Reklama

Reklama

Knoflíková válka

  • Velká Británie War of the Buttons (více)

Na irském pobřeží leží dvě vesnice. Kluci z těchto dvou vesnic vedou nelítostné boje za čest a slávu každé z nic. V čele klukovských armád stojí dva hoši, nesmiřitelní nepřátelé. Vedou válku, ve které jsou hlavní kořistí knoflíky, tkaničky a kravaty nepřátel. Tato klukovská hra však přeroste mez a oba hlavní viníci musí za trest odejít daleko od domova, kde se z nich stanou nejlepší přátelé... (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (32)

villon17 

všechny recenze uživatele

To sem takhle jeden podvečer neměla co dělat a do cesty mi vlezla prima a s ní Knoflíková válka. Zprvu sem ani nevěděla, na co koukám. Prozradil mi to až titulek po přestávce, ale vzhledem k stále trvajícímu nicnedělání sem zůstala civět. Nápad rozpoutat válku knoflíků kvůli bohatství, nespravedlnosti a pro demokracii mě oslovil a dětský pojetí mě přibližovalo k ději. Dějem se prolínaly i problémy s rodičema, ve škole, ale i mezi kamarádama, který chtěli celou dobu stát při sobě. U mnoha filmů vim, jak skončej a hodně mě mrzí, když se trefim, ale tady sem nemohla očekávat vůbec nic a jenom sledovat, jak tenhle pohodovej film s hlubokym nápadem dopadne. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

"Why did we do it? Why did we fight? -- Well, for the hell of it." V zásadě dost pietní přesazení Pergaudovy předlohy do jiného prostoru a času s poněkud televizně nedokonalým pojetím (některé sekvence nemají v návaznostech logiku, občas nám hapruje světlo atd.) a moc pěkným hudebním podkresem. Líbí se mi, kolik péče je věnováno vývoji konfliktu z války o "impotenta" až do skutečně organizovaného konfliktu, v němž děti celkem s kouzelnou prostoduchostí satirizují dospělé konflikty. Škoda, že drsně rozehraný závěr je trochu přetažený do "cliffhanger" dramatu, ale střet dětské hry se zodpovědností i pokrytectvím dospělých je v něm docela pěkně nastíněný. Jediná námitka tak je: proč se na to dívat v Irsku, když je to ve Francii natočené dříve a o dost lépe? ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Dvě znepřátelené party dětí ze dvou irských vesnic, jejich vzájemné naschvály, souboje, osobní problémy, první lásky i síla přátelství v příjemném filmu nejen pro děti. Sympatické výkony dětských herců, zajímavý děj, svižné tempo, sociální podtext, hezká výprava i solidní hudba, to vše a ještě mnohem více zaručilo, že se mi film líbil jak v době pozdní puberty, tak i při repríze coby dospělé. Pro mě je tahle varianta "Knoflíkové války" jednoduše ta první a tedy srdcová oproti o pár desítek let starší sestřičce. Měla bych napravit svůj dluh a přečíst si ještě knížku. 85% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Ide o detský zábavný a odľahčený film, ktorý si nemožno neobľúbiť. Príbeh založený na francúzskom románe, ktorý bol tiež niekoľkokrát adaptovaný vo Francúzsku, sa prenesie do Írska a týka sa rivality medzi deťmi z dvoch dedín. Nie je to nič ťažkopádne alebo hlboké, ale je to vnímavý pohľad na detstvo s veľkým ponaučením. 6/10 ()

zuzanocka 

všechny recenze uživatele

Ach, tie detské časy.. =) 2 znepriatelené tábory detičiek.. vojna o gombičky, šnúrky do topánok, opasky, kravaty.. =) Pekný, príjemný film na večer.. navyše s happy endom.. =) War of the Buttons má skvelú írsku atmosféru (tento film obsahuje veľa ryšavých detí =)), potešili ma írske tance na stole, ktorý vyzeral primoc krehko na to, aby udržal 50 kilového dupkajúceho tanečníka - ale predsa.. =) Mať takéto spomienky (súčasná generácia vďaka technickému rozvoju k takýmto už duplom nepríde..).. Ešte raz - pekné.. =) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v lokaci West Cork v Irsku. (Lynette)
  • Když vyzvedne ze skály Ferguse (Gregg Fitzgerald) a Geronima (John Coffey) vrtulník, tak zůstanou viset na laně. V dalším střihu už jsou ale ve vrtulníku. (Duoscop)

Reklama

Reklama