Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohled do historie Čechů sepsal František Ringo Čech, režijně ztvárnil Eduard Sedlář v Prozatímním Čechově Divadle. Jiráskovy Staré pověsti české - povinná četba všech českých dítek školou povinných! Takže každý z nás jistě alespoň něco málo tuší o životě našich dávných předků a jistě také o jedné z těch dávných událostí, jakou byla Divčí válka - vězte však, že ne všechno, co Jirásek napsal a ve školách nás učili musí být pravda! Tato hra je tím důkazem. Úsměvná parodie na známou pověst o dívčí válce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, vzpomínám si, že když jsem hru viděla poprvé, dost se mi líbila. S odstupem času (a nabráním diváckých zkušeností) mi Dívčí válka přijde jen lehce nadprůměrná, v dobrém smyslu trochu ujetá, s několika hodně vtipnými momenty včetně samotného začátku a s proměnlivými hereckými výkony, do výšin ji vynášet nemůžu. 65% ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Dívčí válka je dnes již klasika. Řežu se při ní pokaždé, když ji vidím. A kdo měl možnost vidět představení i na živo, dá mi za pravdu, že tohle je jedna z nejlepších divadelních komedií posledních let. Budou vás bavit hlášky Přemysla, Vlasty, Lumíra a dalších ... jako např. "Nechte toho, vy kozy" ... "kolikrát ti mám říkat, že se jmenuju Kazi, ne kozy!" Tak - Perun s váma a užijte si to. ()

Reklama

pytlik... odpad!

všechny recenze uživatele

Čech sice na FAMU nechodil, ale když se chystal natočit tenhle opus, evidentně požádal Trošku o zaučení. Ten na FAMU sem tam zavítal, páč se tam dobře spalo, a rád poskytl kolegovi něco málo z té trošky nesouvislých vědomostí, co za bdělého stavu pochytil. A podle toho to dopadlo. Ukazuje se, že dějiny fakt nejsou spravedlivé. Zatímco Troškova díla se právem povalují v černočerném bahně této databáze, toto Čechovo, které pokud není horší, tak lepší určitě né, se vyhřívá na samém vrcholu. Přitom se taky jedná o tu nejpřízemnější "legraci"... ku cti Čechově slouží, že s výjimkou Ctiradových návštěv jisté budky se nejedná o humor fekální, ale spíš spermoní. No prostě jinak řečeno, za prvé se tu nevyskytují vtipy, ale pouze "vtipy", a za druhé tyhle "vtipy" vycházejí pouze ze sexuální oblasti. Navíc příběh, no příběh... no nic... zkrátka to logicky nedrží pohromadě. Na jedné se Ctirad celou dobu vydává za panice, kterému je nade všechno cudné pobíhání v hájku, a na druhé straně se po osvobození Šárky vzteká, že mu místo poskytnutí rozkoše přikazuje zatroubit na trubku. Podobně Lumír, celou dobu se tváří poněkud přitepleně a o sex nejeví zájem, ale přesto chce dělat ženám prohlídky. No a to publikum... Čech na něj nespíš dělal konkurz a pečlivě si vybíral lidi, kteří se tlemí všemu, jinak si jejich vděčné hlasité homérské výbuchy smíchu nedovedu vysvětlit. A když vidím, co u nich sklízelo největší úspěch, totiž jakékoli použití sprostého slova nebo nadávky na jevišti, myslím, že si Čech mohl ušetřit práci a čas s vymýšlením děje a dialogů, do scénáře nafrkat jenom "kráva, prdel, šukat" atd., a lidi by se mu v divadle smíchy umlátili. A na čsfd by rázem dosáhl minimálně 100%. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Herci jsou kolikrát rádi, že mají co hrát. Že dostanou jakoukoli práci. A právě z tohoto představení, které vzniklo už po změně režimu, tak se dostalo do popředí, aby bavilo diváka jinak než tomu bylo dříve.***A to mám F.R.Čecha velice rád. Jeho cudné povídky, jeho srdcem psanou knihu - "Z mého života", která vysoce ční nad tímhle divadelním paskvilem.***(2.10.2010) ()

D.Moore odpad!

všechny recenze uživatele

Ať se nikdo neurazí (nebo vlastně klidně může), ale tohle byla velice trapná záležitost. Pominu-li scénku s dopisem z Delf, vlastně jsem se pořádně nezasmál. Vykradení Života Briana (Co pro nás Římané kdy udělali?) bylo sice největším, ale rozhodně nijak příjemným překvapením. Naprostá většina hry mi připomínala cosi, co kdysi jistý "bavič" Petr Novotný ve svých estrádách vydával za humor, a také to, kvůli čemu nemám rád Zdeňka Trošku. Zkrátka primitivní zábavu s vtipy tak podbízivě jednoduchými, jak jen to je možné, aby si na své přišel i ten nejomezenější divák. Zapomenout nesmím ani na prvoplánové "hospodsky lidové" vulgarismy, které měly vyjít z módy ještě předtím než do ní vůbec přišly.. Ano, je pravda, že Dívčí válka je hra aktuální i dnes. Ovšem díky čemu? Díky tomu, že se tak moc podobá současné ubohé zábavě. Je-li tohle nejpovedenější Ringova věc, těch zbylých se opravdu, opravdu bojím. Bolelo to. ()

Reklama

Reklama