Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Larry Pearce natočil černobílý syrový příběh dvou grázlíků, kteří zablokují dveře vagonu nočního newyorkského metra a terorizují jednotlivé cestující, mladší, starší, bílé, černé, páry i jednotlivce, muže i ženy. Ukazuje se zde odcizená společnost jednotlivců, fragmentovaná, neschopná, bojící se nebo neochotná spojit se proti násilí a jednotlivě snadno ovládnutelná. Každý doufá, že právě jemu se nestane nic a postupně se dostávají do situace, kdy jsou ochotni přijmout větší a větší míru ponížení. Incident má přesah a nadčasovost; ukazuje, že se zlem se dobrem bojovat nedá a že "civilizovaný" člověk má v mezní situaci nad primitivním agresorem jen velmi pofidérní výhody. (Peabody)

(více)

Recenze (56)

Aky 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalá psychologická studie, bezohlednosti, arogance, zbabělosti, která by byla úplně dokonalá, kdyby se dvě hlavní postavy nechovaly přehnaně exaltovaně, čímž jejich poloha malinko ztrácí na autentičnosti a vznikají tak místy nelogičnosti. Paradoxně herecké výkony ostatních převyšují oba hlavní představitele, což asi není ani tak vina samotných herců, jako spíše jejich vedení. I tak ale zejména z druhé poloviny filmu běhá i po létech mráz po zádech. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes už síce tento film žiadne šokové terapie nevyvolá, na druhú stranu ale v sebe obsahuje nadčasové hodnotenie spoločnosti, kde sú jednotlivci zástupcami celých skupín. Nefunkčné partnerstvá, nedostatok peňazí, všeobecná skepsa, ľahostajnosť voči osudom tých, ktorí nám nie sú blízki a tak podobne. Ústrední antagonisti ale pôsobia trochu smiešne, čo zároveň patrí k dobovým výrazovým štandartom. To platí aj o cestujúcich, žena si stále číta knihu, pritom atmosféra hustne a scény sa venujú viac menej vždy, aspoň pred finále, iba konfrontácii oboch gangstríčkov s jednou dvojicou.  Ono by to možno chcelo nejakú modernizáciu, ako by podobná situácia prebiehala v digitálnej ére, možno práve pri vzájomnom porovnávaní by som spätne viac ocenil aj Incident ročník 1967. ()

Reklama

KasparekZabijak 

všechny recenze uživatele

Jedna za Martina Sheena, druha za nápad, jinak rozvleklá nuda, teprve po padesáti minutácu se začne ,, něco " dít, ale je to tak strašně vyumělkované, že jsem si přál aby to brzo skončilo. Totální nelogičnost všech napadených byla způlky úsměvná, z druhé trapná, filmu moc nepřidaly reklamy na Prima Cool, které jak známo opravdu nevypadají jak z let šedesátých, což samozřejmě není vina filmu, usnul jsem u napadení barevného páru, take ani nevím jak to dopadlo a je mi to dost jedno 3/10 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Být ušlápnutý slušňák je na hovno, vážení přátelé, pak si s vámi může kdejaký grázl vytírat rektum dle libosti. A do nás, Evropanů, bylo oné uťápnuté slušnosti díky černoprdelníkům a politikům s jejich "korektností" nahuštěno až příliš, takže budeme tak dlouho nastavovat druhou tvář, až nás ty multikultůry pořádně nakopou do prdele! Pěknou budoucnost jsme přichystali potomkům, fakt pěknou - buď je sežvýká a vyplivne jisté nedotknutelné etnikum, nebo budou muset na hlavě nosit ručník (ženské rovnou pytel od hlavy až po paty), x-krát denně mlátit čelem do koberce a poslouchat přitom jódlování muezzina. Super, snad se toho nedožiju, ale bojím se, že ano... To jsem ale poněkud odbočila od filmu, ten byl primárně na téma žádné morální zábrany versus nepochopitelná připosranost. Nemám příliš v oblibě prehistorické filmy, ale být "Incident" v barvě, tak mu tu čtvrtou hvězdičku dám. 66,6% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

The Incident bezesporu patří mezi ty snímky, které disponují značným myšlenkovým přesahem a zároveň se nemusejí obávat zubu času. Peerce svou pointu servíruje divákovi nenásilnou formou a zejména díky samotnému závěru donutí diváka intenzivně přemýšlet o tom, co se vlastně děje dnes a denně. Avšak mám pocit, že místy přece jen tlačí na pilu. Duo kumpánů poměrně přehrává, především pak excentrický Martin Sheen, který celkovou autentičnost svou výstředností trochu kazí. (SPOILER!) Rovněž si myslím, že závěrečný fight, respektive reakce od ostatních cestujících, kteří doposud jen přihlíželi s obavami o sebe samotné, už tolik realistický nebyl, protože upřímně, pokud by byl váš kamarád v ohrožení života, jen byste tomu nečinně přihlíželi? Asi záleží na úhlu pohledu, protože o tom The Incident je. O násilí, strachu, ignoraci a zbabělosti. Souhlasím s tím, co napsal gudaulin a dobytek. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení v New Yorku v metru ani pořizování jeho záběrů nebylo štábu oficiálně povoleno, a tak kameraman Gerald Hirschefeld a jeho asistent vzali skrytou kameru a natáčeli tajně. Ostatní záběry ve vlaku byly natočeny ve studiu. (reich)
  • Martin Sheen v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Natáčení probíhalo v New Yorku. (reich)

Reklama

Reklama