalené záběry šplhajícího se dřevorubce s obrazem stejného muže zhrouceného na sněhu v negativu. ()

Reklama

Reklama