Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o generálovi Dwightu D. Eisenhowerovi. Divák je seznámen s jeho situací těsně po jeho jmenování velitelem invaze i s Churchillovými pochybnostmi, se kterými tento úkol svěřil právě jemu, a ne britskému generálovi Montgomerymu. Eisenhower následně velmi opatrně vyjednává s Montgomerym o jeho nové situaci, nakonec si i k tomuto svéráznému vojákovi najde správnou cestu. I jednání jeho podřízeného – generála Pattona – je z hlediska uvažování Eisenhowera nevhodné a on ho musí usměrnit, aby společně mohli provést určený úkol. To už divák vidí plánování místa a času invaze i následný způsob provedení. Divák pochopí, že generál věc bral jako týmový úkol, ovšem s tím, že odpovědnost za zdar akce je výhradně jeho osobní záležitostí. Z tohoto důvodu byla jeho záležitostí i všechna konečná rozhodnutí. Nakonec je jako vhodná doba určen červen. Jenže několik dní před stanoveným datem se počasí nevyvíjí příznivě. Invaze musí být odložena. Eisenhower riskuje a akci odsouvá o dvacet čtyři hodin. Počasí se umoudří a generál vydává pokyn k akci, v tuto chvíli se však sám cítí velmi špatně. Chápe, že jeho rozhodnutí způsobí smrt tisíců lidí a on je teď až tím druhým, kdo může věc změnit. (TV Nova)

(více)

Recenze (40)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Může být jen jeden velitel, jeden dirigent tohoto orchestru. Jeden vrchní velitel ve vzduch, na zemi, na moři" Tento film ukazuje, jak ono naprosté a neomezené velení při plánování a následné realizaci operace Overloard fungovalo v praxi a ukazuje to dosti přesvědčivě. Sice mi to místy přišlo až poněkud dost upovídané, ale ono plánování takto kolosální akce, jakou byla invaze ve Francii v červnu 1044, asi vskutku vyžadovalo vše dokonale a do detailu prodiskutovat, ať už s členy vojenského štábu či politiky (zde zejména W. Churchill a Charles de Gaulle). Film však i velmi názorně ukazuje, že ono konečné rozhodnutí a konečná odpovědnost ležela nakonec výhradně na bedrech muže, který se možná až do té doby nemohl pochlubit tolika úspěchy na frontě (jako třeba britský polní maršál Montgomery), přesto však ve své roli stratéga nakonec obstál na výbornou. Stejně jako na výbornou obstál Tom Selleck v titulní roli. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vynikající televizní drama se skvělým obsazením velkých osobností, které pořád vyhulují jednu cigaretu za druhou:) Ike: Countdown to D-Day přináší dokonalou ukázku "malého velkého filmu." Žádná válečná vřava, scény z bojiště, křik umírajících či děsivé výjevy. Tento snímek přináší pohled na klíčové události dějin z druhé strany. Ze strany "za stolem." Divák jakoby měl tak jedinečnou šanci nahlédnout do místností, kde se plánovala jedna z nejzásadnějších a nejlegendárnějších válečných akcí, která vstoupila do dějin. Výborný scénář, poutavé rozhovory mezi nejvyššími představiteli a jakýsi stupňující se neklid a vzrušivé napětí, před tím, než "to" všechno začne. Tom Selleck exceluje a díky jeho podání jsem nabyla dojmu, že Dwight D. Eisenhower byl správný chlap:) Ve spoustě scén jsem cítila jemné mrazení a dokonce i slzy. Zvláště, když jsem si vzpomněla, že "tam někde" bylo také Bratrstvo neohrožených:) Tak se psaly dějiny. Den, který vstoupil do dějin jako Den D... "Oči celého světa jsou upřeny na Vás..." "Máš na to, abys to dokázal, i s generály a admirály, které on urazil." - "Jsem rád, že si to myslíš, Brade, protože když to zpackáme, skončíme spolu v zásobovacím kanclu ve Washingtonu.", "Jsme obklopeni jedněmi z největších egoistů v dějinách, mým úkolem je starat se, aby táhli za jeden provaz, a to nesvedu, když se s nimi budu prát o místo v novinách." ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Docela překvapivě povedený TV  film. Takovéto "ukecané" komorní záležitosti mi vyhovují, zvláště když jde ještě o zajímavé téma jako v tomto případě - přípravy na Den D a dilemata vrchního velitele spojeneckých sil. A Tom Selleck opětovně ukazuje, že je opravdu hodně a hodně neprávem podceňovaný herec. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

fantastický film Ike Churchil přímo nádhera děkuji že jsem se narodil v 1941 a nebyl u toho ; perfektní pohled na invazi očima velitelů . Tom Selleck představitel chlapů moc mi připomíná Gregory Pecka a ostatní aktéři výborně podaní . ten film se musí prostě vidět deda :-) Pro Ika poslat tísíce vojáků na smrt to bylo určitě deprimující, ale bylo to nutné jinak by nás rusáci sežrali všechny deda :-)souhlasím s aluskou "Máš na to, abys to dokázal, i s generály a admirály, které on urazil." - "Jsem rád, že si to myslíš, Brade, protože když to zpackáme, skončíme spolu v zásobovacím kanclu ve Washingtonu.", "Jsme obklopeni jedněmi z největších egoistů v dějinách, mým úkolem je starat se, aby táhli za jeden provaz, a to nesvedu, když se s nimi budu prát o místo v novinách."(4.10) organizace je strašně důležitá , poslat vojáky musí dostat nažrat auta benzin, dábelské deda honza:-)7,9,18 fantastické i dnes15.6.2019 :-) 18.8.2o2o:-) 23.1o.2o2o:-) 25.4.2021  jak jsem již popsal mun selek nemá chybu 3.9.2O21 ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Škoda toho, že na tento film vybyl jen televizní rozpočet, scénář, který nám předkládá příběh o událostech těsně před vyloděním spojenců v Normandii je poměrně hodně zajímavý, vyhýbá se patosu a klišé a Tom Selleck je v roli gen. Eisenhowera velice charismatický. Mohl by z toho být parádní celovečerní film. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama