foto

Věra Kalendová

  • nar. 30.8.1919
    Prostějov, Československo
  • zem. 13.1.2003 (83 let)
    Nová Ves pod Pleší, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Věra Kalendová, provdaná Nejezchlebová, pochází z Prostějova, studovala dramatické oddělení na Státní konzervatoři v Brně (1936-1939), načež nastoupila do svého prvního angažmá v Kladně (1939-1942), krátce pak hrála v Českých Budějovicích a Táboře (1942-1943), Pardubicích (1943-1944) a Hranicích (1944-1945). Po válce se pak nakrátko vrátila do Kladna (1945-1946), načež se trvale usadila v Praze, kde hrála v Divadle V+W (1946-1947) a v Divadle státního filmu (1948-1951), poté se věnovala již výhradně filmování.

Věra Kalendová disponovala robustním zjevem, který ji předurčoval do rolí prostých žen z měst i venkova, vesměs s rezolutním postojem a jadrným projevem. Takových typově podobných postav ztvárnila na filmovém plátně a později i v televizi kolem padesáti. S filmem se Kalendová sblížila krátce po válce a spolu s dalšími herečkami nastupující generace patřila k často obsazovaným osobnostem 40. a 50. let. Poprvé se objevila ve válečné komedii VELKÝ PŘÍPAD (1946), výrazné uplatnění pak našla ve filmových přepisech literárních děl (SIRÉNA, 1947; HOSTINEC U KAMENNÉHO STOLU, 1948; DIVÁ BÁRA, 1949), hrála ale také ve filmech různých žánrů ze současnosti (VZBOUŘENÍ NA VSI, 1948), zajímavou roli nacistické dozorkyně ztvárnila ve filmu PAST (1950), podobnou úlohu dostala o řadu let později ve zdařilém televizním filmu KAT NEPOČKÁ (1971). Později ale dostávala již jen menší až epizodní role, objevila se také v několika televizních seriálech, sporadicky nadále účinkovala i ve filmu. Naposledy na sebe výraznějším způsobem upozornila drobnou rolí ve slavné komedii KULOVÝ BLESK (1978). V polovině 80. let své působení ve filmu i televizi prakticky ukončila, až později v 90. letech se objevila znovu například ve filmu POSTEL (1998).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

1998 Markétin zvěřinec (TV film)
Postel
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
1995 Mutters Courage
Schlafes Bruder
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Špendlík na motýla
1993 Bláznivá láska (TV film)
1991 Skús ma objať (TV film)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Jízda králů (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Sestra Amáta (TV film)
1988 Burning Secret
Sedm hladových
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kasař (E13)
1985 Boty (TV film)
Jako jed
Já nejsem já
Piesočná potvorka (TV seriál)
1984 Fešák Hubert
Sanitka (TV seriál)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Návštěvníci (TV seriál)
Oči pro pláč
Samorost
1982 Hlavní výhra (TV film)
Příště budeme chytřejší, staroušku!
1981 Monstrum z galaxie Arkana
Skleněný dům
Zralé víno
1980 Nevěsta k zulíbání
1979 Arabela (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Kulový blesk
Zuby (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Šťastný a veselý (S03E03)
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)
Marie (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Vítězný lid
Všichni proti všem
1975 Matka (TV seriál)
Zklamaná naděje (E05)
Osvobození Prahy
1971 Kat nepočká (TV film)
Velikonoční dovolená
1970 Kapacita (TV film)
Nevěsta
1967 Klec pro dva
Soukromá vichřice
1966 Dva tygři
1964 Bubny
Láska nebeská
Místo v houfu
1963 Král Králů
1962 Kuřata na cestách
Vánice
1959 Májové hvězdy
Sny na neděli
1958 O lidech před pultem a za ním III.
Ruka ruku neumyje
1957 To byla noc
1956 Hra o život
Zlatý pavouk
1955 Blázni mezi námi (studentský film)
Po noci den
1953 Komedianti
1952 Anna proletářka
Haškovy povídky ze starého mocnářství
Usměvavá zem
1951 Cesta ke štěstí
1950 Past
Případ Dr. Kováře
Přiznání
Vstanou noví bojovníci
1949 Divá Bára
DS - 70 nevyjíždí
Dva ohně
Němá barikáda
Vzbouření na vsi
1948 Hostinec „U Kamenného stolu“
Kariéra
O malých pro velké
Ves v pohraničí
1947 Čapkovy povídky
Siréna
1946 Velký případ

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace