foto

Karel Smyczek

  • nar. 31.3.1950 (66 let)
    Mělník, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Začínal jako dětský herec. Již v útlém věku měl možnost spolupracovat se známými režiséry, jakými byli Milan Vošmik nebo František Vláčil. Jeho jméno je dnes spojeno jak se spoustou úspěšných českých filmů, tak s množstvím seriálů.

Herec a režisér Karel Smyczek se narodil 31. 3. 1950 v Mělníku, vyrůstal však ve Slaném, kde mimo jiné hrál ochotnické divadlo. Je ženatý, s manželkou Danou mají tři děti a dvě vnoučata. V devíti letech jej František Vláčil obsadil do svého snímku HOLUBICE (1960), kde ztvárnil Michala, chlapce odkázaného po nervovém šoku na invalidní vozík. V průběhu 60. let se dále objevoval převážně ve filmech Milana Vošmika (ZPÍVAJÍCÍ PUDŘENKA, ZLÉ PONDĚLÍ, TÁTO, SEŽEŇ ŠTĚNĚ...).

V roce 1975 absolvoval režii na FAMU snímkem KAPŘI PRO WEHRMACHT, o čtyři roky později debutoval filmem HOUSATA. Už dříve však bylo zřejmé, že jeho tvorba bude pojednávat převážně o dětech a dospívající mládeži. Nejvíce celovečerních filmů natočil v 80. letech. Na většině z nich spolupracoval se scénáristou Radkem Johnem, z těch nejznámějších jmenujme filmy SNĚŽENKY A MACHŘI (1982) nebo na tehdejší dobu odvážný snímek PROČ? (1987).

V průběhu devadesátých let se věnuje především seriálům. V té době však už jeden takový na kontě má, a sice "TŘETÍ PATRO" z roku 1985. "BYLO NÁS PĚT" (1994), dnes již klasická seriálová záležitost, vznikla podle novely Karla Poláčka a díky jejímu úspěchu získal Karel Smyczek pověst kvalitního seriálového tvůrce a režiséra vůbec. Ani v této době však filmové plátno zcela neopomenul. LOTRANDO A ZUBEJDA (1997), pohádka na motivy Karla Čapka, ke které napsal scénář Zdeněk Svěrák, je zatím posledním Smyczkovým celovečerním filmem.

Nyní máme v živé paměti jeho nejnovější projekty, a to seriály pro Českou televizi "MÍSTO NAHOŘE" (2003) a "DOBROU ČTVRŤ" (2005), k níž se nyní točí pokračování.

Vojtěch "Joeey" Havlík

Režijní filmografie

2013 Hexenšus (TV film)
Špačkovi v síti času (TV seriál)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2009 Poste restante (TV seriál)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
To jsem z toho jelen (TV seriál)
1998 Poklad pana H. (TV film)
Vše pro firmu (TV film)
1997 Romeo, Julie a tma (TV film)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Lotrando a Zubejda
Srdeční slabosti (TV film)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
1993 Správná šestka (TV seriál)
1992 Kocourkov (TV film)
1991 Závist (TV film)
1990 Nemocný bílý slon
Pražákům, těm je hej
1988 Oslovská léta (TV film)
Sedm hladových
1987 Proč?
Záhada zlatého servisu (TV film)
1986 Bumerang (TV film)
Krajina s nábytkem
1985 Dva t. č. v zel. hl. dvě veselé nekuř. (TV film)
Třetí patro (TV seriál)
1983 Pánská jízda (TV film)
1982 Sněženky a machři
1981 Jako zajíci
1980 Jen si tak trochu písknout
1979 Housata
1975 Kapři pro Wehrmacht (studentský film)
Šperk (TV film)
1973 Psoty lopoty (studentský film)
Sport? (studentský film)

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Ester Krumbachová a František Vláčil (TV film)
1999 Osudy hvězd: Strach má velké uši... Jiří Strach (TV film)
1991 Originální pražský synkopický orchestr (TV film)

TV pořady

2014 (Vel)Mistr E (TV pořad)
2012 Tajemství rodu (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1987 Klip klap (TV pořad)
1974 Ráčte vstúpiť (TV pořad)

Herecká filmografie

2016 Anděl Páně 2
2014 Až po uši (TV seriál)
2013 Škoda lásky (TV seriál)
Špačkovi v síti času (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Doktor Smrt I (S02E08)
To jsem z toho jelen (TV seriál)
1999 Muž s duchem (TV film)
Profesor (TV film)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Lotrando a Zubejda
1995 Cesta peklem
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Nesmrtelná teta
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Útěk ze seriálu (TV film)
1987 Páni Edisoni
Proč?
1986 Bumerang (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Jako jed
Třetí patro (TV seriál)
1984 Co je vám, doktore?
Druhý tah pěšcem
Poločas štěstí
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
1981 Buldoci a třešně
1979 Tvář za sklem
1978 Nechci nic slyšet
1976 Den pro mou lásku
1975 Můj brácha má prima bráchu
1974 Holky z porcelánu
1973 Milenci v roce jedna
1970 Návštěvy
Svatá hříšnice
1969 Láska neláskavá
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Na Žižkově válečném voze
1965 Volejte Martina
1964 Láska nebeská
Táto, sežeň štěně!
1962 Oranžový měsíc
Pozor, volá Liška...
1961 Pohádka o staré tramvaji
1960 Holubice
Pochodně
Zlé pondělí
1959 Zpívající pudřenka

Dokumentární

2016 Časoprostor Kudlov (TV film)
2015 Filmový dobrodruh Karel Zeman
2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
2013 Elegán ve fraku (TV film)
2009 Film o seriálu Poste restante (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
13. komnata Oldřicha Navrátila (TV film)
2007 Postůj, okamžiku, jsi tak krásný... (TV film)
2006 13. komnata Tomáše Hanáka (TV film)
2003 Předčasná úmrtí: Chlap má umřít v botách (TV film)
Příběhy slavných: Osudové opojení Františka Vláčila (TV film)
2002 Předčasná úmrtí: Dvojí život Jaromila Jireše (TV film)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
Příběh vypravěče (TV film)
1994 Bylo nás pět a padesát (TV film)

TV pořady

2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2008 Hvězda mého srdce (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Kupé (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2013 Hexenšus (TV film)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
1996 Lotrando a Zubejda
1990 Nemocný bílý slon
1988 Sedm hladových
1985 Třetí patro (TV seriál)
1980 Jen si tak trochu písknout

TV pořady

1995 GENUS (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(132)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace