Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (174)

zette 

všechny recenze uživatele

Bohuzel jsem film videl v ceskem zneni a tak plnohodnotne nejsem schopen ocenit herecke vykony, na kterych nejspis tento film stoji. Kdyz opomenu tento handicap, tak stejne zustanu zklamany a moc dobre nechapu divacky uspech tohoto filmu. Atmosferu Krety do me film nedostal, scenar se mi taky nezda nijak vyjimecny, kamera obycejna... Nevim no... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Latentný homosexualizmus u Basila a Zorbu nakoniec možno dôjde k naplneniu. Pretože ženy, ktoré sa okolo nich vo filme vyskytli, na jeho konci už jednoducho nie sú. Zorba možno preto vo finále vraví: "Nikdy som žiadneho chlapa nemiloval tak, ako Teba.". No a Basil poprosí Zorbu, aby ho naučil tancu. Zorba čosi melie o oslobodení sa spod okov, no ten tanec má prísne a presne stanovené kroky. Také vylučujú nejaké uvoľnenie. Emočne aj príbehovo ma film úplne minul. Komediálne na ňom vidím akurát, že sa stal z neznámych príčin kultovým. Podvedome som sa mu dlho vyhýbal. A keď som si ho zvolil, mal som sakra problém ho dopozerať. V čom Zorba slávil život? Že opustil manželku a deti, klamal frajerke, dávajúc jej akúsi falošnú nádej, klamlivé sľuby o saténových šatách a nakoniec fakeové manželstvo? Angličanovi úplne zničil zdedenú baňu - samozrejme na účet Angličana. Snahu o zodpovednosť lišiacky nahradil prednesom, že veď treba blázniť. Keď sa Zorba napil, tak tancoval - to robí cca 70% opilcov - snažia sa byť velice zábavní. Oslava radosti, reciny a prírody? Skôr temný stredovek a jeden nezodpovedný, zostarnutý, vlezlý robotník, zvyknutý celý život žiť na úkor druhých a nenápadne ich pritom ruinovať. Poznámka: Juhoeurópske štáty majú podobný siesta štýl tak akosi v krvi - nič moc výkonnosť, samé maňana sľuby, ekonomika v totálnych mínusoch, natiahnutá ruka po peňažnom sanovaní sa nikomu nehnusí. ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Z původní Kazantzakisovy knihy toho sice kromě hlavní dějové linie moc nezbylo, ale přesto jde o výjimečný film s výjimečnými hereckými výkony. Celý odkaz filmu lze shrnout v citátu z posledních minut filmu: Člověk musí být trochu blázen, jinak nepřetrhne okovy, není svobodný... Život je nádherný, člověk si ho ale musí svobodně užívat, jinak se mu nevyjeví ve své plné kráse. Svoboda, hledání krás života, boj proti zažité společenské kultuře... film trochu předjímá nastupující společenské změny 60. let. Možná také proto režisér zvolil černobílé zabarvení, které vizuálně přesouvá film více do minulosti a předkládá obraz sympatických rebelujících "historických" osob. Celý film je protknut nádherně poetickou atmosférou, která krásně koresponduje s pozitivní životní filozofií hlavní postavy a která musí zasáhnout snad každého diváka. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, do jaký míry je film založenej na realitě, ale dost jsem žasnul nad tim, že na Krétě to v 60. letech 20. století připomínalo spíš středověk (včetně zabijení ve jménu boha). Osobně bych na takovym strašnym místě nevydržel ani 5 minut. Co se filmu týče, tak Antonín Quinn si tuhle roli asi hodně užíval. Navíc jeho postava má (aspoň pro mě) docela sympatickej přístup k životu, kdy má skoro všechno totálně v prdeli a absolutně vůbec se nestresuje. Notoricky známý melodie taky nejsou špatný, ale jinak mi ten film přišel naprosto o ničem. Film jsem sledoval s přestávkama 2 dny a pořád jsem jenom čekal, kdy se to rozjede. Rozjelo se to až skoro na konci, kdy najednou přišly nějaký zvraty v ději a pár trochu dramatičtějších scén. Nakonec ještě slavnej taneček a "the end". Kult vytvořenej okolo Řeka Zorby je pro mě stejně záhadnej jako fungování řecký ekonomiky. ()

Lexion69 

všechny recenze uživatele

Zvláštně a taky bohužel nepříjemně disharmonické. Quinn na jednu stranu famózní, Zorba má neskutečnou životní sílu a jeho nezlomnost přímo sálá a Irene Papas je křehká a zároveň tvrdá ale po celou dobu nádherná. Na druhou stranu jsem nepochopil záměr tvůrců, chtěli-li, skrze Zorbu ukázat protiklad hektickému způsobu života, a ukázat krásu každého okamžiku... tak proč jsou proboha všichni Řekové vykresleni jako banda nenávistných, závistivých hajzlů?! Finální tanec, ač samostatně působivý, v kontextu jen umocňuje schizofrení pocity z téhle hodně svébytné reklamy na Helénskou republiku. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Herec Anthony Quinn, který měl ke konci filmu předvést strhující předvedení některého řeckého tance, si těsně před dokončením filmu zlomil nohu a tak to, co ve filmu vidíme, jsou jeho vlastní vymyšlené kroky tance, který předváděl tak, aby ho noha co nejméně bolela (Kamkon)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nikose Kazantzakise. (Hans.)
  • Závěrečná část filmu se natáčela na pláži Stavros, což je nedaleko vesnice Kokkino Chorio. Tady také Zorba (Anthony Quinn) tancuje svůj tanec „Sirtaki“. (CharlieZ)

Reklama

Reklama