Reklama

Reklama

Dvaapadesátiletý Carsten (Jesper Christensen) je populárním a velmi respektovaným středoškolským učitelem. Je ženatý s Ninou (Pernille August) a mají spolu syna Tobiase. Carsten se zaplete s bývalou studentkou Pil (Beate Bille), která sympatizuje s extrémní levicí. Jedné noci se Pil zúčastní výtržností, které nedopadnou dobře a je při nich zabit policista. Pil a další dva aktivisté jsou uvězněni. Carstenova aférka se prozradí a on opouští svou zaskočenou ženu Ninu, aby mohl všemi prostředky pomáhat Pil. Za nimi zůstává jeden mrtvý policista, dvě zničené rodiny a vina, která se začíná pomalu, ale jistě zvětšovat. (Skandinávský dům) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Lindiště 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem měla jeden velký problém, nelogičnost jednání určitých postav. Pokud někdo může cítit sympatie k někomu, kdo se mu přizná k vraždě a vzápětí ho do toho i namočí tím, že se s ostatními kumpány usídlí na jeho chatičce, nezdá se to zrovna moc pochopitelné. Pokud dále ta samá osoba, která zná pravdu, zapřísahá tu druhou, aby se v žádném případě nepřiznávala, slovy "Ještě chvíli to tu vydrž, za chvíli je po všem a všechno bude tak jak dřív", tak už to není ani uvěřitelné. Toto určuje celý příběh, takže to bohužel nezachrání ani zbytek, ve kterém je podle mě velice dobře vykreslen tíživý pocit viny a jeho touha zbavit se ho za kažou cenu "pošeptáním do vrby" a ulehčit si tak svému svědomí. Výsledek byl pro mě něco jako "Dobře ti tak"... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Postarší učitel opustí ženu, přátele i práci, jen aby mohl pomáhat a hájit svou krásnou černovlasou milenku - radikální studentku, která autem úmyslně zabila policistu. Dramatický, ale až příliš dějově vykonstruovaný dánský film. Psychologický, silný, ale ponurý a filmově chladný jako Severní moře, s minimem akce. Hledající vinu a vyhýbající se vině, ale možné odpovědi poletují jako hrdina na padákovém kluzáku ve větru. Trailer: http://www.movieplayer.it/trailer/547/gli-innocenti-trailer-italiano/ ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaný příběh o tom, že spoluvina se někdy nese hůře než vina samotného viníka. Vrah měl pro svůj čin důvod, třeba pochybnou, ale motivaci. Svědomí dodatečného spoluviníka je zatíženo, aniž mu byl poskytnut ekvivalent; utrpení je tím větší a odsudek okolí bolestnější. Drama přesně a neúhybně sleduje svůj záměr sdělit, co mají autoři na srdci. Významně jim napomáhá hlavní herec, kterého jsem doposud neznal, ale který je naprosto uvěřitelný. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zabití není zábavný a už vůbec ne příjemný film. Je chladný a tak nějak seversky strohý. Vlastně není ani bůhvíjak skvěle natočený, herecké výkony nebo režie nejsou tím, čím by se tenhle kousek zapsal do filmových análů. Na scénáři se taky ještě dalo zapracovat, umím si představit, že tohle téma šlo zpracovat do větší hloubky. Na druhé straně je Zabití tematicky hodně působivé drama jako konfrontace viny, odpovědnosti a ideálů. Snímek kombinuje jednak motiv typické krize muže středního věku, který hledá únik od vyhasínajícího manželského vztahu k mladé atraktivní dívce, jednak motiv politické angažovanosti, kdy společenský protest a provokace vede k úmrtí zasahujícího policisty. Ukáže se, že odpovědnost za spásu světa se ještě nemusí rovnat odpovědnosti za vlastní činy a selhání. Celkový dojem: 75 %. Měl jsem trochu problém se ztotožněním s jednáním filmových postav - ani ne tak s hlavním hrdinou a jeho vyvolenou, jako spíš s jejich okolím. Nešetrně odkopnutá manželka a podobně odstrčený přítel projevují až příliš velkou shovívavost k sobci, který svým citům podřizuje všechno. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Film s minimem akce, ale vůbec nenudil. Být zaslepený láskou se holt někdy vůbec nevyplácí. O tom by mohl středoškolský učitel Carsten vyprávět. Jeho bývalá studentka Pil, se kterou má tajný poměr, jednoho večera při nějaké levotě přejela úmyslně zasahujícího policajta. Carsten svůj dosavadní život hodil rychle za hlavu, rozvedl se, prodal dům a ztratil přízeň syna. Zato naplno pomáhal Pil vymotat se z obvinění a posléze z vazby. Aby odlehčil Pil s výčitkami svědomí, začal na sebe pomalu přenášet její pocit viny. Mladá milenka byla po čase pro nedostatek důkazů propuštěna, ale jejich milenecký vztah přestával záhy fungovat. Carstenovi se nepodařilo srovnat se s pocitem dodatečné spoluviny, ztratil práci i milenku a stávala se z něj troska odsouzená okolím. Chladné sociální drama postavené na výtečném výkonu Jespera Christensena aneb jak se vyrovnat s pocitem viny. ()

Galerie (14)

Související novinky

Skandinávské filmové menu o třech chodech

Skandinávské filmové menu o třech chodech

01.05.2009

V průběhu května nabídne Skandinávský dům v české i moravské metropoli očekávaný filmový nášup, tentokrát z kuchyní tří největších severských států – z Dánska, Norska a Švédska. Dánský snímek Zabití… (více)

Reklama

Reklama