Reklama

Reklama

Screamers - Hlasy z podzemí

  • Česko Vřískouni (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 2078 planetu Sírius 6B pustoší dlouhotrvající válka. Vědci vymyslí perfektní zbraň, speciální roboty Screamers, vytvořené pro jediný cíl - zničit všechny nepřátelské formy života. Plán se však zvrtne a "zbraně" ničí vše živé. Podaří se znepřáteleným lidem zvítězit nad stroji? (MIDO FILM)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem poprvé viděl už hodně dávno tuším že na ČT dvojce. Vím, že to hrálo hodně pozdě v noci a vzpomínám si, jak jsme s kamarádem, taky fandou do sci-fi, pak druhý den básnili, jak to bylo super. Asi o měsíc později to dávali na polské televizi a s polským čteným dabingem, tzv. „lektorem“, se mi to líbilo ještě víc. O to větší zklamání mi pak přinesla s odstupem několika let třetí projekce, kdy jsem po většinu filmu přemýšlel, co jsem na tom vlastně tak báječného viděl. Dnes bych to hodnotil asi průměrně, ale z nostalgie přidávám i tu čtvrtou hvězdu. A jen tak btw. „Můžu jít s vámi?“ ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Obstojné sci-fi béčko, jaké se dnes už netočí. Místy slabé digitální efekty (většinou při útočících vřískounech prvního typu) vynahrazuje dobrá výprava a povedeným způsobem dokreslené prostředí. Herci se docela snaží, žádný z výkonů nedráždí žaludek ani po letech a sem tam se podaří utrousit i vtipnou hlášku. Škoda, že divák zůstane "ušetřen" útoku vřískounů v základnách NEB i Aliance, které mohli příběh ještě zatraktivnit. 60% ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Nejsem vasnivy ctenar, takze jsem predlohu necetl, nicmene to vypada, ze Philip K. Dick bude pretty cool guy. Kdykoliv se natoci film podle jeho knihy, je to mazec, Blade Runner, Minority Report, Total Recall atd. vsechno vytecne kousky. K nim maji Screamers hodne daleko, nicmene velice kvalitni predloha se v nich stejne nezapre. Problem je v tom, ze je to cele pojato prilis bckove a ze se toho nechopil schopnejsi reziser, nez Duguay loser, natocene je to az prilis prumerne. Potencial to rozhodne melo, je tady vzdalena podoba s Total Recall, skoda ze se Verhoeven nezhostil i Screamers, mohlo to byt mnohem lepsi. Takhle je to ve vysledku prumerne sci-fi. 5/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film „Screamers - Hlasy z podzemí“ není skvělou adaptací, ale je docela dobrým filmem, od kterého nečekejte příliš akční scény, pokud, tak nejsou nijak skvělé, ale čekejte přece jen sci-fi, které má nějakou myšlenku, jež chce prezentovat. Není to myšlenka objevná a není podávána naprosto originálním způsobem, ale díky ní tohle sci-fi nevyznívá hloupě. A nějaký ten hororový moment zde taky najdete. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vřískouni se dají použít jako typický příklad filmů kategorie B. Film má všechny její základní znaky, tzn. nízký rozpočet, jednoduchý scénář, který nepočítá s náročnějším divákem a který musí dělat vše pro to, aby se štáb vešel do zmíněného omezeného rozpočtu, a vesměs neznámé průměrné herce. Na druhé straně ale svou příjmočarostí a energií dokáže oslovit žánrového fanouška a na nic si nehraje. Přestože kulisy jsou jednoduché a efektů minimum, dokázal režisér vytvořit slušnou atmosféru, jenže mi v průběhu filmu vadilo, jak povrchně se naložilo s literární předlohou. Dick obvykle vytváří mnohovrstevný příběh, kde je hrdina obětí dílem vlastní paranoi a dílem skutečného spiknutí svého okolí. Scénárista tuhle mnohovrstevnost nedokázal přenést na plátno, takže divák sice je konfrontován s řadou podrazů, jenže ty se záhy dají předvídat a film nepřekvapuje. Zadaptovat Dicka znamená věnovat mimořádně velkou práci právě scénáři a výběru herců, kteří dokážou jeho rafinovanou hru prodat divákovi. Přitom příběh vojáka, který postupně zjišťuje, že bojoval naprosto zbytečnou válku a stal se obětí složité hry, v sobě nese stopy přímo shakespearovského dramatu. Čtenář znalý díla Philipa K. Dicka zřetelně pozná, kdo stojí za předlohou filmu. Nachází se tam všechny ingredience typické pro Dickovu tvorbu. Nikdo neví, kdo je kdo a jakou hru vlastně hraje. Škoda nelogičností, které snižují konečný dojem z filmu. Celkový dojem: 45 %. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Vo filme sa objavilo celkovo 5 verzií robotov zvaných Screamers (základná "piesočná" verzia, prvá variácia "dvojnohá", druhá variácia "bear", tretia variácia "dieťa" a štvrtá variácia "človek"). (fefee)
  • Podivná šachovnice v úvodní scéně filmu je ze starověké mezopotámské hry Ur, která se dodnes na Blízkém východě hraje. (Caaslav)
  • V povídce Philipa K. Dicka „Second Variety“ („Druhá série“; 2002) se děj odehrává na Zemi a Měsíci. Vřískači jsou navrženi americkými vojáky, kteří se poté, co Sovětský svaz zničí Spojené státy americké, ukrývají právě na Měsíci. (Caaslav)

Reklama

Reklama