Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Inteligence je relativní, zatímco lidská hloupost nezná mezí. Vidíme to, co vidět chceme a slyšíme, co chceme slyšet. Přes svou smyšlenou dokonalost se raději vezeme s ostatními, než bychom riskovali vlastní zesměšnění. Kdyby Chance v pondělí vstoupil do některé z našich univerzit, tak by díky své geniální slaboduchosti v pátek vyšel jako prominentní profesor vážený na celé akademické půdě. A nemuselo by to nutně být v Plzni. Vidíte? Snažíme si hrát na chytráky, abychom se ve finále stali stejnými hlupáky, jakými se mnozí rodí bez svého zapříčinění. Ke své smůle, či ke svému štěstí? ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola paráda. Nezvyknem na úvod chváliť herecké výkony, ale to, čo predviedol Sellers je neopakovateľné. Jeho všetky panterovské role dokopy sú nič, proti tomuto. Scenár bol už od začiatku načrtnutý znamenite a vlastne s jednou myšlienkou v pomerne nezmenenom tvare sa udržiava počas vyše dvoch hodím v malebne pestrom tempe. Satira na spoločnosť v tomto prevedení je platná stále. Neviem či účinne, ale zato bez pochýb trefne. Veď vedzte, že stojí za to pozrieť si príbeh o obyčajnom záhradníkovi, ktorý nevie čítať, ani písať a pritom spôsobí Prezidentovi USA potenciu. 100%. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Naprosto výjimečný, překvapivý filmový zážitek, poetický a zvláštním způsobem neuvěřitelně vtipný, zároveň také velmi provokativní. Nemám slov. Kromě toho, že to byl zjevně jeden z hlavních inspiračních zdrojů pro Rainmana (1988), tak určitou podobnost nacházím i ve snímcích Dave (1993), Forrest Gump (1994), Vrtěti psem (1997) a našly by se určitě další.. Hlavní hrdina, Chance, je mentálně zaostalý, ale neprojevuje se to tak zřetelně, jako například Raymondovo autistické klepání do hlavy. Některé věci jsou zde ale téměř doslovné - nutnost sledování televizních pořadů, zmínky o automobilu-veteránu, žádný cit k ženám... Rainman ale, ač je to nesporně výborný film, mnohem víc odpovídá hollywoodským postupům a je vlastně o moc jednodušší, co se týče hloubky určitých poselství - přiměl nás "jen" koukat se jinak na autisty... Ačkoliv zde hraje Peter Sellers, nejedná se o žádnou bláznivou komedii, naopak film je velmi vážný a právě proto jsou občasné vtipy svou nepatřičností a neuvěřitelností tak zábavné. Spíše než o komedii se jedná o filosofické zamyšlení o přirozenosti člověka, upřímnosti, o rozlišování mezi realitou a "televizní realitou", o moci.. zároveň se ale divák dobře pobaví. Kromě výborného výkonu Petera Sellerse musím zmínit ještě skvělou režii Hala Ashbyho, která film pozvedla vysoko nad průměr. Přes dvouhodinovou délku, snímek ani na chvíli nenudí. Rozhodně jeden z nejlepších filmů, co jsem v poslední době viděl. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Prvních deset minut jsem si říkal „Do prdele, to bude asi těžká nuda!“, jenže vzápětí už jsem Sellersovu zahradníkovi fandil až mi červenaly uši. Vždycky jsem měl rád tyhle situace, kdy obyčejný člověk absolutně mimo mísu říká a dělá něco, z čeho si ti zasvecení sedají na prdel. Speciálně, když je to takovej jeliman, kterej stojí na hlavě a kouká na telku, zatímco se vedle něj ukájí Shirley. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Life is a state of mind.“ Ashbyho velejemná satira s pohádkovým nádechem naznačila, že politika je jen poloprázdná nádoba na hony vzdálená od reality, kterou tu a tam stačí doplnit zahradnickým, či jiným bonmotem a taky že prostota čisté duše nepodlehne přetvářce a vypočítavosti - už jen proto, že se nikdy nepotkají na stejném bojišti.. Klobouk dolů před P.Sellersem, který věděl, že výzvy jsou od toho, aby se přijímaly a v duchu Chanceho je třeba k jeho kariéře připomenout, že v zahradě vždycky vyroste spousta rostlin, ale jen některé z nich lze považovat za vzácné trvalky.. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Téměř devět let trvalo Peteru Sellersovi (Chance), než se mu podařilo nějaké studio přesvědčit k natáčení – hlavně proto, že v 70. letech byla jeho kariéra na dně. Až po úspěšném vzkříšení Růžového pantera se do projektu pustilo studio Lorimar Pictures. (džanik)
  • Natáčelo se také na usedlosti Biltmore Estate v Severní Karolíně. (džanik)
  • Hal Ashby si ve filmu zahrál malé cameo muže u pořadače dokumentů. (Terva)

Reklama

Reklama