Reklama

Reklama

Teď se nedívej

  • Velká Británie Don't Look Now (více)
TV spot
Mysteriózní / Thriller / Horor / Psychologický
Velká Británie / Itálie, 1973, 110 min

Obsahy(1)

Vizuálně bohatá adaptace zlověstného příběhu Daphne du Maurier o zlé předtuše. Režisér Roeg využívá expresivního potenciálu italských Benátek a jeho jedinečný střih, fragmentarizující časoprostorové kontinuum, vytváří neopakovatelně zlověstný pocit. Na začátku tohoto mistrovského psychologického hororu potká šťastné manželství Laury a Johna (Julie Christie a Donald Sutherland) noční můra všech rodičů, tragické úmrtí dcerky. Johna, který tragédii instinktivně vycítil, pronásledují výčitky, že jí nedokázal zabránit. Manželé odjíždějí do Benátek, kde potkají sesterskou dvojici starších, výstředních Angličanek. Jedna z nich, slepá jasnovidka, tvrdí, že vidí jejich dcerku... Film se proslavil i odvážnou erotickou scénou mezi Laurou a Johnem. Legenda praví, že návštěvníci pracovních projekcí projevovali velký zájem o záběry právě z této scény. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (133)

lamps 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně soustředěně zrežírovaný psychologický rozklad, který není zdaleka tak dějově prázdný, jak se může zdát - Roeg odvádí bezvadnou práci v simultánním odvíjení dvou odlišných akcí, které se často dějí v rámci jediné, prostorově svázané scény, přičemž dekonstrukce přichází právě ve chvíli, kdy se od sebe akce výrazněji odchylují (tak jako děvčátko od rodičů v první sekvenci). Ne vždy mě bavilo příběh postav sledovat, ale ono to ve finále není o postavách, jako spíše o samotném prostředí a jeho roli v komplikovaném soužití dvou vnitřně rozložených manželů, které zahráli Christie a hlavně Sutherland báječně. Trochu do sebe zahleděný a místy neuchopitelný, ale přesto zdařilý a důležitý zástupce evropského modernistického hororu. Nikdy jsem si neuvědomil, jak jsou Benátky creepy. 75% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Literární předlohu uznávané autorky Daphne Du Maurier jsem nikdy nečetl, stejně jako tomu je v případě jejího dalšího díla Ptáci. Nicméně na filmové zpracování jsem byl hodně zvědavý, když kvůli ničemu jinému, tak kvůli té tolik vyhlašované erotické scéně, která srazila tehdejší cenzuru i spoustu diváků doslova na kolena. To však samozřejmě nebyl jediný důvod, protože filmy s mysteriózním příběhem mám docela rád a jak je o mě známo, stejně jako to, že mám starší kousky raději než ty novodobé. V tomto případě jsem však dost na vážkách a během sledování se ve mně mísila spousta různorodých pocitů. Osobně totiž Don't Look Now nepovažuji zas až za takovou pecku, jak mnozí na internetu rádi označují. To samé platí i s označením horor, o kterém se dá taky dost spekulovat. Mysteriózní drama/thriller je v tomto případě mnohem trefnější. Po psychologické stránce tomu nemám moc co vytknout, protože se zde skutečně dobře podařilo ztvárnit onu nešťastnou událost, která poznamenala obě hlavní postavy a diváci lépe pochopí, proč jsou v takovém rozpoložení, v jakém se nacházejí po celou dobu trvání samotného příběhu. Jenže právě ona délka je jedním ze záporů, které mé senzory zaznamenali. Celková stopáž totiž měla být rozhodně o něco kratší. Dá se zde narazit na několik zbytečných a poněkud slabších pasáží, bez kterých bych se klidně obešel. Ty navíc uškodily i vytvořené atmosféře, která když už začala gradovat, tak zase přišel útlum a tak pořád dokola (viz nehoda v kostele a následné tlachání o ničem). Závěr byl samozřejmě rovněž docela povedený, jenže ono odhalení v kanalizaci a následný osud hlavního hrdiny, měl být natočený rozhodně mnohem lépe. Nešlo si nevšimnout opravdu slabých triků nejen co se říznutí, ale i stříkající krve týče. Tady jsem zaznamenal další menší zklamání. Co se hereckých výkonů týče, tak jak Donald Sutherland tak i Julie Christie odvedli opravdu dobrou práci, kterou okořenili jejich tolik opěvovanou erotickou scénou. Ta byla rozhodně zajímavá a na tehdejší dobu i odvážná, stejně jako práce režiséra a střihu, kteří jí museli kvůli cenzuře proložit scénami příprav na společenskou akci, aby se z toho ti ocasi neposrali a oni jí nemuseli vystřihnout úplně. No a v neposlední řadě bych chtěl pochválit i hudební doprovod, který byl rovněž lahodným balzámem pro mé sluchové ústrojí. 60% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ukázkový příklad typického atmosférického eurohororu sedmdesátých let. Bohužel pro mne jsem byl už před sledováním docela unavenej a film můj stav jenom zhoršil. Děj je strašně pomalý, stopáž zbytečně dlouhá a opravdu silné scény tu nejsou vůbec. Don´t Look Now prostě mohl být mnohem lepší, základ zde na to byl, no bohužel se zastavil někde na půli cesty. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu poměrně zdlouhavá nuda. Příklad toho jak se v Evropě 70.let točí horory. Jenže to bylo spíš víc psycho,horor, na který musíte mít náladu a tu já jaksi neměl. Nebýt celkem slušné depresivní atmosféry a poměrně zdařilých hereckých výkonů, zvlášť postava Laury (která je moc hezká), není se na co moc koukat. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Britský pár odjíždí po nešťastném utonutí své dcery za prací do Benátek, kde se pokouší na tragickou událost zapomenout. Řada záhadných událostí však manželům smrt jejich dítěte neustále připomíná. Hypnotická duchařina bez duchů s bravurně vystavěným kaleidoskopem roztříštěných vizí a znepokojivých náznaků eskalující hrozby v temných zákoutích benátských uliček. Film je stejně jako Benátky labyrintem se slepými uličkami, v němž neexistuje přímá cesta k odpovědím. Je to horor o zármutku a nevyzpytatelné ruce osudu, která postupně vede hlavního hrdinu ke katastrofě. Abyste mistrovské dílo Nicolase Roega pořádně docenili, budete ho muset vidět přinejmenším ještě jednou. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (17)

  • V USA a Británii byl film přístupný pouze pro dospělé. (Duoscop)
  • The Times zařadil film na 18. místo ankety 100 Greatest Films. (Chatterer)
  • Renato Scarpa, který hraje inspektora Longhiho, nemluvil anglicky. Veškeré dialogy četl z kartiček a nevěděl co znamenají. (Chatterer)

Související novinky

Edgar Wright chystá psychologický horor

Edgar Wright chystá psychologický horor

24.01.2019

Britský režisér Edgar Wright (Baby Driver, Jednotka příliš rychlého nasazení) čerstvě prozradil detaily o svém příštím filmu. Tím by měl být psychologický thriller/horor odehrávající se v Londýně,… (více)

Teď se nedívej!

Teď se nedívej!

30.06.2005

Paramount Pictures chystají remake úspěšného snímku režiséra Nicolase Roega z roku 1973, TEĎ SE NEDÍVEJ. V něm si Donald Sutherland a Julie Christie zahráli partnerskou dvojici, která se vydá do… (více)

Reklama

Reklama