Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Leeds (William Hurt) přijíždí učit na venkovskou školu pro sluchově postižené. Jeho dobře míněná představa, že by se studenti měli učit mluvit, naráží u krásné a inteligentní Sáry, která zůstává na škole i v dospělosti a odmítá se jeho metodám podřídit. James ji chce rozmluvit a vytrhnout z její uzavřenosti, ale když se do ní zamiluje, musí se i on naučit, že pokud někoho milujeme, nemůžeme jej ovládat. Marlee Matlinová získala za roli Sáry ve svých jednadvaceti letech Oscara za hlavní ženskou roli a stala se tak nejmladší držitelkou ocenění v této kategorii. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Vynucený spoiler: Film, který klade na diváka požadavky: vžít se do (role) učitele řeči nebo do jeho hluchoněmé milenky nebo do obou. Zkusím to tedy u Sáry: V mládí ji matka dala do útulku pro hluchoněmé, přesto se obě naučily posunkovou řeč, to znamená, že to nemohlo být v útlém mládí, a navíc ani v pubertě, kdy fungovala jako těžko říct co (snad nymfomanka). Dalo by se tak říct, že ji matka "poslala do učení". Sára se ale učit odmítá a tak pracuje (už jsme ve filmu) jako uklízečka, přesto je považována za velice inteligentní. (Její) učitel řeči ji však z tohoto prostředí, v němž se cítí spokojená, vytrhne a naučí ji hrát poker. V pokru je dobrá, ale pokr hrát nechce, chce jít na vysokou školu, a tak učitele opouští a vrací se k matce. Všichni se jí neustále omlouvají, zvlášť když ji posedne záchvat běsu a začne sprostě posunkovat. Nejlépe je jí ve vodě, do níž se snaží strhnout i učitele. Nakonec je jí bez něj smutno a tak se k němu vrací. Jejich společná budoucnost je přesto velmi nejistá.  ... Možná lehká písnička Boba Dylana v tom udělá více jasno: But I can’t respond / To your sign language / You’re taking advantage / Bringing me down / Can’t you make any sound? - Nevím co si počít / s tvou posunkovou řečí / jsi ve výhodě / a jám z toho depku / což nevydáš ani hlásku? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Někdy mě překvapuje, na co krásného narazím. Tohle je prostě parádní film, hezká ukázka toho, že postižení a romance mohou jít ruku v ruce způsobem, který bude funkční, která nebude přehnaně sentimentální a který vás přiměje se vžít do postav. William Hurt je úchvatným průvodcem tímhle skvělým filmem. ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ta holka byla tak neskutečně protivná a tvrdohlavá....Já popravdě nevím, jak bych si s tím poradila. William Hurt a jeho postava byl neoblomný, ale být jím, tak bych asi nezvládla do ní pořád nehustit to, ať začne mluvit...Asi bych to prostě chtěla, ať to zkusí...Prostředí neobvyklého učení - skupinka žáků, která se snaží a dívka, která žije jinak...Nedokážeme si to představit, pokud to "ticho" neprožijeme....Film mi přišel komerční, ale zároveň ne...Mám z toho dost rozporuplné pocity a nevím definitivně, co si o tom myslet...Zní to možná až moc "dospěle", ale asi do něj potřebuji dospět... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasický příběh jsem viděl po letech. Skvělý William Hurt a možná ještě lepší Marlee Matlinová, dobrý příběh ze školy hluchoněmých dětí, kam přichází učitel s netradičními vyučovacími postupy a získá si přízeň svých žáků. Osudovým se stalo setkání s hluchoněmou uklízečkou, bývalou žákyní školy, která zarputile odmítá komunikovat v hlasové řeči. Pak se odvíjí romantický příběh, v němž dojde k náhlému oboustrannému vzplanutí (v bazénu - jak proboha mohli tak dlouho vydržet pod vodou?); nu, načež to pokračuje klasickým hollywoodským klišé se sentimentálně šťastným koncem. Téma je neotřelé, dobře se na to kouká, takže až na tohle klasické zakončení dobře koukatelné - čtyři hvězdičky. ()

bobby_jean 

všechny recenze uživatele

Sľubný a svižný začiatok ma celkom vtiahol do deja, no potom sa to zvrtáva na obyčajnú romancu s neobyčajne protivnou ženskou. Herecký výkon samozrejme bez pochýb výborný. Ale tá postava je skutočne niečo strašné. Osoba plná sebaľútosti, ktorú napriek hendikepu konečne niekto chápe, správa sa k nej ako pán, ale aj tak  musí okolo seba vyvolávať drámu a hrať to na ublíženú. Že sa jej vôbec chodil doprosovať. Ech ()

Galerie (46)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama