Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o podivnej dáme, ktorá sa stretávala s podivnými ľuďmi  viedla podivný život a ten aj sama nezvládla. A ešte k tomu imaginárny, čiže skoro nič, čo vo filme vidíme, nie je pravda. Fotograf Joel Meyerowitz  o nej povedal novinárovi Arthurovi Lubowovi: "Ak robila takú prácu, akú robila, a fotografovanie jej nestačilo na to, aby ju udržalo nažive, akú nádej sme mali?" Žiadnu. Nevedela, čo chce. Pocty dobrovoľným nebožtíkom s výraznými odchýlkami od normálu ma obchádzajú. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Surreálná krása pod i na povrchu odlišného. Obsese jinakostí, snaha po prožitcích mimo typizovaně standardizovaný svět a odpoutání se od něj. Dlouhý tvůrčí proces, na jehož konci je nejen umělecké dílo, ale také smrt, hořké poznání, ale rovněž nová dobrudružství a nalezení sebe samé. Všechno, cokoliv, nic. Unikum, které však není zahleděné do vlastní tragičnosti, ba naopak odpoutává se od ní a nahlíží na sebe s lehkostí a střídmým humorem. 85%. To Kleopatra: V kožíšku to bylo rozhodně lepší .... :-) ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Příběh začíná pozvolna a pohodově, poté pomalu stupňuje napětí, přechází do hororové atmosféry, načež, jakmile se původ tajemna vysvětlí, stává se romaticko sentimentálním opakováním motivů známých z jiných děl. Objevné by to snad mohlo být pro ty, kteří nikdy neslyšeli třeba o Krásce a zvířeti (a takových zřejmě nebude mnoho). ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Imagirnární portrét dle mne znamená "mohlo být, ale nemuselo" a tudíž k zážitku z filmu není třeba jméno fotografky či její tvorbu znát (což je i můj případ). Odhlédneme-li od "exotických motivů" , dá se celý příběh chápat jako celkem uvěřitelná love story ženy, které již nevyhovuje role manželky a asistentky svého muže a pečující matky. Soused Lionel jí nabízí a otvírá nový svět, který se od toho jejího všedního liší snad úplně ve všem - a tak odolat nelze. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Zvlastna atmosfera, zvlastny pribeh...Ale pre mna jeden z najkrajsich milostnych pribehov... Nemozem si pomoct, ale skutocnost ako to zahrala Nicole plus Robert D. (aj napriek tomu, ze mu vidno iba oci), bola neuveritelna... A navyse jedna z poslednych scen, s nafukovackou, je abolutne brilantna...Rozhodne to vsak nie je film pre siroke masy ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Chicago Tribune opísali film ako: "Objavný, vyzývavý a hlboko zasahujúci portrét, ukotvený tým, čo môže byť Kidmanovej najdojímavejší výkon." (Arsenal83)
  • Původně byla do hlavní role obsazena Samantha Morton. (formelin)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. září 2006 na filmovém festivalu Telluride. (ČSFD)

Reklama

Reklama