• Karlos80

Ale jó docela to šlo, scény na bagru byly fakt dobrý:-)) Opět jedno montérkově budovatelské drama. Líto mě bylo herců té nejst. generace jako byli Jaroslav Vojta, Gustav Nezval, J.O. Martin nebo Vlastička Fabianová. Sám velký režisér třicátých let se svého posledního filmu radši nedožil:-( Ne teď vážně to byla jen hloupá ironie:-) Ale co bylo to jako z roku 1946 tedy těsně po válce-ale nádech té v našich dějinách nejhorší doby to mělo i tak. Rozoráme-li meze, padnou hranice mezi lidmi-to bylo jen socialistické heslo-zde ale uvedeno na pravou míru.. Rozvratnická činnost, záškodník, sabotáž, skupina těžce pracujících, skupina hornických rodin nesouhlasící s jejich vystěhováním, pořád stejné termíny jak typická pro padesátá léta a pořád stejně nekoukatelné křečovité výkony. Nakonec přeci jen jedno malé plus z tohoto filmu: Nejlépe se mě zde jevil svérázný a jak se říká od huby pořádně drzý starý horník Vohryzek (J.O. Martin) a ta menší finální přestřelka se sabotážníky a s plukem SNB na bagru, jinak tento ideologicky-tendenční film za moc nestál..Jen pro skalní fandy a zvědavce.(5.9.2007)

• Bart

Schématické drama natočené krátce po převratu bylo rozhodně poplatné své době a odpovídalo tomu nejen téma filmu, ale i to, že se zbytkem si režisér nedělal velké starosti. Naše Divá Bára Vlasta Fialová si zahrála sekretářku hlavního inženýra a moc jí to neslušelo, obvzlášť, když si časem oblékla montérky a jásala nad povedeným dílem s ostatními. Další negativní ránu nasadila filmu skutečnost, že během natáčení zemřel režisér Vladimír Slavínský (1949). Film se téměř dva roky někde povaloval a potom bůhvíkdo dotočil pár posledních scén a film byl puštěn do distribuce. Na jeho rychlém a náhlém závěru je to vidět.(4.3.2006)

• dobytek

Tak kolesový rypadlo je určitě velmi zajímavej a užitečnej stroj, ale spíš bych ho radši viděl v nějakym dokumentárnim filmu. Tohle je akorát stupidní agitka, ze který je sice znát to socialistický nadšení, ale jinak to nestojí ani za zlámanou grešli. Hvězdičku dávám za ten velkostroj. Mohli ho ukázat trochu víc v "akci" a možná bych nějakou hvězdičku navíc ještě přihodil. Příběh je ovšem naprosto o ničem.(3.1.2009)

Barte, ten bůhvíkdo byl Mac Frič.(4.3.2009)

• Marthos

Vladimír Slavínský byl typem režiséra, který se pokoušel maximálně vyhovět filmovým producentům i obecnému vkusu diváků a výsledkem této pomyslné trojkoaliční symbiózy byl nepřeberný zástup nenáročného komerčního zboží z období první republiky. V poválečné restrukturalizaci ovšem podobný typ humoru neměl šanci na přežití a Slavínský se po dvou vděčných remacích starších osvědčených námětů vrhl na čistě aktuální téma podle právě žádaného oficiálního mustru tzv. budovatelských dramat; z dnešního hlediska tendenční příběh o sabotáži velkorypadla selhává především po obsahové stránce, stejně toporné jsou i herecké výkony. Vedle mladých hvězd socialistického filmu získali větší prostor i někdejší hvězdy, z nichž se pouze L. H. Strunovi podařilo vytvořil sympatickou a životnou figuru. Slavínského nenádalým a předčasným skonem během posledních dokončovacích prací se uzavírá pozoruhodný život jedné z nejdůležitějších person českého hraného filmu, jejíž význam by neměl být bagatelizován, ale naopak plně akceptován v rámci průkopnického rozvoje naší národní kinematografie, která by bez svých otců - zakladatelů jen obtížně zdolávala strmé schody k výšinám.(6.6.2009)

• ybuko

Od zacatku se nezapre ze tvurce byl prvorepublikovy sampion v toceni banalit. Uz v prvnich minutach se to ve filmu hemzi oslovenimi jako "pane staviteli, pane architekte, rediteli, inzenyre" a nepripraveny clovek co by prisel k tomuhle dilku bez vedomi o co jde by si asi po par scenach rekl, ze se diva na nejaky stary cesky film ze tricatych, nebo ctyricatych let. Nechybi tu ani znama prostredi jako typicke prvorepublikove filmove kancelare, restaurace, typicke kulisy bytu, na ktere se divaci v ceskych filmech dlouha leta divali, jsou tu i mnozi stari znami herci, prehnane sroubovane a spisovne vety... Slavinsky se vsim vsudy. Pak ale zacnou do znamych kulis probleskovat prvni dobove novinky - budovatelske plakaty na stenach, schuze odborovych organizaci, duraz na stroje, a samozrejme sabotaze. Vysledkem je hodne spatny mix toho nejnudnejsiho a nejnaivnejsiho z prvni republiky i socialistickeho realismu. Jedinym kladem je (pro mne) asi minirole Vlasty Fialove.(13.10.2009)

• wosho

Ježíšmarja toto je tak blbé, že ani nevím co o tom napsat. Jenom ten nápad s minama na pásu toho rypadla mě rozesmál. Jo agenti imperalisti nevěděli co s roupama tak nám ničily rypadla.(27.7.2007)

• MarekT

Sice je to opět budovatelský film, ale tentokrát musím tu jednu hvězdu dát. Proč? Čekal jsem to, pravda, horší - je tu vidět patos tehdejší doby, ale agitek je zde podstatně méně a navíc se tu nedočkáme nějakého pomlouvání těch "zlých kapitalistů" atp.(7.6.2009)

• Aqualung

Inu co dodat? Film hrubě poplatný době.Budí dílem úsměv, dílem zase smutek.To podle toho, co má jeden za v životě za sebou.Bizarní mezilidské vztahy, a to jak profesní, tak i mimoprofesní, a to vše řádně vymácháno v budovatelské omáčce.Pseudoproblémy, pseudovztahy, pseudopřípěh, pseudofilm.Jo,jo.Už je to naštěstí všechno pryč.Ale dneska je to o něčem úplně jiném.Ale taky to za moc nestojí.Není-liž pravda?(10.5.2011)

• Ertai

Bohužel mohem méně zabavné než jiné budovatelské "komedie".(23.7.2007)

• pulnicek

DS - 70 vyjel tak,a teď jsem vykecal pointu... Není to tak hrozné už jsem viděl horší budovatelské filmy.. Pro milovníky historie rudého severu ale i ztracené krajiny uvádím že exteriéry byly točeny zde : Ervěnice................... Most - nádraží......................... Teplice - okolí....................... Severočeský uhelný revír.....................................(17.8.2009)

• Horak

Příběh skupiny lidí, pracujících na gigantickém bagru DS - 70. Ing. Marek je pověřen, aby se svými spolupracovníky uvedl do provozu tento mohutný stroj, který nahradí práci čtyř tisíc dělníků. Stroj je však úmyslně poškozen členem rozvratnické skupiny. Další sabotáž na opraveném rypadle se však nezdaří dík náhodnému odhalení a energickému zásahu SNB i závodní hlídky. Film dojímá především svou upřímnou naivitou, která z něho dělá pro dnešního diváka ceněnou budovatelskou taškařici, která zaručeně pobaví.(4.1.2006)

Pěkná podívaná na období za soudruha kdy se lidi kvůli prácí a splnění plánu mohli přetrhnout.Dokonce i příběh je zde chvályhodný:-)))(28.5.2009)

• KdG

Moc dramatický ani vtipný to nebylo.(6.6.2009)

Není to objektivní ale dávám 5. Poslední film pana režiséra. Herecky i režisérsky je to opravdu dobré včetně Deyla. Komunistický blbec postavený za velký stroj a moc se mu to líbí. Holky z tohoto pitomého tématu udělaly herecký koncert. Vlasta Fialová tu hraje sekretářku, která unese i kolejnici. Její první velká role a moc jí to sluší. Vlasta Fabiánová tu pochopí, že nemá žárlit na manžela neboť má milenku - práci! Pro Slavínského to muselo být děsivé, aby se uživil, točit budovatelské slátaniny. Nicméně je to film se zápletkou, vzrušením a perfektním herectvím.(16.5.2010)

• Vikinec

Velmi příjemná stopáž. To je ta hvězdička. Jinak sterilní, uměle nadšenecký blábol, jehož cílem bylo samozřejmě ukázat všem pomýleným tu pravou cestu. Cestu socialismu. urááááá(8.10.2009)