Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (174)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

O tomto filme som predtym nikdy nepocula. Ak by to bolo mozne, moje hodnotenie by bolo 3,5* alebo 70%. Dve scenky si zapamatam, prva ako kruto, hlupo a nezmyselne sa ti dedincania zachovali k vdove a druha suvisi s ich nerespektovanim umierajuceho cloveka a jeho sukromia, ked sa tam tie baby nahrnuli ako supy...To bolo teda celkom na zamyslenie. Najviac sa mi pacila ta krasna grecka hudba. Co sa tyka hereckych vykonov zo zenskych predstaviteliek ma viac nadchla Papas ako oscarova Kedrova. Sentimentalita Mme z Francuzska mi miestami prekazala, mohli dat radsej viac priestoru mladej vdove, viac ma zaujimala ona, zahadna postava, o ktorej sa divak ani vela nedozvie. A trosku dlhy film...ale odporucila by som ho, najma tym, co miluju Grecko ako ja. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl potřebu označit nějaký film za kultovní, pak by to by nejspíš právě tento. Pronásleduje mě od puberty a já se jím rád pronásledovat nechám. Jediný z pocitů, který pozvolna vyprchává, je nadšení. I když ten je možná ze všech nejdůležitější. Mix svobody, násilí a milosrdných lží jsem ale chápal dříve stejně jako dnes, přestože dnes je už jen málo svobody a lži jsou vesměs nemilosrdné. ()

Reklama

Lexion69 

všechny recenze uživatele

Zvláštně a taky bohužel nepříjemně disharmonické. Quinn na jednu stranu famózní, Zorba má neskutečnou životní sílu a jeho nezlomnost přímo sálá a Irene Papas je křehká a zároveň tvrdá ale po celou dobu nádherná. Na druhou stranu jsem nepochopil záměr tvůrců, chtěli-li, skrze Zorbu ukázat protiklad hektickému způsobu života, a ukázat krásu každého okamžiku... tak proč jsou proboha všichni Řekové vykresleni jako banda nenávistných, závistivých hajzlů?! Finální tanec, ač samostatně působivý, v kontextu jen umocňuje schizofrení pocity z téhle hodně svébytné reklamy na Helénskou republiku. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Život jako přešlapování s krabicí knih, před prudkým deštěm hájenou vlastním tělem. Knih plných pravd o utrpení těch, kteří se stále dokola marně ptají po smyslu života i umírání. Život v nerozhodnosti, pochybách, nevíře a hloubání. Takový nebyl jen život básníka a esejisty Basila. Kéž by každý mohl mít svého Řeka Zorbu. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Legendární film s Anthony Quinnem a legendární hudbou Sirtaki při které se má pít metaxa a tancovat legendární tanec. Film oceněný třemi Oscary (vedlejší herečka, kamera, výprava) a dalšími čtyřmi nominace včetně té za nejlepší film. Řek Zorba je černobílý film z roku 1964 a je natočený podle knižní předlohy Nikose Kazantzakise. Režisérem filmu je Michalis Kakojannis. Neviděl sem film úplně celý, ale ty nejlepší scény ano. Jako například legendární tanec Anthony Quinna právě s hudbou Sirtaki. Tento film, ale měl velkou konkurenci. Film My Fair Lady s Audrey Hebpurn. Řek Zorba je vynikající film a mě se moc líbil. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Herec Anthony Quinn, který měl ke konci filmu předvést strhující předvedení některého řeckého tance, si těsně před dokončením filmu zlomil nohu a tak to, co ve filmu vidíme, jsou jeho vlastní vymyšlené kroky tance, který předváděl tak, aby ho noha co nejméně bolela (Kamkon)
  • Film se natáčel na řeckém ostrově Rhodos, kde můžete navštívit pláž Anthonyho Quina, kterou mu vláda věnovala, když slíbil, že v Řecku zřídí hereckou školu a tím ho zpopularizuje (což se stalo i díky natočení filmu). Quinn ale slib nesplnil, ale jméno pláži už zůstalo. (Kamkon)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nikose Kazantzakise. (Hans.)

Reklama

Reklama