Reklama

Reklama

Příliš dokonalá podoba

  • Kanada Dead Ringers (více)

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí. Příliš dokonalá podoba však nevypráví pouze o zničujících vztazích hrdinů. A to především proto, že je pod ní podepsaný slavný kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí). Do tajuplného thrilleru o dvou gynekolozích a ženě s neobvyklými zdravotními problémy se promítly i mnohé z jeho fascinací lidskou tělesností a kovovými chirurgickými nástroji. V hlavní dvojroli mnohými cenami ověnčeného podmanivého snímku výjimečného režiséra se představil strhující Jeremy Irons. (Filmhouse)

(více)

Recenze (214)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nebýt v podivuhodně provázané dvojroli excelujícího Jeremy Ironse, asi bych se u téhle ,,cronenbergoviny" unudil... Subjektivně ve své rozvleklosti nejslabší Cronenbergův film, jelikož přerod úspěšného doktora v lidskou trosku byl tak předvídatelný a zdlouhavý, že jsem měl chuť jít udělat si čaj (což se mi u jiných snímků tohoto kanadského režiséra nestává)... Ostatně nechápu, pro koho je tenhle film určen - pro otrlého diváka (jak by se dalo u Cronenberga čekat) se tu takřka nic nenajde, na psychologické drama je to zase strašně ulítlé a navíc chybí jasnější motivace postav, o hororu už nelze mluvit vůbec, těch několika kontroverzních scén by se (ani v roce 1988) nebálo ani děcko... Prostě další Cronenbergův ,,divný" film, tentokráte ovšem bez šmrncu obvyklého u snímků kanadského svérázu... ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Dosť mi to pripomínalo Greenawayov Zet a dve nuly a miestami aj niektoré Lynchove myšlienkové pochody, ale bol to neodškriepiteľný a čistý Cronenberg. Úvodná scéna veľmi vtipná a navodzujúca správnu dávku úchylnosti. Neviem, či to bolo mojou televíznoi obrazovkou, ale myslím, že farebné ladenie tohto filmu bolo dokonale chorobné! Geniálne boli aj kostýmy - maniakálna kombinácia medicíny a náboženstva! A úplne stopercentný bol Jeremy Irons. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Dvaja talentovaní bratia si žijú ideálny život, ktorý si vybudovali. Užívajú si pracovné úspechy a zároveň aj výhody jednovaječných dvojčiat. Potom im to nabúra žena u ktorej tak nejako budete krútiť hlavou, čo že je na nej osudové, pútavé. A s krútením hlavou už neprestanete. Rozťahané, pomalé, nudné. Ano. Jeremy Irons sa snaží do roztrhania tela, ale bolo to mrhanie časom. A to hlavne tým mojim. ()

Arcadan 

všechny recenze uživatele

Na Cronenberga nečekalně subtilní a utišená podívaná, kde fyzický gore nehraje zdaleka takovou roli, jakou tu má skutečný horor, kterým je ztráta milované osoby, sic vlastní rukou vláčenou rozervanými okolnostmi. Hranice mezi absolutním přijetím jeden druhého a rozpadem vlastní identity se tu stírá nepříjemným ale pozvolným způsobem, dokud nepřijde finální obraz, který z žánrově laděného celku udělá niternou studii fixace a potřeby sdílet vše. Regulérně mě to dojalo a to nebyla emoce, s kterou jsem tu při stisknutí play počítal. A to je jedině dobře. Tohle jen tak z hlavy nevypustím. „Pain creates character distortion. It's simply not necessary.“  ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Příliš dokonalá psychárna. Cronenberg je mistr chladné zvrácenosti, bohužel je-li však bez nadsázky aplikována na lidské nitro, vyjde z toho jen vytříbené nic. Prázdný příběh dvojčat s mimozemsky nastaveným způsobem vnímání okolního světa působí sice nadmíru zvráceně. Pro mne ale tato "promyšlená" filmová cvičení, která pouze dávají možnost hercům zahrát si svého "hamleta", nemají příliš velkou hodnotu. Být tam kousek nadhledu, byl bych spokojen, ale takhle oné zmučenosti jen nevěřím, skutečný život je mnohem horší. Dvojka, za jednu jedinou snovou "cronenbergštinu". Viděno během Challenge tour 2015: 30 dnů se světovou kinematografií ()

Galerie (59)

Zajímavosti (17)

  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září 1988 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Původní pracovní název filmu byl Gemini, v překladu Blíženci nebo Dvojčata, ale to se studiu vůbec nelíbilo. Nakonec bylo zvoleno Dead Ringers, což je hovorový výraz pro osobu, která je někomu nebo něčemu velmi podobná. (Seabeast)
  • Natáčelo se od 1. února do 12. dubna 1988 v Torontu (Ontario, Kanada). (BMW12)

Reklama

Reklama