Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

italka63 

všechny recenze uživatele

Nádherné scenérie tohoto westernu s charismatickým Gregorym Peckem, který byl zkrátka kus chlapa, jaké dnes jen tak v kinematografii nepotkáte, krom Dweyna a Momoy, tak tady se setkáte s bandou čtyř vyvrhelů odsouzených k pověšení, jenže vše se zvrtne a k jejich pronásledování má osobní důvod právě Gregory Peck. Na tehdejší dobu film vydařený, ani hudba nebyla vtíravá a předramatizovaná, velmi slušný průměr. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Naposled si políbil jarní úsvit. Kulatý medailonek s fotkou ženy. Ona byla mrtvá. Ten den zemřel Bůh. Prázdnota naplnila tvé srdce. Čtyři muži v cele. Stojí před tebou. Jen mříž tě odděluje od nejkolosálnějšího výplodu moderního barbarství. Jejich trest je příliš malý. Ale Ďábel ti pošle znamení. Ukáže ti cestu, jak ukojit touhu po pomstě. Hle, doba vrahů přichází. Ty jsi nyní mstitelem, soudcem i zákonem. Ten jed ti koluje v žilách. Nyní splníš ten slib, co sis dal v době šílenství. Uhlazená posedlost tyranské počestnosti nakonec pohřbí do temnot strom dobra i zla. ____(Děkuji uživateli flanker.27 za skvělý typ na film.) ()

Reklama

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Výborný western. Gregory Peck tyhle chlapáky - byť tady trochu nezvykle v drsnější podobě - prostě umí zahrát a navíc scénář se příjemně vzpouzí všem žánrovým klišé, jež v 50. letech nebylo v Hollywoodu až tak běžně porušovat. K tomu přidejte fantastickou mexickou krajinu, kterou si kamera vyloženě užívá. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Čeká mě teď cca 4-5 westernů, na základě kterých si chci zjistit, jestli na tenhle žánr nezměním názor. A myslím si, že jsem to nejlepší viděl hned jako první, protože mám z toho filmu takový pocit, že nic blíž tomu, co by mohlo vyhovovat mojí ideální představě westernu, už nenajdu. Má to skvělý, tajemný začátek a ještě lepší konec, který je naprosto odlišný od toho, co bych u westernu čekal, ale celý prostředek je vyplněný tím westernovým naháněním padouchů, sem tam nějakou přestřelkou a suma sumárum tím, co mi na westernech nikdy nesedělo. Ta cesta za pomstou sice není sama o sobě špatná, ale utahaná a to nejen z mého pohledu. A že tam těch nudných scén nebylo málo a nezbylo mi nic jiného, než se jimi pronudit k něčemu zajímavému. Pocitově to mám tak na tři, ale zase musím uznat, že je to chytře napsané, na western i hluboké a ani o těch střílečkách to není, takže nakonec dám dost opatrné čtyři a jestli uvidím lepší western, snížím hodnocení na silné tři. Zase další film, který mám hodně mezi dvěma hodnoceními. Slabé 4* ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Na Bravados jsem šel kvůli Voskovcovi; stejně jako u jiných jeho amerických filmů, o kterých tak sebevědomě psal Werichovi, jsem i tady cítil smutnej kontrast mezi malým prostorem, který jeho figura má, a urputným nasazením, s kterým se z ní svými lehce starosvětskými prostředky snaží udělat něco většího. Američani ho za to zdá se aspoň částečně ctili co klasického dramatického herce, mně většinou mezi ostatními jaksi vyčnívá. Pamětihodný je na tomhle bijáku ale hlavně závěrečný morální veletoč, kterým se do té doby příjemný stopařsko-mstitelský standard s hezkými exteriéry rázem vyšvihne mezi atypické westerny posunující žánr výš i hloub. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Jeden z prvních filmů natočených barevným procesem pod značkou De Luxe. (Terva)
  • Přírodní záběry byly natočeny v Mexických oblastech jako jsou Michoacán nebo Jalisco. (Terva)
  • Bravados vyniká obrazově impozantními, rozmanitými exteriéry z mexických provincií Michoacán a Jalisco. Tam filmaři našli úchvatné rozlehlé pláně, kaňony, vodopády a lesnaté hory, kterými vedli fiktivní stopování padouchů skupinou dobrovolníků z malého městečka Rio Arriba. (Zdroj: Letní filmová škola)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama