Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

Jordan 

všechny recenze uživatele

peter sellers mal dostať oscara! hal ashby tiež! tento chlapík sa po zhliadnutí dvoch jeho filmov zapísal medzi mojich obľúbencov a má tam neotrasiteľné miesto. tento film je lahôdka, je to mrazivý, no pritom vtipný, geniálny a pri tom jednoduchý príklad dokonalého filmového podobenstva. veľmi veľmi odporúčam! chcelo by to napísať viac, určite si to pozriem ešte raz a vyjadrím sa s odstupom, teraz, čerstvo rozrušený výnimočnosťou tohto dielka by som sa nezmohol na viac, ako senilný výpočet superlatív na adresu hercov, scenáristu (a predlohy) a režiséra . . . ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Poněkud uštěpačná satira... ale na co? Absurdní podobenství... ale o čem vlastně? Příběh negramotného, retardovaného zahradníka, jenž to díky dostatečně wall-street vzhledu a pomalé dikci dodávající jeho holým větám o hnojení a růstu nádech moudrých metafor dotáhne skoro až na prezidenta USA, chce nejspíš něco zásadního říci o stavu Spojených států, o tamním propojení světa politiky a financí, o vlivu médií na člověka, o rasové segregaci a tak dál. Jasné sdělení jsem však nerozšifroval. Jen jsem se zasmál, ale tak trochu proti své vůli, protože k smíchu tu byla především lidská ubohost a trapnost. A takový humor já nerad, neb zavání posměchem a dává člověku falešný pocit povýšenosti, že se smí chechtat, jak jsou ti druzí hloupí. Bylo to příliš jedovaté a přitažené za vlasy, ale zároveň nutno uznat, že Peter Sellers hrát umí a že to není natočené zle. Film zůstal někde na půl cesty k mým sympatiím. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Mám celkom zmiešané pocity. Nemôžem sa ubrániť presvedčeniu, že Being There aj so svojimi 130 minútami bolo len ako pár útržkov z Forresta. Ale na druhej strane toto nie je životopisný film. Ide o kratšie obdobie jedného človeka, ktorý je tak trochu extraordinary... No reakcie ľudí na jeho osobu sú naozaj ťažko uveriteľné. Za každú blbosť ktorú vypustí z úst sa stáva hrdinom a géniom, zatiaľ čo on sám si to ani neuvedomuje. Myšlienka, že vie ohúriť svojou jednoduchou úprimnosťou v skazenom svete by prešla keď tak za okolností keby nebol úplne slabomyseľný. Takto vyznie totálne naivne. Spoiler: Zaslepené jednanie postáv ma celý film znervózňovalo, až do záveru, kedy sa ukázalo, že by to mohol byť proste zázrak. A to nie len, že vyvracia moje predošlé pocity, ale podtrhuje jednu z mála vecí, ktoré som chcel pôvodne kvitovať: záhadu okolo jeho pôvodu, ktorý nebol celý čas odhalený. 75% ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Pozvolna plynoucí satirický příběh o prosťáčkovi, který dobyl Ameriku aneb Amerika je opravdu země netušených možností :-) Velice pěkný film, po jehož zhlédnutí mi zůstal na tváři jemný úsměv. Trochu mi to připomínalo Forresta Gumpa, tentokrát ovšem v podání výborného Petera Sellerse, jež díky minimalisticky pojatému herectví podal velice přesvědčivý výkon! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Má to neuvěřitelně pomalý rozjezd. Nějakých 40 minut se tam v podstatě nic neděje. Potom ale kouzlo filmu vyplave na povrch a u všech těch nedorozumění se nejde nebavit. Vrchol absurdity je scéna, když Shirley McLane divoce masturbuje a Peter Sellers se s kamennym ksichtem staví na hlavu. Sellers dobráka zahradníka zahrál moc dobře a ten film z velké většiny fakt stojí na něm. Každopádně tu poslední scénu jsem nepochopil. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Peter Sellers se na roli Chance připravoval také tak, že si pořád dokola nahrával svůj hlas a experimentoval s různými styly a polohami. (džanik)
  • Henry B. Dawkins, který hraje rentgenového technika Billingse, byl opravdovým rentgenovým technikem. V 90. letech byl šéfem radiologického oddělení na Asheville-Buncombe Technical Community College v Severní Karolíně, kde se natáčelo. (džanik)

Reklama

Reklama