Reklama

Reklama

Antropofág

(festivalový název)
  • Česko Jedlík (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Niekoľkočlenná partia turistov sa loďou vyberie na vzdialený ostrov. Po príchode však zdesene zisťuje, že miesto je podozrivo prázdne a osoby, ktoré sa mali na ostrove nachádzať záhadne zmizli. Keďže loď s ktorou skupina priplávala je v nedohľadne, začína boj o holé prežitie. Na nových obyvateľov ostrova si totiž brúsi zuby krvilačný kanibal Nikos Karamanlis (Eastman). (Tomco)

(více)

Recenze (84)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Námět o kanibalovi mi přišel fajn, ale zpracování mě bohužel moc neoslovilo. Zpočátku se tam dlouho nic neděje (vyjma dvojité nevysvětlené vraždy v 6. minutě), a silně jsem se u toho nudil, film se navíc nijak neobtěžuje sdělovat jakékoli informace o jednotlivých postavách, takže mi jejich osud byl zcela ukradený (což se ale dá říct v podstatě o všech hororech, kde jde nějaké partičce lidí o život). Samotný kanibal nastupuje na scénu až v 51. minutě, a teprve posledních 30 minut na jeho zámečku mi přišlo jakžtakž zajímavých a konečně se tam něco děje, byť je to spíše komické než strašidelné (ten kanibalův olbřímí apetit - kdy dokonce v závěru začne požírat sám sebe, jak zobrazuje i mezinárodní plakát filmu - působí v posledku až komicky, protože je zřejmé, že nemůže být motivován hladem - kanibal se permanentně někým cpe, jako kdyby týden nejedl - nýbrž psychicky - ostatně film jeho kanibalismus vysvětluje jako následek psychického traumatu na moři po ztroskotání jeho plachetnice, po němž ze zoufalství zabil svou ženu bránící před sežráním tělo jejich mrtvého syna (který pravděpodobně zahynul následkem žízně na moři), což takto napsané celkem zní rozumně, ale v tom filmu je to podáno strašně nevěrohodně až komicky, což je důsledek mj. nevěrohodných gore efektů, kdy jsem se chechtal nahlas tomu, jak amatérsky to celé působí (btw. zaujalo mě, že stejný týpek, který hraje kanibala, byl současně i autorem scénáře). Navíc k tomu hraje i divný soundtrack,  a celé to vlastně nedává moc smysl, proč by hlavní postavě mělo to její bezuzdné vraždění tak dlouho procházet, a kam se poděla nějaká policie apod., takže nakonec jsem z toho měl bohužel spíše podprůměrný dojem, byť v závěru se to trochu vytáhlo nahoru, a králem filmů o kanibalismu pro mě nadále zůstává dokonalý (a na ČSFD zcela nedoceněný) Kanibal. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Odľahlý ostrov, ktorý je celý obklopený morom a k tomu partia mladých ľudí a kanibalistické monštrum. Príbeh sa neniesol v znamení originality, le prepracovanosti rozhodne ano.  Tento film disponuje silnou atmosférou hneď od začiatku. Keď prídu do dediny a tá je vyľudnená bez života, tak tu je dusné tajomno čo sa to vlastne stalo v tej dedine. Vynikajúca až desivo strašidelná atmosféra sa niesla od tej doby až po záverečné titulky. Prvý krát ako som sa zoznámil z Antropofágom a na mňa urobil dojem, išiel z neho strach a beznádej i maska sa podarila. Silno depresívne vplývalo aj samotné miesto zrúcaniny a starých domov. Len samotný Anropofag je braný len tak okrajovo a gore scén je tu tiež poriedko, ale dve scény mali efektnosť. Ako celok som spokojný a to z D"Amatom som sa stretol po prvý raz, ale určite nie naposledy. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně dal tuhle slavnou italskou malinu. Z časových důvodů jsem to viděl po dvou částech, to ale mé finální hodnocení nijak neovlivní. Sedmdesátky v italské kinematografii byly jedna velká divočina. Krom slavných a kultovních snímků se točily všelijaké erotické šílenosti, prapodivné horory a kanibalské filmy. Zejména kanibalismus byl v té době velmi oblíbeným námětem. V té době byly zejména tyhle filmy závislé na kvalitních maskérech a tak když jste to hodně dobře uměli s latexem, měli jste o práci i zábavu postaráno. Tehdy z toho lecos bylo šokující, nicméně dnes i to nejhorší násilí působí svým provedením velmi úsměvně a až naivně. Halt dnešní divák dost zdrsněl. Tyhle filmy se také vyznačují šílenými scénáři. Hrdinové (přičem herci jsou dost často kapitola sama o sobě) se mnohdy chovají naprosto nelogicky a chaoticky. Zde například dva hrdinové uvidí v zálivu neukotvenou loď. Rozhodnou se, že se rozdělí (přitom po ostrově běhá Otesánek) a loď nějak dostanou ke břehu. Jeden zmizí a ten druhý dojde ke vstupu do hrobky. Hledaje způsobu asi jak zajistit plachetnici sestoupí s loučí do hrobky a vyděšeně pozoruje práchnivějící neboštíky uložené ve stěnách katakomb...:-). Logika fakt těžko pochopitelná. Kosťáci jsou samozřejmě ze sádry, jedna lebza jako druhá s perfektními chrupy, ruce vždy kompet i s prstními články. Jako bejvalej archeolog se tomu musím smát. Ruka to je hromada kůstek a prsty to samé. Jakmile dojde k rozpadnutí chrupavek a tkání zůstávají jen dlouhé kosti a z ostatního jsou hromádky drobných kůstek. Těžko může viset celá ruka z rakve i s prsty... :-). Film provází celkem povedená dobová elektronická hudba. Každopádně dnes je to slušný kandidát do muzea hororů, který vzbuzuje stejné úsměvy jako třeba první automobil na páru. Dávám tedy za dva kousance a spíče měřím dobovou optikou, protože hodnotit to dle dneška nejde. * * ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Taliansky, hodne lacný hororový brak od majstra v tomto obore Joea, ktorý tu bohvie prečo nepoužil aj nahotu. A práve ona má také výsostné postavenie v jeho filmografií, že som nejak tak dúfal, že sa dočkám aj tohto neviazaného rozptýlenia. Ale nestalo sa. Kvalitu hororu ako celku myslím vystihuje prvá veta komentu, ku charakteristike ktorej sa pridáva aj značná nuda, scény bez akejkoľvek atmosféry a ultra-blbá hudba. Ale aby som toľko nehanil (veď som nadelil 2*), to čo za niečo stálo a išlo príkladom je práve postava ľudožrúta, jeho vynaliezavosť a nenažranosť. To sú nezabudnuteľné scény. Škoda, že ho D'Amato nenechal pretŕčať sa pred kamerou viac :/ ### Desivý a znetvorený ostrovný kanibal – Antropophagus sa preslávil nielen tým, že so záľubou pojedal ľudské plody prípadne svoje vlastné vnútornosti ak už nemal inú možnosť, ale aj tým, že sa koncom roka v decembri 1983 ocitol ako "Video nasties" na zozname vo Veľkej Británii a to po tunajšom vydaní z februára 1983 distribučným štúdiom "Video Film Promotions" (88 min). Verzia, ktorá sa od roku 2002 po zákaze už voľne distribuuje na DVD pod názvom "The Grim Reaper" je však cenzorsky zostrihaná verzia – čo je až o zhuba 3 minúty skrátená oproti pôvodnej, nezostrihanej (Rated: 18). Rovnaká verzia ešte ako VHS vydanie figurovala na britskom trhu v minulosti prostredníctvom štúdia “Videoshack“ (re-release filmu). Konečne od roku 2015 je na domácom video trhu k zohnaniu Uncut verzia (90 min) na DVD alebo Blu ray disku vďaka distribučnému štúdiu „88 Films“. ### Pre tých, ktorí radia filmovú kvalitu tohto D'Amatovho kúsku k tým nevalným, odporúčam si pozrieť neoficiálny nemecký remake Anthropophagous 2000 (1999). Kvalita D'Amata razom stúpne :) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Moment, kdy se vrah objevuje na scéně a my ho poprvé vidíme, je skutečně povedená, a na diváka padá hrůza, která je s tímhle zjevením spojena. Doslova jako zrod bestie, která se také hned předvede. Film zbytečně nepřehání, zbytečně nevysvětluje, a tím si mě získal. Není to geniální horor, ale z italské produkce je to jednoznačně něco, co stojí za pozornost. Může to vypadat tuctově, ale je z toho cítit, že byl skutečně v první řadě vytvářen horor. Dokonce ani to gore není tak všudypřítomné, jak by se dalo čekat, ale je voleno ve správné míře. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Film je zakázán v Německu, Norsku a do roku 2002 i ve Velké Británii. (gjjm)
  • Film byl ve Velké Británii roku 1984 umístěn na seznam tzv. "videonasties" filmů, tedy filmů zakázaných promítat a produkovat z důvodu zobrazování násilí, brutality, nahoty, sexu apod. Hlavně kvůli scéně, kde kanibal konzumuje embryo. (Chatterer)
  • Luigi Montefiori alias George Eastman, ktorý sa podieľal na scenári, koprodukcii a stvárnení záporáka znetvoreného kanibalistického sériového vraha Klausa Wortmanna, uviedol, že keď si film išiel pozrieť na premiéru do starého Cinema Metropolitan v Ríme s producentom, pár ľudí bolo v kine a pozerali film. Neskôr príde scéna tehotnej ženy a keď ju škrtí vrah a vytrháva jej plod, ľudia začínali vstávať a z kina odchádzať (aj keď to bol stiahnutý králik, bolo to niečo nové a znepokojujúce v tej dobe). Eastman a producent boli jediní, ktorí zostali vo vnútri a sledovali zvyšok filmu. (westerns)

Reklama

Reklama