Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Leeds (William Hurt) přijíždí učit na venkovskou školu pro sluchově postižené. Jeho dobře míněná představa, že by se studenti měli učit mluvit, naráží u krásné a inteligentní Sáry, která zůstává na škole i v dospělosti a odmítá se jeho metodám podřídit. James ji chce rozmluvit a vytrhnout z její uzavřenosti, ale když se do ní zamiluje, musí se i on naučit, že pokud někoho milujeme, nemůžeme jej ovládat. Marlee Matlinová získala za roli Sáry ve svých jednadvaceti letech Oscara za hlavní ženskou roli a stala se tak nejmladší držitelkou ocenění v této kategorii. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Keď som to videl kedysi zakladke, myslel som si aká pecka...komplikovaná love story, ťažký prechod zo sveta hluku, do sveta ticha a naopak. Ale teraz, mi nedá nepodotknúť, že i keď som ťažkosť Sárinej situácie nezažil (a dúfam, že ju ani nezažijem).....správala sa ako totálna pizda (Vy ostatní to možno nazvete komplikovanosťou, hrdosťou....whatever, ja nie, ja tomu dám pravé meno!) Jej hendikep tú prijebanosť neospravedlňuje! Ale inak dobre zahrané...ona i on. ()

Jenda1 

všechny recenze uživatele

Silný film, zobrazuje prostředí ve škole pro neslyšící a rád bych věřil, že je to příběh realistický. Samozřejmě nejpřesvědčivější je ve filmu skutečně neslyšící M. Matlin (mimochodem mám pocit že se včera objevila na obrazovce v seriálu "zoufalé manželky"). Film mě nejvíc zaujal poodhalením problémů a jejich řešení, tak jak je vidí a prožívají neslyšící. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film s dodnes nie beznou temou nepocujucich ludi. Cely pribeh je podany cez romanticky vztah medzi pocujucim ucitelom Hurtom a nepocujucou exstudentkou nadhernou Marlee Matlin v skole pre nepocujucich. Chemia medzi nimi funguje solidne, ale prijal by som väcsiu interakciu nepocujucich s ostatnymi ludmi a poukazanie na problemy ich spolunazivania, co je v tomto filme prakticky uplne odignorovane, kedze sa väcsinu casu film odohrava v izolovanom prostredi. Nepocujuci mi nepripadaju ako taki extremne netradicni exoti ako autisti alebo nejaka ina mensina, aby ich komunita bola natolko fascinujuca, ze by to samo o sebe utiahlo film. No a ta romanticka linia je taka normalna. Nijak extra ma tentoraz za srdiecko nechytila. Takze vysledkom je obycajna romantika z trochu netradicnejsieho prostredia. Ale Hurt ma moje uznanie za znakovu rec, ktora v jeho podani vyzerala uveritelne. 7/10. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

UFO jsem ještě neviděl Kleopatro :-), ale krásných filmů už dost. A tento mezi ně dozajista patří. Něco tak hluboce promyšleného a lidského z prostředí sluchově postižených dětí se hned tak nenatočí. Je to opravdu tlak na lidské (divákovo) cítění a přitom tak přirozený a nenásilný a citově vůbec nevydírající. Volba přidělit jednu z hlavních rolí právě neslyšící Marlee Matlinové byla naprosto správná, řekl bych doslova nanejvýše nutná. Žádná jiná slyšící herečka by zcela jistě tuto roli nezvládla tak přirozeně, jako ona. Podívejte se na tento nádherný snímek odměněný Oscarem (v tomto případě na rozdíl od jiných zaslouženě) a vžijte se alespoň na chvíli do role hluchoněmé(ho) a prožívejte tu životní "diskriminaci" v podobě zdravotního postižení spolu s Marlee Matlinovou. Velká škoda, herci, režisér a film samotný si zasloužil těch Oscarů víc. Minimálně alespoň za scénář. ()

Strangeb 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl teď po třetí po asi roční pauze a líbil se mi stejně tak, jako na poprvé. Možná je to tím, že k neslyšícím lidem, respektive k těm, kteří umí znakovou řeč, cítím veliký obdiv. Ať už to byla hluchoněmá Japonka z filmu Babel nebo děti z filmu Dogani, prostě mě toto téma baví. A pokud se k tomu přidají perfektní herci a ne úplně blbý scénář s hezkým hudebním doprovodem, tak si nemám na co stěžovat. Super odpočinkový film. ()

Galerie (46)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama