Reklama

Reklama

Poslední traper

  • Francie Le Dernier Trappeur (více)
Francie / Kanada / Švýcarsko / Německo, 2004, 94 min

Obsahy(1)

Francouzský dokumentarista Nicolas Vanier putuje po těch nejmrazivějších krajinách jako jsou Sibiř, Laponsko, Aljaška a samozřejmě Kanada, kde podnikl skutečnou bílou Odyseu - 8 600 km přes Aljašku. Na této cestě se setkal s mužem, který ho inspiroval k natočení filmu Poslední traper. Padesátiletý Norman Winther žije se svou indiánskou ženou Nebraskou uprostřed kanadské divočiny. Zdá se, že je poslední, nebo jeden z posledních skutečných traperů. Má své psí spřežení, kterým loví i jezdí pro zásoby. Svůj dům si postavil vlastníma rukama a doufá, že se nebude muset přesunovut dál na sever, aby unikl hlučné civilizaci. Žije v rovnováze jak s přírodou tak sám se sebou. Má svou vlastní filozofii, své zásady. Ve filmu, který je na pomezí dokumentu a hraného filmu, představuje sám se, stejně jako jeho žena i přátelé, s nimiž se setkává jen zřídka. Traper není jen obyčejný lovec, je to (jak praví naučný slovník) potulný lovec lovící kožešinovou zvěř. Takový je Norman Winther. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Volám sa Norman...Narodil som sa v týchto divokých údoliach a inde by som žiť nemohol..." Na úvod ponúkam trailer, ktorý tu chýba. Fakt nádhera! Takéto filmy by som mohol pozerať donekonečna. krásna príroda, verný pes stále po boku a naoko obyčajné putovanie prírodou, kde sa sem tam do cesty pritrafí rozzúrený grizzly, svorka vlkov alebo zradí ľad na jazere...Tento film v podstate nemá nejaký príbeh, sledujeme "len" pár dní lovca v prírode. Jedinou nosnou linkou príbehu je nový pes lovca, ktorého mu daruje jeho priateľ potom, čo jeho verný pes Nanuk skončí pod kolesami auta. Norman novému psovi veľmi nedôveruje, ale verte, že dokáže ako sa mýlil. Hudba vo filme je úžasná, hlavnej téme som prepadol tak, že po skončení filmu som pátral na youtube a pošťastilo sa. Pieseň od Leonarda Cohena By the Rivers dark sa tiež vydarila. K samej dokonalosti chýbal iba silnejší záver, ale i tak dávam plný počet. 100%. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Nadherny film. Uzasne scenerie zo zivota jedneho z poslednych traperov. Machadova kamera je proste neopakovatelna, bez dychu som hltal tie nasnimane scenerie. Hudobny doprovod a obcasny song od Cohena dodavaju celemu tomuto, mozno az dokumentu, uvolneny emocialny raz. Pocas sledovania som si vybavil mnohe z knih i dokumentov, co som ako mladsi citaval a sledoval. Po vzhliadnuti mam mier na dusi. Vynimocny pocin. ()

Reklama

solisoli 

všechny recenze uživatele

Pred niekoľkými dňami sa môj syn stretol osobne s Norman Wintherom v Yukone a prežil s nim niekoľko nezabudnuteľných dní. Film o ňom je skutočné svedectvo človeka obklopeného divokou a drsnou prírodou. Príbeh ponúka veľmi pôsobivú kameru s veľmi kvalitnými zábermi, so slušnou hudbou. Lenže dej je veľmi plocho rozpracovaný, bez nápadu a myšlienky ponúka priehľadné naivné dramatické prvky, ťažko stráviteľné v reálnom ponímaní. Veľmi ťažko to chápať, ako dokument, alebo ako dobrodružný príbeh. Výpravný to už vôbec nie. Zakotvilo to celé, bohužiaľ, nikde. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

" Volám sa Norman, narodil som sa tu a inde by som žiť nevedel. Páči sa mi toto prostredie pretože je rýdze, prosté a môžem si tu žiť svojim tempom a keď zabijem zviera, poviem mu prečo. Vysvetlím mu čo urobím s jeho kožou a mäsom. Neprosím ho o odpustenie. Poďakujem mu. " Nádherný príbeh o prírode, o jednom z posledných ľudí, ktorí sú jej súčasťou. Očarujúce zábery Skalistých Hôr poslednej " bašty " nedotknutej prírody. Dokedy ? " Keby si každý bral z prírody len to čo potrebuje, bolo by pre všetkých a ani príroda by neutrpela." ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Francouzi snad mají na přírodopisné filmy patent. Thierry Machado byl ostatně kameramanem filmů jako Mikrokosmos nebo Ptačí svět, takže se není čemu divit, že příroda je zde opět nasnímána ve vší své kráse. Výborná je i hudba, ať už orchestrální nebo skvěle sednoucí písně Leonarda Cohena. A ač to vypadá skoro jako dokument, je to hraný film, ve kterém Norman Winther a další hrají sami sebe. Autoři si nehrají na Michaela Moorea a nebalamutí diváky, tento fakt je jasný už z úvodních titulků. Jinak by museli mít desítky kamer a funkční křišťálovou kouli. Všechna čest trikařům, protože není poznat, co je skutečné a co digitální. Pro mne funkční návrat do mládí, kdy jsem hltal dobrodružné romány, ve kterých bylo ještě traperů plno. Co mi ovšem vadí, je to filmařské pokrytectví, díky kterému traper v celém filmu nic neuloví. Jen klade pasti a pak prodává kožešiny, nic mezi tím. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Všetky psy, ktoré chová Norman Winther, sú plemena sibírsky husky. (Laslo)

Reklama

Reklama