Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Taw Jackson byl propuštěn z vězení a vrací se do svého města. Jeho ranč koupil podvodem obchodník Pierce. Před nějakou dobou zaplatil Lomaxovi, aby Tawa zastřelil. Chtěl odkoupit jeho ranč, protože chce jeho bohatou půdu. Jenže Taw přežil a teď se chce pomstít. Pierce najme Lomaxe znovu, ale Pierce mu nabídne lepší, výhodnější dohodu a tak se přidá na jeho stranu. Pierce bude převážet 500 tisíc dolarů ve zlatě v upraveném povozu. Je celý z kovu, má střílnu a doprovází ho horda poskoků na koních. Billy, expert na výbušniny nastraží nálože pod most. Odříznou tak vůz od ozbrojeného doprovodu. Pomůže i pár dalších lidí, farmář i indián. Zlatý prach v sáčcích schovají do sudů s moukou. Farmář je má odvézt do bezpečí. Zlato by ale chtěli i indiáni a tak dojde k dalšímu výbuchu. Taw podle dohody schová zlato na půl roku. Potom se všichni opět sejdou a kořist si rozdělí. (TV Barrandov)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Délka obrněného vozu je 14,5 metru od prvního koně až po zadní část. (facojurka)
  • Ačkoliv hrál Keenan Wynn starého blázna, ve skutečnosti byl o 9 let mladší než John Wayne. (facojurka)
  • Podle Johna Wayna byla rvačka v salónu jeho pětistou filmovou potyčkou. (facojurka)
  • Režisér Burt Kennedy se vzdal poloviny svého platu, aby mohl zaplatit Kirka Douglasa. (facojurka)
  • Kirk Douglas přijel jednou pozdě na natáčení, protože točil reklamu pro demokratického guvernéra Kalifornie Edmunda G. Browna. Johna Wayna to tak rozzlobilo, že druhý den přijel pozdě kvůli natáčení reklamy pro republikána Ronalda Reagana. (facojurka)
  • Priemerná a stredná dĺžka záberu = 5,8 sekundy. (westerns)
  • Aj keď sa od začiatku produkcie nemali radi, kvôli opačným politickým názorom sa Kirk Douglas a John Wayne po filme nakoniec stali priateľmi. Kirk Douglas bol dokonca veľmi zasiahnutý a smútil, keď John Wayne v roku 1979 zomrel. (westerns)
  • Samotný vojnový voz bol vyrobený väčšinou z preglejky a iných ľahkých materiálov a bol natretý tak, aby vyzeral ako zo železa. Na dotvorenie ilúzie boli pridané vhodné „kovové“ zvukové efekty – napríklad keď sa otvárajú a zatvárajú „ťažké“ železné dvere atď. (westerns)
  • John Wayne mal veľké problémy s dýchaním v lietadle, keď letel na miesto začiatku natáčania tohto filmu a musel počas cesty používať kyslíkovú masku. Dôvodom bola jeho veľká operácia, ktorá sa uskutočnila v roku 1964, pri ktorej prišiel o celé ľavé pľúca a niekoľko rebier, keďže mu diagnostikovali rakovinu pľúc. (westerns)

Reklama

Reklama