Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Čo dokáže narobiť jedna odmietnutá žena. Nakoniec som ani nepremýšľal nad monštróznosťou samotných procesov, keďže sú všeobecne známe, ale skôr nad pomerom viny v celkovej mozaike hrôzy. Na počiatku je totiž stále, chtiac nechtiac, nadržaný chlap, a nech ho jeho svedomie trápi na maximálnu možnú mieru, nič s týmto faktom neurobí. No a nasleduje domino spôsobené zákernosťou, hlúposťou, davovým šialenstvom a fanatizmom. Že to nemôže skončiť dobre, musí byť každému od začiatku jasné. Herci sa snažia čo to dá, réžia je ale skôr rutinná a postavy väčšinou tak nesympatické, že by ste ich najradšej povesili po desiatich minútach. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Až na ten teatrálny záver, dokonalá ukážka kresťanskej zaslepenosti v danej dobe, ktorá vyvoláva úsmev striedajúci pohoršenie na tvárach racionálne zmýšľajúcich ľudí súčasnosti. Cieľ splnený. Po The Age of Innocence osvedčená dvojica Day-Lewis-Ryder opäť nesklamala, dokazujúc, kto mal v rukách klenoty historických filmov deväťdesiatych rokov. ()

Reklama

ti88na 

všechny recenze uživatele

Takmer celý čas som chcela dať maximálne dve hviezdičky, ale záver filmu mi takmer vyrazil dych a dokonca mi z pravého oka pomaly stiekla jedna slzička, Nie však kvôli D. Day-Lewisovi, pretože tento herec ma nikdy neoslovil, ale kvôli všetkým tým nespravodlivo popraveným, nad tou priepastnou ľudskou hlúposťou, poverami, ktoré sa stavali nad zdravý rozum. Lenže okrem výborného záveru, som sa vlastne celý film nudila a rozmýšľala, koľkými možnými spôsobmi by sa dalo Winone Ryder vyškriabať oči. Myslím si, že tri hviezdičky sú tak akurát. ()

Pragrik 

všechny recenze uživatele

Poutavé historické drama,svědčící a čarodějnických procesech, které se odehrávali nejen u nás v Čechách,ale po celém světě a tedy i v Americe a v Salemu. Síla inkvizice a církve v dnešní době je jen těžko představitelná. Winona Ryder zde excelentně sehrála roli mladé 19ti leté dívky, nešťastně zamilované a toužící po pomstě.Závěr je poměrně utržen a dokreslen titulky, avšak ocenil bych historickou věrohodnost a nezměnění scénáře na nerealistický šťastný konec hlavního hrdiny. ()

pinguinka 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné! John Proctor: "Because it is my name! Because I cannot have another in my life! Because I lie and sign myself to lies! Because I am not worth the dust on the feet of them that hang! How may I live without my name? I have given you my soul; leave me my name!" ..."I say- I say- God is dead!" ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Proces s čarodějnicemi proběhl v Salemu v roce 1692. Na jeho konci bylo 19 rozsudků smrti... (Petulka88)
  • Pro roli Abigail Williams byly zvažovány herečky Melanie Lynskey, Drew Barrymore nebo Kirsten Dunst. Ostatně Kirsten všechny ohromila, byla přizvána i na kamerové zkoušky, jenže producent a režisér trvali na tom, že je příliš mladá. (viperblade)
  • Salem se jmenují tři města v USA. První dvě se nacházejí ve státech Illinois a Oregon. Salem, který se neblaze proslavil čarodějnickými procesy, leží ve státě Massachusetts. (Petulka88)

Reklama

Reklama