Reklama

Reklama

Univerzální uklízečka

  • Velká Británie Keeping Mum (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dobromyslný Walter Goodfellow (Rowan Atkinson) je vikářem v malém anglickém městě Little Wallop, kde žije se svojí ženou Glorií (Kristin Scott Thomas) a dvěma dětmi. Gloria se snaží zachovávat důstojnost manželky duchovního, ale časem zjistí, že děti a beznadějný manžel jí nestačí k pocitu životního štěstí. Touží po záchraně, jež přichází v podobě Grace (Maggie Smith) - okouzlující diskrétní hospodyně, která má svůj osobitý recept na vedení domácnosti a velmi neobvyklé způsoby řešení problémů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (558)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Univerzální uklízečka má sice pověst morbidní komedie, ale mně se nejeví ani příliš morbidní, ani příliš komickou. Odehrývý se ve staromilské, idealizované venkovské Anglii. Kamera, výprava či třebas barevné tónování si dávají hodně dobrý pozor, aby z filmu ona Anglie vyšla jako poklidné, krásné místo, které stojí za to bránit před americkými svůdci, promiskuitou a šikanou, a to i s improvizovanou zbraní v ruce. +++++ Děj Uklízečky se točí kolem rodinné krize. Manželka je nespokojená, neboť vikář vinou vnějších okolností a povahy, jež neumí říci ne, zanedbává projevy lásky. Dcera střídá každý den partnery, protože ji chybí směřování i silný vzor a syn trpí šikanou, protože... ani on nemá silný vzor. Manželka také špatně spí, kvůli štěkajícímu psu starého souseda. Ideální situace pro mix citlivé péče a radikálních řezů, jež provede nedávno propuštěná vražedkyně Grace. +++++ Mezi tou nepokrytou citovostí, až přecitlivělostí a skutečně nemilosrdným vražděním může vznikat pnutí, jež nakonec dojem z filmu rozbije. Grace totiž není nevinným dítětem, jež vraždí, protože neví, že je to špatné, jak se může zpočátku jevit. Naopak, většinu filmu dává naprosto jednoznačně najevo, že je vysoce empatická. Vraždí prostě ty, kteří stojí v cestě štěstí těch, jež má ráda. Za sebemenší blbost. Je to opravdická zrůda. +++++ Film se snaží o dobrácký, nadsázku užívající náhled, ale nedůsledně. Když jedna její oběť nezemře, OK. Když zemře zjevný záporák, OK. Otravná stará dáma...no... budiž.... Ale starý osamělý pán hledající svého psa, jediného přítele... to nepůsobí vtipně... je to smutné, dojemné, do filmu se naprosto nehodící, rozbíjející jej do okamžiku, než na to zapomenete. Já nezapomněl do konce filmu. +++++ Na všechny problémy rodiny nakonec nachází hospodyně Grace své řešení, tu radikální, tu umírněné, o to rafinovanější. Rodinné drama se nerozvíjí, protože příčiny krizí vlastně byly prostinké. +++++ Zajímavější je vztah vikářova kázaní ke zbytku filmu, který umožňuje vnímat Grace jako boží požehnání, které zvláštním způsobem, božím způsobem, napravuje a zachraňuje vikářův život. Vikář může se slepou důvěrou přijímat dary, jichž se mu dostalo a nemusí se tázat, jestli jeho štěstí nevyžaduje neštěstí jiných. Kdo chce, může v tomto ohledu číst film i politicky: Existence idylické Anglie stojí na tom, že pár lidí vraždí jiné lidi. Typičtí Angličané si to neuvědomují. Vrahové nemusí mít výčitky svědomí, neboť zachovávají cosi cenného, hezkého a nevinného. Ale osobně si myslím, že takhle podvratná Univerzální uklízečka není... I když... trochu se táži, zda nemám svoji Grace, o které nevím. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

hodinová nuda jakžtakž vykoupená poslední třetinou, která to ale stejně nevytáhne na lepší než průměrný zážitek... no ale aspoň to nebylo založeno na fekálním humoru, beďarech a kýblech sprostých slov... přesto, univerzální usínačka. 60% pozn. red.: já nevim, pro mě je prostě britský humor buď naprosto mimo, nebo ho žeru. nic mezi. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si myslela, že Rowanu Atkinsonovi nálepku "Mr. Bean" už nikdo neodpáře a ohromně jsem se mýlila, jeho herecký výkon je obdivuhodný a je to absolutní přerod. Anglický suchý humor funguje na 100 %. A dokonalá je i Maggie Smith, která se tváří jako to nejnevinnější neviňátko, nepodezírali byste ji ani ze zabití mouchy. Kapitola sama pro sebe je rovněž Patrick Swayze - ten slaví herecký comeback - i ve svých letech je to fešák a frajer, což bravurně využívá ke ztvárnění svého přislizlého Amíka. Kontrast britské a americké angličtiny je dalším parádním detailem, co dělá tuhle britskou komedii povinnou záležitostí. A všem možným vtípkům, kterými je film doslova prošpikován, se směju ještě teď. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Nádherná zápletka, ktorá sa v rukách suchopárnych rutynérov zmenila na priemernú komédiu. Film sa snaží hrať na ťažkú čiernu komédiu, no ponúkne iba prízemné fórky, pri ktorých som sa ledva pousmial. Viem si predstaviť, že ak by sa dostal tento námet do rúk režisérovi, ktorý by sa trochu odviazal (napr. taký Kusturica), mohlo by to byť úžasné. V jednu chvíľu śa film snáží zaujať morbídnym vtipom, ochvíľu zasa tlačí na pílu príšernými klišovitými scénami za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v hollywoode. Zachraňujú to iba kvalitný heci na čele so stále výborným Rowanom Atkinsonom. (5/10) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

R.Atkinson je vikář a taky trošíčku nemehlo. Jeho žena ,,to potřebuje“ a P.Swayze jí ,,to“ může dát. No a Grace je hospodyně, která bude mít víc práce než se čekalo..... . R.Atkinson působí civilněji než jsem původně čekal a i když nemehlo, vůbec není trapnej. To občas je P.Swayze, ale to mu to vlastně předepisuje scénář. Nečekejte záchvaty smíchu, děj je normální, ale má černohumorný nádech. A to se mi líbí. Stejně jako výkon Kristin Scott Thomas. Když se budete rozhodovat, jestli se máte v neděli odpoledne nudit nebo se dívat na Keeping Mum, určitě zvolte film. Potom budete mnohem spokojenější. Nebo taky můžete začít ,,čistit“ město.. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (6)

  • Ve 36. minutě Lance (Patrick Swayze) po dotelefonování odjíždí v golfovém vozítku Club Car, přičemž se ozve zvuk normálního motoru. Tato vozítka jsou ovšem na baterie a nevydávají téměř žádný zvuk. (Lucy.Anna.N)
  • V celosvětových kinech komedie utržila celkem 18,5 milionu amerických dolarů (z toho necelé 3 miliony ve své domovské Velké Británii). (NIRO)

Reklama

Reklama