Reklama

Reklama

Vánoce jsou tradičně nazývány svátky štědrosti, pohody a míru. Zajistit slavnostní stůl, opatřit dárky a vyřešit, kdo bude pozván k štědrovečerní večeři – to vše bývá předmětem vzrušených debat v mnoha domácnostech. Pojďme se společně podívat na televizní komedii, kde je v patřičné nadsázce vykreslena svérázná atmosféra těchto chvil. Vše začíná v předvánoční době, kdy ožije starý spor mezi rodiči (I. Janžurová a V. Menšík), který vznikl před dvaceti lety, když se manželova matka špatně vyjádřila o nastávající snaše. Od té doby rodinka vždy trávila Vánoce u ženiny matky v Sedlčanech. To však chce letos otec změnit. Zamýšlí pobýt na Vánoce u své matky v Rokycanech. O tom ale manželka nechce slyšet ani slovo. Urážka od tchyně se neodpouští ani po letech, a navíc se přece pojede opět k její matce! A tak na řadu přijdou staré křivdy. Do hádek se zapojuje i dospělý syn (V. Dlouhý), který nakonec svízelnou situaci „ke komu na Vánoce“ vyřeší… (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

otík 

všechny recenze uživatele

Nesmírně lidská, zábavná a především zcela přirozená komedie o manželích (úžasní Menšík i Janžurová), kteří se nemohou dohodnout, zda na Vánoce pojedou ke svým maminkám v Sedlčanech (Janžurová) nebo Rokycanech (Menšík). Oběma sekunduje už tehdy výborný Vladimír Dlouhý. Na krátké ploše se odehrává úžasný herecký koncert dvou hereckých veličin a divák se bude nesmírně dobře bavit. Hudba: Jiří Malásek & Jiří Bažant ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Tento konverzační kolotoč v sobě ukrývá důležitý aspekt života, aniž by se to mohlo na první pohled zdát. Manželé mají často rozdílné názory na cokoliv a z toho vzniká spousty legračních dialogů. Ale také při těch rozhovorech často stoupá oběma adrenalin v krvi. Možná je jednoduší mít vedle sebe někoho kdo je na tom podobně či skoro stejně s názory na svět a čtrnácti denní polemika o tom zda jet tam či jinam by nevznikla a manželé by se mohli věnovat úplně něčemu jinému. Já vím zde jde o nadsázku a úsměv a také jsem to tak bral. Na konci se vše urovnalo a měli jsme happy end. Ale občas tyto tv filmy neuškodí rozebrat a vzniknuvší myšlenky použít do vlastního života. Neboť i tento příběh je inspirován životem a na rovinu řeknu, že takto bych nechtěl se ženou trávit nejen čas předvánoční. Všichni tři herci předvedli opět na malém prostoru veliké výkony. Genialita sama. A přitom jakoby se zdálo, že jim ty scénky jdou naprosto bezproblémů. Prostě páni herci. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Časy, kdy komediální um Menšíka s Janžurovou utáhnul čtyřicet minut prakticky u jednoho stolu……I když bylo by určitě nefér ubírat zásluhy slovům, které hercům do úst vložil scénárista Miroslav „zatloukat, zatloukat, zatloukat“ Plzák. Konverzační three men show o řešení nevyřešitelného, která na malé parketů tančí jako o život. Tahle kombinace nemohla zklamat. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kam jdeš? – Sundat ty záclony, aby si maminko viděla, že jsem lepší než ty. Že si oproti tobě tvý práce cením, tak sundám záclony. – Stačí až po snídani. – No to je pravda. Já bych ale klidně oželel kus toho žvance, protože tě mám rád a ty záclony bych ti rád sundal. – Lepší než nerad. – Já říkám rád! Jaktože nerad? – Protože nerad to je lepší. Má to větší cenu, protože se musíš přemáhat a znamená to, jak máš maminku rád. – Podívej se, to je chytrý! Já teď chápu, proč jsem ty záclony nesundával a nenandával rád! Protože rád sundávat záclony může jen debil! Tři špičkoví herci proměnili Plzákův jednoduchý scénář ve vybroušený diamant, v němž se snoubí jak malichernost stejně malicherných rodinných sporů a rozmíšek, tak velká lidská sounáležitost a láska člověka k člověku. Je v tom veliký kus pravdy. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1981 natočil režisér Václav Hudeček, podľa scenára Miroslava Plzáka, film "Cesta do Rokycan". Hlavné úlohy v ňom stvárnil Vladimír Menšík a Iva Janžurová. Dvaja prvotriedni herci, ktorým sekundoval mladý, talentovaný Vladimír Dlouhý. To sú veľmi dobre rozdané karty. A k tomu všetkému sa jedná o excelentnú manželskú konverzačnú komédiu, ktorá sa odohráva počas vianočných sviatkov. To sú atribúty, ktoré mám rád. Preto som sa s nadšením a s radosťou vrhol do sledovania tohto postaršieho tv titulu. Čakal som bravúrny herecký koncert, profesionálne spracovanie a príjemne bláznivú predvianočnú atmosféru plnú láskavého humoru. No a presne to som aj dostal. K tomu navyše aj kus nostalgie po časoch, kedy i prosté televízne inscenácie mali naozaj vysokú kvalitu. **** ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama