Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdina se vydá do Peru hnán touhou poznat hlubší smysl života. Tuto touhu naplňuje skrze pátrání po Rukopise neznámého původu. Rukopis totiž podrobně popisuje, jakou cestou se bude civilizace v příštím tisíciletí ubírat a jak se bude dále vyvíjet společnost a kultura. Film na základě stejnojmené knihy Jamese Readfielda, který vydal tuto svou knihu ve Spojených státech nejprve vlastním nákladem v nevelkém počtu výtisků. Knížka vzbudila velký ohlas, lidé si začali Celestinské proroctví opisovat a kopírovat a jeho pověst a sláva záhy rostly geometrickou řadou. (Pražské Brány 2007) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

Ano, uznavam, ze jsem cekal tak trošku indiana jonese. Nevím proč. Ale co proběhlo na plátně mě na chvilku vyrazilo dech. JAkožto ortodoxní ateista jsem to považoval za poučný exkurz do duše věřícího. Věřím, že se podobný film uchytí na hodinách věrouky či náboženství, nikoliv však v letním kině, obzvlášť, sedíte-li poblíž baru. Jenomže když vynechám otřesné výkony herců, tupost dialogů nebo pro mě nepoznané zákoutí víry, tak musím vyzdvihnout myšlenku, kterou si budu asi dosmrtně pamatovat, a s kterou souhlasím. Člověku, kterému se snažíte něco vnutit, někam ho vmanipulovat, ubíráte energie. Vzpomeňte si na to, až vás bude někdo pěkné srát, tím, že vám něco vnucuje. Tak kde je pak pravda? V bezdomovci, který vám strká pod nos nový prostor a nutí vám ho nebo v paní, mlčky stojící, nabízející strážnou věž? ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Ďalší filmový prešľap, zapríčinený najmä maximálnou ignoráciou knižnej predlohy. Kniha je dokonalým stelesnením uvedomovania si potreby filozofických myšlienok, ktoré sú veľmi silné a autentické. A film? Ten načisto absentuje akýkoľvek náznak filozofie a nevyhnutným aspektom, ktoré robia knihu takým vzrušujúcim čitateľským zážitkom nevenuje takú pozornosť. Chyba spočíva hlavne v minutáži, pretože na takýto film sú i dve hodiny málo a hlavne, keď má taký rozsiahly dej. Vo filme je všetko príliš skratkovité a útržkovité, a divák, ktorý nemá ani len obraz o knihe, z toho deja nebude mať vôbec nič. Postavy sú nevyvinuté a film je ukrátený o množstvo duchaplných dialógov. A prečo 3*? Napriek mizernému režijnému prevedeniu tejto snímke nechýba magická hudba, oslnivá podmanivosť prírody a vizuál. Už len z úcty ku knihe nemôžem ísť pod 3*. Všetkým odporcom tohto filmu však odporúčam prečítať si predovšetkým knihu, pretože nemá tendenciu čitateľa pripraviť o zmysluplný zážitok. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Naivní a prostoduché ... což by se i dalo akceptovat - do určité míry. Ale všeho moc škodí. VELICE naivní a VELICE prostoduché, takže ve výsledku lehce retardované. K proroctví i k víře je třeba přistupovat nanejvýš opatrně, promyšleně a s citem, jinak můžete lehce stvořit pramálo důvěryhodný blábol, s jehož pomocí sice vcelku spolehlivě otrávíte blíže neurčený počet diváků, ale ani proroctví, ani víře a vůbec čemukoli pozitivnímu nikterak nepomůžete. P.S.: 1) Dlouho jsem uvažovala alespoň o 2* ... za snahu - byť neumělou, závěr bohužel úspěšně zazdil i to málo, co zbývalo; 2) Dobře mi tak - začátek jsem viděla víceméně díky jakémusi extrémně zlomyslnému zásahu vyšší moci ... či snad jen díky nějakému nešťastnému, politováníhodnému omylu - a potom už jsem od TV obrazovky neodešla ... pochopitelně - poněvadž jsem přece potřebovala zjistit, jakže to celé dopadne !!! ()

Kvítek 

všechny recenze uživatele

Děsný "zpracování" totálně pohřbilo celý proroctví, aniž by divák byl vůbec schopen objevit o co tady jde. Bez přečtení knihy se poselství filmu rovná nule, slovy jedné velké nule. Jediný, jak se tohle dá brát, je hodně špatnej vtip. Velký překvapení kolik relativně známých tváří se mihlo v tomhle příšerným braku. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Instantní mystika, k níž scénář napsal nějaký podivný klon spisovatele Paula Coehla a scénáristy Jamese Camerona a jehož režie se ujal pravděpodobně tuze velký diletant. Pokud jste se k tomuto filmu dostali podobně náhodnou cestou jako já a pokud také uhádnete, co hlavní hrdina na začátku filmu dopíše na konec obrázku s vyobrazením evoluce, zadržte a dál raději už nesledujte - pokud nejste masochisti jako já... Bude to totiž už jen horší a horší a nad takovým přívalem "duchovna" si ukroutíte hlavu.... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v USA (státy Kalifornie a Flordia), v Portoriku a na Kostarice. (BMW12)
  • V knize Jamese Redfielda "Celestinské proroctví" je pomocí tzv. devíti vhledů (devíti částí tajemného rukopisu) popsána duchovní cesta člověka v kontextu s vývojem celého lidstva. (Terva)
  • Celosvětová premiéra proběhla 30. března 2006 na Mezinárodním filmovém festivalu v Miláně. (BMW12)

Reklama

Reklama