foto

Sarah Michelle Gellar

  • nar. 14.4.1977 (41 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tato 161 cm vysoká herečka neměla příliš šťastné dětství. Její rodiče se rozvedli, když jí bylo osm a Sarah otci nikdy neodpustila, že rodinu opustil. K filmu se dostala náhodou, když ji ve čtyřech letech objevil agent a angažoval do reklamy. Postupem času přišly různé role v televizních seriálech. Dokonce se stala držitelkou ceny Emmy za roli v soap opeře ALL MY CHILDREN z let 1993 - 1995.

Další velká příležitost se jí naskytla v roce 1997 s konkurzem na roli Cordelie v seriálu BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ, ale produkce ji rovnou přiřadila roli Buffy, kvůli níž si i své tmavě hnědé vlasy obarvila na blond. A proč vybrali zrovna Sarah na hlavní roli? Možná proto, že je jí tahle role tak blízá. Říká: „Je ženou a zároveň děvčátkem, tápe mezi odpovědností dospělého a dětstvím. I já jsem se brzy ocitla ve světě dospělých a bylo těžké si v něm najít své místo. Rozdíl mezi mnou a Buffy je v tom, že já jsem věděla, co chci.“ Mezi její ostatní důležité role patří mladá Jackie Kennedy z filmu ŽENA JMÉNEM JACKIE, intrikánka Kathryn (VELMI NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI), kuchařka, která pomocí kouzla dovede uvařit cokoli (NEODOLATELNÁ) a rolička zavražděné studentky ve VŘÍSKOTU 2. Během natáčení hororu TAJEMSTVÍ LOŇSKÉHO LÉTA se seznámila se svým budoucí manželem Freddie Prinzem Jr., se kterým stála ještě dvakrát před kamerou. Ve filmech SCOOBY-DOO a SCOOBY-DOO 2.

A čemu se věnuje, když zrovna netočí? Ráda se stále zdokonaluje v bojových uměních (v Tae Kwon Do má hnědý pás) nebo krasobruslení (soutěžila, když byla mladší) a sbírá staré dětské knížky. Vegetariánka Sarah Michelle chtěla být fotoreportérkou a tvrdí o sobě, že je workoholička. Má ráda tetování a nosí čínský symbol čestnosti na spodní části zad, Tao symbol pro vytrvalost na pravém kotníku a visící dýku nad srdcem a keltský obrazec na levé kyčli. Největší hrůzu má z hřbitovů - kvůli ní i v seriálu Buffy, přemožitelka upírů museli postavit fiktivní hřbitov. Jednou z jejích uváděných úchylek je například pětkrát denně se sprchovat.

Hana Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2017 Cruel Intentions (TV film)
2010 Wonderful Maladys, The (TV film)
2009 Veronika se rozhodla zemřít
2008 Nebezpečná posedlost
2007 Holka z předměstí
To, co dýchám
Želvy Ninja
2006 (Ne)šťastně až na věky
Apokalypsa
Noční můra
Smrtící nenávi2t
2004 Nenávist
Scooby-Doo 2: Nespoutané příšery
2002 Cancun Capers (TV film)
E! Entertainment Special: Who Let the Dog Out? (TV film)
Jack Black: Spider-Man (TV film)
Lord of the Piercing (TV film)
Scooby-Doo
2001 Harvard Man
1999 Neodolatelná
Taková normální holka
Velmi nebezpečné známosti
1998 Malí válečníci
1997 Beverly Hills Family Robinson (TV film)
Tajemství loňského léta
Vřískot 2
1989 High Stakes
1988 Blázinec
1984 Přes Brooklynský most
1983 Invasion of Privacy, An (TV film)

TV seriály

2016 Those Who Can't (TV seriál)
2014 Star Wars Povstalci (TV seriál)
The Crazy Ones (TV seriál)
The Lighthouse (E22)
The Monster (E21)
Love Sucks (E20)
další epizody (11)
2013 The Crazy Ones (TV seriál)
The Intern (E11)
Models Love Magic (E10)
Sixteen-Inch Softball (E09)
další epizody (11)
2012 Nebezpečná identita (TV seriál)
Nejsem Siobhan, jsem Bridget (E22)
Tomu se říká improvizace (E21)
Znám ho, protože jsem ho zabila (E20)
další epizody (12)
Americký táta (TV seriál)
Adventures in Hayleysitting (S09E06)
Simpsonovi (TV seriál)
Řeka slz (S24E01)
2011 Nebezpečná identita (TV seriál)
To máš za to, že jsi mě chtěl zabít (E10)
Nevydáš ani hlásku (E09)
Tak si pořídíme psa (E08)
další epizody (10)
Americký táta (TV seriál)
Virtual In-Stanity (S08E05)
2005 Robot Chicken (TV seriál)
2004 Simpsonovi (TV seriál)
Basa tvrdí charakter (S15E16)
2003 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Vyvolená (S07E22)
Poslední dny (S07E21)
Zdroj moci (S07E20)
další epizody (12)
2002 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Noc přichází (S07E10)
Nikdy mě neopouštěj (S07E09)
Někdo v pozadí (S07E08)
další epizody (22)
2001 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Na dně (S06E09)
Sjetá (S06E08)
Tabula rasa (S06E07)
další epizody (21)
2000 God, the Devil and Bob (TV seriál)
Sex ve městě (TV seriál)
Útěk z New Yorku (S03E13)
Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Do lesů (S05E10)
Naslouchat strachu (S05E09)
Stín (S05E08)
další epizody (22)
1999 Angel (TV seriál)
Nikdy na tebe nezapomenu (S01E08)
Město andělů (S01E01)
Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Ticho (S04E10)
Něco modrého (S04E09)
Staré křivdy (S04E08)
další epizody (22)
1998 Herkules (TV seriál)
Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Pokání (S03E10)
Přání (S03E09)
Cesty lásky (S03E08)
další epizody (21)
1997 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Ted (S02E11)
Čím budu? 2/2 (S02E10)
Čím budu? 1/2 (S02E09)
další epizody (23)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
1992 Swans Crossing (TV seriál)
1991 A Woman Named Jackie (TV seriál)
1989 Girl Talk (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)

Dokumentární

2008 50 Ways to Leave Your TV Lover (TV film)
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
Biography: Buffy the Vampire Slayer - Television with a Bite (TV film)
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 E! Rank (TV seriál)
Rank (TV seriál)
Scream: The E! True Hollywood Story (TV film)
2000 Celebrity Profile: Jennifer Love Hewitt (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1998 Seventeen: The Faces for Fall (TV film)

TV pořady

2014 40th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
Princess Rap Battle (TV pořad)
2012 Home & Family (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 Watch What Happens: Live (TV pořad)
2008 The Doctors (TV pořad)
2003 Teen Choice Awards 2003, The (TV pořad)
2002 Saturday Night Live: The Best of Will Ferrell (TV pořad)
TV Guide 50 Best Shows of All Time: A 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2002 (TV pořad)
2001 The Teen Choice Awards 2001 (TV pořad)
2000 2000 MTV Movie Awards (TV pořad)
Christmas in Washington (TV pořad)
GPTV (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2000 (TV pořad)
1999 The 51st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Teen Choice Awards 1999 (TV pořad)
1998 MTV Presents: Videos That Don't Suck (TV pořad)
The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
1995 The 22nd Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace