Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

V roce 1996 se Winona Ryder setkala již podruhé v kariéře (poprvé ve Věku nevinnosti) s hereckou extratřídou jménem Daniel Day-Lewis. Historický film Čarodějky za Salemu příliš slávy nesklidil, nicméně pro zvídavce o čarodějnickou tématiku by mohl být vítaným kouskem, jelikož se snaží co možná nejvěrněji vykreslit známé události malého městečka státu Massachusetts roku 1692. Ač snímek obsahuje scény věšení a mučení metodou tzv. Peine forte et dure, zůstali tvůrci v explicitnosti žalostně při zdi, takže čistě pro srovnání uklidňuju, že například k Vávrovu Kladivu na čarodějnice (či dalším inkvizičním kusům v samostatné sekci na mém profilu) se tady ani vzdáleně neblíží. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kvalitná historická kostýmová dráma podľa desivých amerických (ale dialo sa to aj u nás) udalostí. Nie sú to čisté 4*, ale nemám srdce dať Čarodejniciam zo Salemu len 3*. Viem, čo na tom lákalo perfekcionistu Day-Lewisa, ale na mňa pravdupovediac najlepší dojem zanechal bohužiaľ dodnes prakticky neznámy Rob Campbell, ktorý tu pôsobí dojmom, že sa ako jeden z mála nenechal strhnúť k davovej psychóze (aj keď na začiatku to bolo skôr naopak). Celkovo sa ale v súvislosti s týmto filmom dá bez debaty hovoriť ako o parádnej prehliadke skvele si užívajúcich hercov: Winona Ryder je neporovnateľne slabšia herečka, ako Day-Lewis, ale tu je presná (dole klobúk, že sa nebála prijať takúto rozporuplnú rolu). Naplno tu však idú i Jeffrey Jones, Bruce Davison, Joan Allen a samozrejme fantastický Paul Scofield (Quiz Show). Film trvá skoro dve hodiny a má taký rýchly spád, že už okolo 45. minúty sa udialo toľko vecí, až som premýšľal, o čom to bude druhú polovicu. Avšak scenár je aj potom dynamický a v plnej sile (hoci nie zbytočne explicitne) ukazuje strašné veci, ktoré sa vtedy diali a aký dopad mali (a na koho a prečo). ()

Reklama

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Fuj! Ta mrcha Abigail! Ale teď k filmu. Zpočátku jsem byl dost zklamán, že oproti Kladivu na čarodějnice si ty ženské o upálení přímo koledují a že si ho zaslouží - pak přišlo překvapení v tom, že ty holky byly pak v úloze žalobkyň a dokonce se nikdo neupaloval, ale "jen" se věšeli, a ti, co se přiznali, to dokonce mohli přežít. Ti Amíci byli teda hodně mírumilovní oproti naši krásné drsné Evropě. Nicméně zatímco u nás řádil bohatstvíchtivý Boblig, tam za to mohly ty děsné pomstychtivé mrchy a pozemkůchtiví radní. No prostě zkaženost nad zkaženost, radil bych vypálit rovnou celé městečko, protože ta zloba se šíří dál. Nuž film natočen moc invenčně nebyl, ale za ten výkon Day-Lewise a Winony Ryder si to 4* určitě zaslouží. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Takmer celý čas som chcela dať maximálne dve hviezdičky, ale záver filmu mi takmer vyrazil dych a dokonca mi z pravého oka pomaly stiekla jedna slzička, Nie však kvôli D. Day-Lewisovi, pretože tento herec ma nikdy neoslovil, ale kvôli všetkým tým nespravodlivo popraveným, nad tou priepastnou ľudskou hlúposťou, poverami, ktoré sa stavali nad zdravý rozum. Lenže okrem výborného záveru, som sa vlastne celý film nudila a rozmýšľala, koľkými možnými spôsobmi by sa dalo Winone Ryder vyškriabať oči. Myslím si, že tri hviezdičky sú tak akurát. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama o pomstě mladé dívky muži, který porušil přikázání. Čarodějnický proces viděný střízlivýma očima, nepřibarvený ničím mystickým, jde k jádru věci a obrátí klidnou obec Salem vzhůru nohama. Lidé umírají kvůli pomstě, nikoli kvůli temným silám. Zajímavé na snímku je, že soudci nejsou líčení jako záporné postavy, nýbrž mají opravdu tendenci dovtípit se pravé podstaty věci a i když jsou hnáni vírou, vidí i to, co se víry netýká. Příběh klade velkou morální otázku na závěr, kterou Lewis famózně zahrál. Slušně mu sekundovala Winona Ryder, kterou jsem chtěl celý snímek zašrtit pro její slizkost. 85% = 4/5 ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Pro roli Abigail Williams byly zvažovány herečky Melanie Lynskey, Drew Barrymore nebo Kirsten Dunst. Ostatně Kirsten všechny ohromila, byla přizvána i na kamerové zkoušky, jenže producent a režisér trvali na tom, že je příliš mladá. (viperblade)

Reklama

Reklama