Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tak takový nářez jsem od toho skutečně nečekal. Mě osobně nejvíc udělali radost Dick (Niven) a Dora (Smithová) coby parodie na Nicka a Noru z Thin Mana (viděl jsem všechny díly série, takže jsem nemohl jinak než si ty dva užívat). Dalším překvapením byl výkon Petera Falka. Ze začátku jsem si říkal, že jeho Sam Diamond (vymodelovaný podle Sama Spadea - nikoliv Phila Marlowa, jak se tu někteří dotyční včetně distributora domnívají) až příliš připomíná Columba, ale pak jsem pochopil, co Falk svým výkonem sleduje a najednou jsem měl před očima téměř dokonalého Bogarta (tato iluze byla ještě dotvořena několika replikami z Boggieho filmů). Zbytek obsazení byl také výborný, ale tato trojice prostě a jistě vedla. K příběhu snad ani nemá cenu se vyjadřovat. Byla to prostě správně absurdní záležitost. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Peter Falk prostě nejlepší zde, moc jsem mu fandil. Už od začátku mě to nadchlo svým vtipem, poté jsem byl velice zažrán do děje a čekal jsem na rozluštění, což vlastně bylo nakonec dosti překombinované, ale to byl zřejmě záměr. Mělo to takový mírně parodický nádech, možná i větší parodický tep. Shrnul bych to slovem dokonalost, škoda, že neznám více takových filmů... ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

„How you can see, I can see“ Ať bylo či nebylo, toho dne hustě lilo, blesky blýskaly a v domě právě pro takové počasí ideálním se osudově sešlo třináct osob a s nimi třináctkrát tolik dobrých vtipů. Možná o pár méně, možná o pár více, spočítání před odchodem se důsledně doporučuje. Stejně jako nikdo – krom aktérů Velké žranice – nečeká vraždu na večeři, nečekal jsem, jak moc mě bude tato původem americká, leč jízlivosti humoru velmi britská persifláž s trochou transvestitismu na vrchu bavit. V každém ohledu překvapující a v každém případě skvělé obsazení nejvíc udivuje účastí Trumana Capoteho. Kdo jiný by však dokázal s podobně neodolatelnou zákeřností bez servítků shrnout většinu klišé detektivních románů? Obeznámení scénáristy Neila Simona (autora neméně bravurního Vstupte) s principy detektivek není povrchní. Chápe je velmi dobře, ale na druhou stranu je dost chytrým autorem, aby se Vražda mohla stát jak neopominutelným hlavním chodem pro vášnivé čtenáře detektivek, tak lahodným dezertem pro všechny ostatní. 90% Zajímavé komentáře: Eddard, bloom ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Locked, from the inside. That can only mean one thing. And I don't know what it is..“ Možná si to na konci řeknete taky, ale je jisté, že tahle detektivní sorta si to zasloužila. Jak pravil hostitel Lionel Twain: „Za ty roky, co z nás dělali blázny. Za mučení překvapivými konci, které nedávají smysl. Za postavy, které se objevily na posledních pěti stránkách a před tím o nich nebyla ani zmínka. A za vodítka a informace, které nám znemožnily odhadnout, kdo spáchal zločin.“ Od nenažraného Poirota přes Charlie Chana trousícího čínská moudra až po latentního homosexuála Sama Spadea (!) dostali všichni co proto a hvězdy zářící v „diabolical order“ k tomu přispěly měrou vrchovatou. Konec zamotaný jak klubko příze pekingské stařeny s artritidou nabízí otázku, jestli se vůbec stala nějaká vražda. Ne, jedinými oběťmi byly reputace zúčastněných a pěkný víkend.. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazená parodie detektivek utahující si z žánrových klišé i konkrétních velkých detektivů, u které jsem se pobavil o to víc, že jsem si těsně předtím přečetl Škvoreckého Nápady čtenáře detektivek (doporučuju). Falkovy tvrďácké hlášky detektiva z drsné školy neměly chybu, stejně tak karikatura slečny Marplové vitálnější než její sešlá ošetřovatelka, nebo čínský detektiv Petera Sellerse využívající svého adoptovaného syna ("ON TY ZAVAZADLA ODNESE. PROTO JSEM HO ADOPTOVAL.") a mající vždy po ruce břitké přirovnání ("TAHLE KONVERZACE JE JAKO TELEVIZOR NA LÍBÁNKÁCH. ZBYTEČNÁ."). ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Peter Sellers hrál ve filmu také taxikáře, ale scéna byla vymazána. (Kulmon)
  • Zvuk křičící ženy používaný jako zvonek je křik Fay Wray z filmu King Kong (1933). (MrCreosote)
  • Kuchařka se měla jmenovat Abigail Christian, jako narážka na Agathu Christie, později se jméno změnilo na Abigail Christmas (Kulmon)

Reklama

Reklama