Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Daniel Miller přijde o život při dopravní nehodě a po smrti se dostává do Soudného města, což je něco jako čekárna před vstupem do dalšího života. V jakémsi soudním procesu musí člověk prokázat, že s úspěchem překonal svůj strach. Celý jeho dosavadní život je zaznamenán, aby soudci - žalobce i obhájce - mohli posoudit, jak se vyrovnal se životem, který právě ukončil. Pokud neprojde a něco se mu nepodařilo, pošlou jej zpátky, aby se znovu pokusil udělat to správně... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Idea posmrtného soudu jakožto „obhajoby“ vlastního života se objevuje například ve staroegyptské mytologii, ve které musí zemřelí v podsvětní říši Duat ještě před posledním soudem v podobě vážení srdce předstoupit před radu bohů a obhájit před nimi svůj život a rozhodnutí. Ti, kteří projdou všemi zkouškami a obhajobou, mohou odejít do ráje, zatímco srdce provinilců pozře Amemait, požíračka srdcí, a oni tak zůstanou navěky uvěznění v Duatu (ve filmu znamená neúspěch u soudu reinkarnaci). (vojtaruzek)
  • Tramvaje použité ve filmu jsou původní vozy, které byly používány v Universal Studios Hollywood. (jezurka42)
  • Scéna, kdy se Daniel (Albert Brooks) ptá Julie (Meryl Streep), jak zemřela, odpoví mu, že zakopla, udeřila se do hlavy, spadla do bazénu a utopila se, a to i přesto, že plave dobře a ráda. Meryl Streep, která Julii hraje, opravdu dobře plave, na střední škole dokonce byla jednou z nejlepších a dodnes se plavání vášnivě věnuje. (jezurka42)

Reklama

Reklama