Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Reisman je pověřen velením projektu Amnestie, jehož cílem je likvidace elity německého velení na zámečku nedaleko Paříže. K úkolu, který je považován za sebevražedný, si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků, odsouzených na smrt nebo doživotí. Ti, kteří přežijí, dostanou milost. Navzdory všeobecné nedůvěře je major odveze do lesa k výcviku. Jeho metody jsou sice drsné, nicméně se zdá, že přinášejí výsledky. Když jednotka úspěšně projde zkouškou během manévrů v Devonshiru, má povoleno vyrazit do akce. Nepozorovaně přistanou poblíž zámečku a proniknou dovnitř. V nejméně vhodnou chvíli jsou však prozrazeni. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených válečných filmů, který mě okouzlil především svým netradičním námětem a především opravdu hvězdným hereckým obsazením. Přiznám se, že mě vždy víc bavila právě ta pasáž, kdy se Tucet špinavců vydává z vězení do výcvikového střediska. Nejrůznější kreatury, psychicky labilní jedinci a odpadlíci musí pod vedením svého přísného velitele začít spolupracovat a přesto si pořád řada z nich zachovává svou divokost a hrdost. Tato pasáž patří k nezapomenutelným (+ jejich přepadení velitelského štábu) a je hlavním důvodem, proč mám tento film tolik rád. Jakmile se jde totiž do akce, začalo to na mě působit dost rozpačitým dojmem. Údajně těžce střežený zámek mohli zničit téměř bez problémů, jen kdyby byli více šikovní a hlavně pozorní. Tohle klišé mi vždy když se na to dívám, leze lehce na nervy – stejně jako fakt, že minimálně polovina z nich umřela naprosto zbytečně (abych se lépe vyjádřil – ztvárnění jejich smrti bylo dost odfláknuté). Ale je to jen film – navíc hodně dobrý film. 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by ma tieto staré, hviezdne obsadené, dlhočizné, farebné vojnové filmy preplnené dobovými hviezdami v princípe bavili, určite by som pridal na hodnotení. Tucet špinavcov sa k tým zopár výnimkám nepridá. Ide skôr o western prezlečený za vojnový film, kde protivník nie je braný ako človek, ale ako len figúrka na zabitie, viď vražda nemeckej ženy tým najviac veriacim členom zoskupenia. Ale možno som iba nedocenil sebareflexiu tvorcov a ich komentár k realite 60. rokov. Každopádne jádro pudla je práve v mojej neobľube tohto typu filmov z tejto doby. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poměrně dobrý válečný film. Objevují se tu výborní herci - Ch. Bronson, T. Savalas, D. Sutherland....škoda jen, že vrchol celého filmu je dost krátký a člověk na něj musí dlouho čekat. Do té doby je to takový slabě průměrný film. S připočtením závěrečné mise špinavců lze říct - téměř nadprůměrný snímek. Osobně se mi film zdál, že je trochu do komedie. Výcvik také není úplně špatný, ale mise na závěr je pro mě skutečně vrchol celého díla ( x komentář golfisty :)) ) ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Dávam plných päť, pretože to skrátka inak nejde. Až teraz, pri druhom zhliadnutí po cca 10 rokoch mi došlo, akáže je to výdatná porcia politickej nekorektnosti a modernej filmárčiny - tá skratkovitosť, tie pohľady kamier, dialógy, nálada, to VŠETKO! Bravó, kričí vyhladované srdce fanúšika, ubíjaného blazeovanosťou dnešných dní amerického filmu! Špinavci sú špinaví ako sa na bandu kriminálnikov sluší a patrí a s nemeckými dôstojníkmi a ich fľundrami si poradia práve tak. Bravó!, kričí ten, komu práve vyvrcholenie snímku vtedy dávno vadilo najviac (nie že by sa z presvedčeného pacifistu stal militantný šialenec). Dnes si to škodoradostne vychutnávam - a až tak, že mi výnimočne nevadí zopár nedotiahnutostí (fakt sa mohli aspoň trochu naučiť nemecky a černocha tam so sebou nebrať, preboha!), ktoré vo finále vyplávajú na povrch... našťastie do natoľko rozbúrenej hladiny, že ich nie je problém prehliadnuť a celkový dojem nekazia. Ku všetkému to predsa nie je špeciálne komando pod ešte špecializovanejším vedením, ale banda anti-sociálov vedená anti-autoritárskym samorastom. TARANTINO SEM S TÝMI "BASTARDAMI" sastýmkurvasereš!!! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

S odstupem času jsem jednu hvězdu k původním 4* přidal. Příběh se skládá ze dvou částí - výcvik a sebevražedná mise. První část připomene filmy Hlava 22 či Hájili jsme hrad, případně francouzské válečné komedie ( chtěl bych napsat i Jak jsem vyhrál válku, ale kde je kniha velmi vtipná, tam je film spíše zmatený) případně vojáka Švejka ( scéna s falešným generálem). Humor, satira, anarchie, bezstarostnost. Sedmá rota, Velký flám, Bažanti... V druhé části však přichází vystřízlivění, ledová sprcha, boj o život. A že se schyluje k masakru, prozrazuje už první, byť lehkovážná část. Když konečně většina špinavců tak nějak přiroste divákovi k srdci, vydají se vstříc tušené zkáze. A rande se smrtí má jasná pravidla... ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • Jack Palance odmítl roli Archera Maggotta (Telly Savalas), protože nesouhlasil s rasistickým podtextem postavy a protože věřil, že film obsahuje příliš mnoho zbytečného násilí. (Marek06)
  • George Kennedy, Clint Walker, Ernest Borgnine a Jim Brown se po více než třiceti letech opět setkali při přípravě animovaného válečného filmu Malí Válečníci, kde propůjčili své hlasy kresleným vojákům. (Karlos80)
  • K natáčaniu filmu sa Lee Marvin dostavil s čerstvo získaným Oscarom za hlavnú mužskú rolu vo filme Dievča zo západu (1965). (marlon)

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (více)

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

10.01.2020

David Ayer (Sebevražedný oddíl, Patrola) je ten typ tvůrce, který má rád prsty ve více projektech najednou. Díky smlouvě s Warnery například mohl natočit dvojku Sebevražedného oddílu, tu ale nakonec… (více)

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

17.12.2019

David Ayer hodlá poslat partu nejhorších kriminálníků na sebevražednou misi. Ne, nechystá další Suicide Squad, tu má momentálně v péči režisér James Gunn (Strážci galaxie). Ayer místo toho napíše a… (více)

Reklama

Reklama