Mačacia polievka sa síce môže javiť ako veselá rozprávka o dvoch mačičkách, v skutočnosti je to však jedna veľká surrealistická odyseovská púť naprieč fantáziou plná nápadov, výtvarných inšpirácií, čierneho humoru, miestami typického a trochu absurdného japonského "ducha" a hlavne prekvapivých viac či menej voľných asociácií a symbolov. (Jordan)
AngelAngie
Zpětná poprava... zpětný dopad asteroidu? Wow!(11.6.2009)
molotov
Těžko říct, jestli v tom byl ukrytý nějaký smysl, ale jako psychedelická podívaná je to celkem povedený.(30.7.2006)
genetique
Otvorená myseľ je základom k vychutnaniu si podobnej milej lahôdky. A mňa len napadá, že minule mi volali z nejakej ankety a pýtali sa 'aký mám vzťah k japonskej kultúre' a ja som povedal (bola možnosť), že 'ani negatívny ani pozitívny'. Po takýchto drobnostiach ľutujem, že som nepovedal 'skôr pozitívny'. 75%.(6.6.2008)
gr8 escape
Bůh je vrtošivé náladové cosi, co nás nakonec všechny povypíná jako televizi a čas je jen pojem. Nic víc. Což skvěle koresponduje s tím, že mi tahle půlhodinka protekla mezi prsty ani nevím jak... 4° každopádně nezklamali, ačkoliv v plné síle se rozvinuli až ve fenomenálních Mind Game.(30.5.2009)
belldandy
Film, jehož název lze přeložit jako "Kočičí polévka", je čímsi jako filmovým manifestem studia "Čtyři stupně". Bizarní dobrodružství roztomilých kreslených kočiček nejsou žádným příběhem v tradičním slova smyslu, spíše sledem naprosto fantastických snových výjevů. Pokud vás tato surreálná hříčka osloví, troufám si říci, že následující film studia Čtyři stupně "Myšlenkové hry" se vám zalíbí ještě mnohem více.(5.5.2005)
nunka
Mačacia polievka asi nie je vhodným pokrmom pre každého fanúšika kreslených japonských filmov. Ak máte v úmysle za každú cenu porozumieť všetkým vizuálnym stvárneniam a haluzám, ktorých v tomto animé nie je málo, určite si nepochutíte. Ani sa nepokúšajte odhalovať akúsi logiku či kauzalitu, ale radšej doprajte svojim chuťovým pohárikom sa poriadne pokochať. Mne chutila tak na 3 z 5tich:)(9.3.2006)
Jordan
uzasne, nesmierne inspirativny prud zjavne volnych asociacii podniecujucich a inspirujucich fantaziu divaka, sokujucich a prekvapujucich, sialeny japonsky kolotoc priam dadaistickych a surealistickych vizii, velkolepa dychberuca montaz fantasknych scenok v jednom naozaj podarenom animovanom dobrodruzstve(5.3.2006)
HellFire
Nad příběhem není třeba přemýšlet, jelikož žádný není. Zato je to krásně potrhlá bizardnost. Občas veselé a potom překvapivě brutální.(22.12.2008)
sokov
Do tohoto ktátkometrážního snímku se vešlo tolik velkých témat.. Bůh, smysl života, naděje, rodina, osud. Vše pod rouškou surrealismu, pomalu plyne jako sen.(26.7.2010)
bouncer
Neskutečná fantazie tvůrců a surrealistická perla v podání japonského anime. Přesto mě toto zpracování nesedlo a i těch 34 minut mě nudilo...(10.4.2008)
seeker23
mytologická pouť za záchranou duše, dotýkající se možná osudu celého světa. tenhle příběh vyprávějí detaily, navíc úžasné propojení silného tématu s naprosto odlehčujícím humorem - místy až absurdním(7.2.2007)
dezorz
macacia polievka (na dusu) v abstraknom volnom psychodelickom deji, v jednoduchej ale vzdusnej animacii a malovravnosti (resp. nic nevravnosti postav) trocha pripomenie moebiusa. napriek absencii silneho pribehu, nejde o obycajny experiment s formou. film je mozne skor chapat ako filozoficke putovanie za dusou (hl. hrdinky). animovany budhizmus v nepriamej, menej uchopitelnej forme (oproti napr. priamemu budhistickemu korejskemu Oseamu) a presne tak by spravny film vystihujucu podsatu odosobnenosti a nejednoznacnosti buhistickeho chapania sveta mal vyzerat.(6.8.2005)
GrooveJump
Hašteřivá vizualizace, která by mohla kočičí levou zadní doprovázet nějaký DJský set - ovšem hodně ohroublý :)(14.6.2009)
Madadajo
Kreslený Andaluský pes, nebo spíš kočka:) No ale zde mě přišel daleko lépe provedený snový moment stavící na principu asociace, takže pokud bych o většině výjevů z Andaluského psa řekl jen "nesmysl" zde lze najít myšlenkvou nitku, nějaký příběh...(7.7.2007)
Spock
O co tady vlastně jde? To je mi ale otázka., na kterou asi hned tak nenajdu odpověď. Každopádně se mi ta snová realita, plná bizardních připodobnění líbila. Hlavně ten vodní slon byl velmi dobrý nápad. Sice velmi krátké, ale i tak hodně inspirující dílko v němž naleznete spoustu náznaků, které diváka můžou vést různými cestičkami, pokud se jimi nechá ovlivnit.(9.7.2007)
Gaskin
Fascinující film coby exkurze do zvláštního světla surrealismu a imaginace, či pro někoho možná do světa anime. Jedna kočička vezme druhou, pravděpodobně psychicky labilní kočičku na cestu světem, aby jí obveselila, anebo v ní probudila jakékoli emoce. Nádherné vize, úžasné zpracování a celková lehkost filmu z něj dělá film pro širší veřejnost, než pro kterou je většina jiného anime. Film je vyprávěn velmi pomalým tempem a vypadá, jakoby neměl jiný smysl než roztomilost.(28.12.2006)
Jigvell
Hledat nějáký smysl v tomto surrealistickém příběhu je asi zbytečné. Přesto je však zaplněn opravdu neotřelými nápady. Hlavně mě obě kočky bavily. Obzvláště, když se projevila jejich zákeřnost. Zábava a podivnost se kombinují, ale žádná strana nemá navrch a nekazí to té druhé.(4.12.2011)
boogieman
Jeden z mojich najobľúbenejších animovaných filmov.(4.1.2011)
Brion.y
Big sis...my arm came off... :D Nečakala som nič a dostala dosť...dosť prekvapivých obrazov a situácii, na ktoré sa dobre pozeralo...(21.10.2009)
Composter
Originalitou překypující trip do světa mezi bytím a nebytím.(17.11.2009)
Související
- Nekojiru gekijō Jirujiru Original (TV seriál) (1999)