foto

Albert Brooks

  • nar. 22.7.1947 (70 let)
    Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec, komik, režisér, spisovatel a ředitel, původním jménem Albert Lawrence Einstein, se narodil 22. července 1947 v Beverly Hills, Kalifornie, USA. Je židovského původu a narodil se v rodině známého komika Harryho Einsteina, zvaného Parkyakarkus. Matka Thelma Leeds byla také herečka a zpěvačka, a rovněž bratři působili v umělecké branži. Navštěvoval Beverly Hills High School, kde mezi jeho přátele patřili mj. Rob Reiner a Richard Dreyfuss. Krátce navštěvoval Carnegie Mellon v Pittsburghu, než se profesionálně přestavil na kabaretních jevištích.

Začátkem sedmdesátých let se začal objevovat v televizních pořadech, např. DEAN MARTIN PRESENTS, THE FLIP WILSON SHOW, THE ED SULLIVAN SHOW. Také hostoval v komediálních seriálech - LOVE, AMERICAN STYLE (1969), THE ODD COUPLE (1970). Největší úspěch mu přinesla spolupráce s oblíbeným TV pořadem SATURDAY NIGHT LIVE (1975), kde začínala kariéru řada dnes nejznámějších veseloherních herců.

Ve známém animovaném seriálu THE SIMPSONS (1989) poskytl svůj hlas řadě vedlejších postav. Na filmovém plátně se uplatnil především jako režisér a hlavní představitel satirických autorských komedií - OPRAVDOVÝ ŽIVOT (1979) o oportunistovi, který chce zdokumentovat příběh průměrné rodiny jednoho veterináře (Charles Grodin), MODERNÍ ROMANCE (1981) o neurotickém filmovém střihači, neschopném normálního partnerského vztahu, ZTRACENI V AMERICE (1985) o manželské dvojici rezignující na pracovní dostihy a vydávající se na cestu po USA, CHRAŇ SI SVŮJ ŽIVOT (1991) o muži, který po srážce autobusu potká pravou lásku na onom světě, MATKA (1996) o dvakrát rozvedeném muži, který se nastěhuje k mamince (Debbie Reynolds), aby lépe pochopil své problémy se ženami. Natočil také šest krátkometrážních filmů.

Jako herec debutoval po boku Roberta de Niro v oceňovaném dramatu TAXIKÁŘ (1976) Martina Scorseseho, kde hrál částečně i sám sebe a mohl také improvizovat. Kromě toho vytvářel výrazné vedlejší úlohy v dílech jiných režisérů, z nichž největší úspěch (nominace na Oscara 1987) mu přinesla postava smolařského reportéra Aarona Altmana v úspěšném snímku z TV zákulisí VYSÍLÁME ZPRÁVY (1987, režie J. L. Brooks). Některé jeho výstupy byly zaznamenány na gramofonová alba Comedy Minus One a A Star Is Bought, s následnou nominací na Grammy.

V květnu 2011 Albertu Brooksi vyšla jeho prvotina s názvem 2030 : The Real Story of What Happens to America. Je to utopický román o Americe, která porazila rakovinu, prostřednictvím pohledů na rozmanité postavy, jejich generační střety a předpovědi společenských událostí. Kniha byla přijata kritikou pozitivně. Komik byl také oceněn Americkým filmovým institutem za celoživotní dílo. Je ženatý s artistkou Kimberly Brooks, mají spolu dvě děti, Jacoba Eliho a Claire Elizabeth a bydlí v New York City.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2016 Hledá se Dory
Tajný život mazlíčků
2015 Diagnóza: Šampión
Malý princ
2014 A Most Violent Year
2012 Čtyřicítka na krku
2011 Drive
2007 Simpsonovi ve filmu
2005 Looking for Comedy in the Muslim World
2003 Dokud nás smrt nerozdělí
Exploring the Reef
Hledá se Nemo
2001 My first Mister
1999 Múza
1998 Dr. Dolittle
Zakázané ovoce
1997 Kritická péče
1996 Matka
1994 Princezna
Skaut
1991 Chraň si svůj život
1987 Vysíláme zprávy
1985 Ztraceni v Americe
1984 Nevěrně tvá
1983 Cena za něžnost
Zóna soumraku
1981 Moderní romance
1980 Vojín Benjaminová
1979 Real Life
1976 Taxikář

TV seriály

2015 Simpsonovi (TV seriál)
Šikanátor (S26E21)
2011 Simpsonovi (TV seriál)
500 klíčů (S22E21)
2008 Tráva (TV seriál)
The Three Coolers (S04E04)
The Whole Blah Damn Thing (S04E03)
Lady's a Charm (S04E02)
další epizody (4)
2005 Simpsonovi (TV seriál)
Požírač srdcí (S16E17)
1996 Simpsonovi (TV seriál)
Dvojí stěhování (S08E02)
1994 Simpsonovi (TV seriál)
Tentokrát o lásce (S06E03)
1993 Simpsonovi (TV seriál)
Bartovo vnitřní dítě (S05E07)
1990 Simpsonovi (TV seriál)
Ve víru vášně (S01E09)
Volání přírody (S01E07)
1970 The Everly Brothers Show (TV seriál)
The Odd Couple (TV seriál)
1969 Hot Wheels (TV seriál)

Dokumentární

2006 Wanderlust (TV film)
1999 Making 'Taxi Driver'
1978 General Electric's All-Star Anniversary (TV film)

TV pořady

2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 This Week (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1971 The Golddiggers (TV pořad)
1968 Dean Martin Presents the Golddiggers (TV pořad)

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace