Reklama

Reklama

Proč žít... a proč umírat

  • Česko Důvod žít a zemřít (více)
Trailer
Itálie / Španělsko / Francie / Západní Německo, 1972, 79 min (Director's Cut: 119 min, Alternativní 113 min)

Roku 1862 se banda odsouzenců na smrt – vrahů a hochštaplerů – ze Severu snaží pod velením plukovníka Pembrocka dobýt zpět pevnost Fort Holman, kterou ztratili podlou lstí jižanského majora Wortha. Major zajal plukovníkova syna a slíbil, že jej propustí, pokud se plukovník, i se svou pevností, vzdá. Svůj slib však nedodržel – mladíka zabil. Plukovník si po útěku ze zajateckého tábora nyní přichází pro svou pomstu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

RHK 

všechny recenze uživatele

Řemeslně natočený válečný spaghetti westernový remake Tuctu špinavců zasazený do doby války Severu proti jihu. Všechno už tady ale bylo: Tucet špinavců natočil mnohem lépe Aldrich o pět let dříve. Tématicky zde jde o jakousi kombinaci Mission Impossible a Kellyho hrdinů a tedy o útok hrstky vojáků na nedobytnou pevnost, který nepřekvapivě vyjde dějově, ale boužel už ne filmařinou. Dobrý western sice Valerii nakonec natočil (Mé jméno je Nikdo), ale až o rok později a jen jako pomocník velkého Sergia Leoneho. Tohleto Valeriiho samostatné dílko je prostě bez výrazných nápadů, s řadou nedotažených scén a ospalé. Koneckonců o nenápaditosti svědčí i délka názvu - Una ragione per vivere e una per morire. I ten Telly Savalas si zahrál zde jen miniroli oproti své výrazné postavě v Tuctu špinavců. Co naopak lze pochválit je závěrečná bitva o pevnost plná akce, střelby a výbuchů. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=hYg73xNCxHA ()

indiano 

všechny recenze uživatele

..skvelý klasický príbeh,skvelí herci,prostredie......avšak niečo tomu chýba. Akcia- tá nastúpi až v 93 min, dovtedy bohužiaľ len kecy, čo je na takéto obsadenie a príbeh primálo. Savalas v závere nečinne pozerá na padájúcich vojakov,namiesto toho aby sa chytil zbrane..no a záver je riaden blaf....Coburn prepichne bezbranného Savalasa a povie,, za moju dcéru".. a celý film o tom ani zmienka..a nakoniec odídu bez zlata....veľké sklamanie od Valeriho..Dve hviezdičky za ukážku Coburna a Spencera... škoda... ()

Reklama

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Teoreticky skvělé spaghetti od režiséra "Mé jméno je Nikdo " s dobrou kamerou, obsazením i hudbou, které brutálně zabíjí mimořádně ospalý děj. Když ve dvě hodiny trvajícím výpravném westernu (se zápletkou vypůjčenou z Tuctu špinavců) přijde jediná akce až v jeho závěru, bude asi něco špatně. Asi scénář. Někteří z Coburnovy dvanáctky v průběhu filmu zmizí sami od sebe, jiné zabijí tak rutinně, že to člověk stejně sotva postřehne. Co se herců týče, Savalas se objeví až ve druhé polovině a bohužel v ní moc času nestráví. Coburn se jen tak líně courá z jedné scény do druhé, takže snad jen Spencer vyvíjí nějakou snahu, díky níž byla alespoň jeho postava sympatická. Inu, škoda. ()

kyLuke 

všechny recenze uživatele

Myslím si , že tenhle film Spencerovi sliboval hodně , setkání Jamese Coburna s Telly Savalasem ve válečném westernu . Mohl z toho být jeho nejslavnější film , ale on konec spíše upadl v zapomnění . Ale strejně je pro mě výborný . Spencer zde podle mě podává svůj nejlepší herecký výkon za celou jeho kariéru , je skvěle jiný a jeho zlodějíčka , který se jen tak ničeho nezalekne , ani když mu hrozí o krk ztvárnil dokonale . Jinak James Coburn není nějak vynikající a mezi Spencerem a výborným Savalasem ( který ztvárnil svého majora naprosto dokonale ) se i docela ztrácí , ale rozhodně je postačující , narozdíl od např . Reinharda Koldehoffa . Jinak do toho hraje výborná "pohřební" až válečná hudba Rize Ortolaniho , ktgerý jinak skládal hudbu např . k Mayovce Old Shatterhand . A režie Tonina Valeriho tradičně výborná . Takže ten film sliboval hodně a hodně jsem dostal , takže jsem nadmíru spokojen a myslím , že dál už se vyjadřovat nemusím . ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Válečný western na způsob Tuctu špinavců. V hlavní roli hraje James Coburn jako plukovník severní armády, který dostane za úkol zničit jižní pevnost Fort Holman. Za tímto účelem zachrání před oprátkou osm trestanců. Hlavním záporákem je Telly Savalas, ovšem ten má jen malou roli, takže Kojaka si tu člověk moc neužije. V Coburnově osmičlenné skvadře se mezi různými hajzly a vrahouny objevuje i Bud Spencer v roli zlodějíčka, kterému jako jedinému Coburn věří. Tato role byla původně psaná pro Eliho Wallacha, který ale odmítl. Zaskočil tedy Spencer, což dost otrávilo Coburna, kterému se nelíbilo, že pro něj neznámý Ital (a přece jen o dost slabší herec, než Wallach) má větší roli, než on. Proto působí tak otráveně a skoro ani nehraje. Spencer přesto podává vynikající výkon, lepší, než by od něj kdokoli čekal, a zastiňuje zbytek obsazení snad kromě Savalase, nespravedlivě odstrčeného scénářem. Scénář je sice celkem děravý a film až příliš neakční, ale závěrečná bitva to celkem vynahrazuje. I díky Spencerovi je na co koukat i ve zbytku filmu, takže celkem doporučuju. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama