Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vtipná zápletka graduje příjezdem do Paříže a vrcholí honem za poslední zlatou věží v policejním muzeu a následně stíhací jízdou v policejních autech. Vtipně užitý symbol Paříže – Eiffelovka, legračně působí studiové sbíhání hrdinů z věže. A parádní je dabing, v němž jiskří hlas Oldřicha Nového. Výstižný komentář: KIT.HL. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Nemýlím-li se, vůbec první heist komedie, předobraz všech Dannyho i jiných parťáků, Podrazů, ryb Wand atd. atp. S tempem sice středním, ale zato nekolísajícím (Crichton je původem střihač), s anglickým ne-vždy-úplně-suchým humorem, bezchybnou dvojkou distinguovaných uličníků Obi-wanem Guinnessem a Alfiem Doolittlem Hollowayem, závratnou sekvencí běhu z Eiffelovky, jednou z prvních pidiroliček sladké Audrey H. a mnoha dalšími pozitivy. 90 % ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Plánování a loupež ok, ale vše, co by mělo působit vtipně, nefunguje. Možná jsem čekal, že to bude promyšlenější, možná jsem čekal víc Audrey, než jen několikasekundovou miniroličku, možná mi jen zkazily zážitek velice mizerné titulky. Snad jindy. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 6 | hudba 6 | humor 2 | akce 4 | napětí 2 | pustil bych si znovu 5 ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Hold takový příklad z žánru heist movie, zřejmě ještě předtím než se žánr zrodil. A je to svižné, chvílemi i zábavné, občas v práci s napětí připomíná Hitchcocka. Ovšem je tu obsažený jakýsi lidský rozměr, komediální prvky a padající klobouky s kabáty. A nelze říct, že by to bylo v něčem špatné. Jenom to není asi film, který bych chtěl vidět znovu, bez kterého bych neobešel, nebo který by mi něco zásadního dal. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když to bude sypat, jdem třeba s Armádou spásy." Zbohatnout je jednoduché. Stačí se dvacet let tvářit jako poctivý idiot, pak sehnat gang a pak už jen tavit, lít a prodávat. Já bych to tedy asi po osmnácti letech přetvařování vzdal, ale dva solidní gentlemani a dva zblblí kasaři do toho šli. Mě přitom svým krátkým štěkem potěšila Audrey Hepburn, rozesmál mě konkurs na kasaře, zatočila se mi hlava z kroužení po schodišti Eiffelovky a pobavilo mě oblbování školaček i závěrečná policejní taškařice. On to vlastně nakonec žádný zázrak nebyl, ale mělo to styl a jako černobílého nostalgika mě to naprosto uspokojilo. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou. (gjjm)
  • Ve filmu si svůj debut odbyla Audrey Hepburn. (Krissty)
  • Ealing Studios požiadalo samotnú Bank of England, aby prišla na spôsob, ako ukradnúť milión libier. Bola vytvorená špeciálna komisia na vytvorenie plánu prepadu, ktorý bol nakoniec použitý vo filme. (TheRoller)

Reklama

Reklama