foto

Rowan Atkinson

  • nar. 6.1.1955 (61 let)
    Consett, Hrabství Durham, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rowan Sebastian Atkinson se narodil 6. ledna 1955 ve Stockfieldu v Anglii. Už jako malý chlapec uplatňoval své zvláštní nadání, uměl rozesmívat masy lidí, aniž by k tomu potřeboval házet někomu dort do obličeje. Přesto nepomýšlel na kariéru komika, neboť chtěl nějaké jistější povolání se stálým platem. Vítr osudu ho ale nakonec zavlál na patřičnou cestu, do míst, která mu byla souzena, a díky tomu si mohl Atkinson užívat svých minut slávy.

Po dokončení studia na Oxfordu se začal věnovat psaní krátkých scénářů převážně komediálního charakteru, a tak není divu, že už měl pořádně nakročeno do televize, kde se měl zakrátko prosadit i jako herec. Již roku 1979 napsal pro televizi BBC seriál "NOT THE NINE O'CLOCK NEWS", ve kterém si také zahrál. Jelikož jeho prvotina sklízela zasloužené ovoce a stala se jedním z nejoblíbenějších pořadů roku, není divu, že Rowan získal ocenění British Academy Award.

Od toho dne byl o Atkinsona nebývalý zájem. Napsal komediální seriál "BLACK ADDER", který se dočkal díky své oblibě u diváků ještě dalších pokračování. Černá zmije bývá označována za nejgeniálnější dílo Rowana Atkninsona, ovšem role, která ho opravdu proslavila se teprve blíží. Za zmínku také stojí jeho filmový debut, který se odehrál opravdu ve velkém stylu. Rowan sice nezískal nijak veliký prostor, přesto se jedná o jednoho z mála herců, který měl tu čest zahrát si ve svém prvním celovečerním filmu po boku takových hvězd jako je Sean Connery a Kim Basinger. Ano, mluvím o bondovce NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY (1983).

Díky svému komediálnímu talentu a velikému smyslu pro grimasy byl Rowan Atkinson obsazen do své nejznámější role, díky níž je nejspíše navždy zaškatulkován jako potřeštěný britský obyvatel, který zkazí co může a jen tak tak se mu podaří vybruslit z pořádného maléru. Atkinson tuto svou roli miluje i nenávidí zároveň, není se čemu divit, vždyť na světě existuje pomalu více lidí, kteří ho znají pod jménem této ztřeštěné figurky než vlastním. Přesto však této roli také hodně dluží, právě díky ní totiž stanul na výsluní zájmu a stal se opravdu známou tváří. Nikdo z vás nejspíše ani okamžik neváhal o kom je řeč, dámy a pánové, přichází MR. BEAN. Pan Bean, vlastník zeleného mini coopera a plyšového medvídka jménem Teddy - nemá skoro žádné přátele a přivolává na sebe jen samé katastrofy. Ano, seriál je pro mnohé legrace, ale divák si zároveň může uvědomit, že jeho život není tak špatný, jak si doposud myslel. Mr. Bean však nejvíce okouzlil svou obyčejností a přitom nevšedností. Přestože se jedná o zcela normálního člověka, může někomu připomínat superhrdinu, který nevídaným způsobem smete každý problém, který se na něj pověsí. Ze spárů této role se nejspíše nikdy nevymaní, Rowan si to však uvědomuje, takže se o to ani nepokouší, právě naopak. Pod jménem Mr. Bean napsal knihu, jakýsi Beanův diář, který vyšel i v České republice...

Po několika letech, které strávil především natáčením krátkých filmů a seriálů o předchozím hrdinovi se začal věnovat i jiným rolím. Zahrál si například v komedii ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB (1994), nadaboval postavičku ve LVÍM KRÁLI (1994) a ještě si stihl vystřihnout štěk ve snímku ŽHAVÉ VÝSTŘELY II (1993). Roku 1997 přišel čas, kdy se producenti rozhodli převést Mr. Beana na stříbrné plátno v podobě celovečerního filmu, tak vznikl MR. BEAN: NEJVĚTŠÍ FILMOVÁ KATASTROFA (1997), což byla zároveň jeho první hlavní role, jak se dozvíte hned v zápětí, na další nemusel Rowan dlouho čekat.

Po roli v krátkém, přesto však slavném filmu BESTIÁN: KUPŘEDU, ZPÁTKY JEN KROK! (1999), ve kterém zdařile paroduje několik slavných filmů, si zahrál bláznivého Itala, který touží po milionové výhře ve filmu MILIONOVÝ ZÁVOD (2001). Jedná se o komediální snímek, ve kterém se majitel kasina rozhodne pro potěšení své a svých klientů uspořádat závod, jehož vítěz získá dva miliony. To samozřejmě nezůstane bez odezvy, a tak se na bláznivou cestu za pohádkovým bohatstvím vydá plno bizardních postaviček, z nichž každá myslí jen na jedno - co udělá až vyhraje... Po krátké roli v adaptaci oblíbeného animovaného seriálu - o firmě, jenž řeší záhady, které se zdají mysteriózní, ale přece jen za vše většinou může člověk, - SCOO-BY DOO (2002), snímek nijak výrazně nepotěšil diváky, natož pak kritiky, přesto však byla návštěvnost natolik veliká, že si snímek vysloužil i pokračování.

JOHNNY ENGLISH (2003), to je jméno další filmové role Rowana Atkinsona, která někdy bývá přirovnávána k Mr. Beanovi. Johnny English je mladý agent, kterému se o pořádné akci může jenom zdát, přesto však tajně sní, že se jednou stane agentem jedna a přesně to se bohužel pro Anglii stane. Po smrti hlavního agenta se ostatní členové britské výzvědné služby sejdou na jeho pohřbu, jsou tam všichni, čehož samozřejmě využijí zločinci a do rakve vloží bombu, všichni agenti až na jednoho zemřou, a Englishovi se tak splní jeho sen, stane se z něj dokonalý elegán, kterému všichni pevně věří. Ovšem jak tomu již bývá, agent jejího veličenstva se vinou vlastní nešikovnosti, kterou si sám nepřipouští, dostává do čím dál většího maléru. Ve filmu si zahrál po boku Johna Malkoviche a Natalie Imbruglie.

Dudek

Herecká filmografie

2016 David Copperfield
Maigret's Dead Man (TV film)
Maigret Sets a Trap (TV film)
2015 Mr Bean: Funeral
2011 Johnny English se vrací
2007 Mr. Bean's Wedding
Prázdniny pana Beana
Tak & the Power of Juju (TV seriál)
2005 Spider-Plant Man (TV film)
Univerzální uklízečka
2003 Johnny English
Láska nebeská
2002 Mr. Bean: Animované příběhy (TV seriál)
Scooby-Doo
2001 Milionový závod
2000 Možná, miláčku
1999 Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!
Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death
1997 Bean 2: Vzrušující kousky pana Beana (TV seriál)
Mr. Bean: Největší filmová katastrofa
1996 Reflections of Mr. Bean (TV film)
1995 Comic Relief (TV film)
Full Throttle (TV film)
Tenká modrá linie (TV seriál)
1994 Bean 7: Poslední žerty pana Beana
Čtyři svatby a jeden pohřeb
Lví král
1993 Bean 6: Neviděný Bean
Žhavé výstřely 2
1992 Bean 4: Šťastné nehody pana Beana (TV seriál)
Bean 5: Nebezpečné honičky pana Beana
Election 92 (TV film)
Veselé Vánoce, Mr. Bean (TV film)
1991 Bean 3: Příšerné příběhy pana Beana
Bernard and the Genie (TV film)
Mr. Bean opět jezdí
Starosti s Mr. Beanem
1990 Čarodějky
Mr. Bean (TV seriál)
Pan Bean jde do města
1989 Bean 1: Úžasná dobrodružství pana Beana (TV seriál)
Černá zmije IV (TV seriál)
Tall Guy, The
1988 Appointments of Dennis Jennings, The
Blackadder: The Cavalier Years (TV film)
Vánoční koleda u Černé zmije (TV film)
1987 Bit of Fry and Laurie, A (TV seriál)
Černá zmije III (TV seriál)
1986 Černá zmije II (TV seriál)
1983 Černá zmije (TV seriál)
Nikdy neříkej nikdy
Přesný jako smrt
1982 Secret Policeman's Other Ball, The (divadelní záznam)
1980 Lena (TV seriál)
1979 Innes Book of Records, The (TV seriál)
Instantní smích (TV film)
Secret Policeman's Ball, The (divadelní záznam)
Žádné zprávy v devět (TV seriál)
1976 Monty Python Meets Beyond the Fringe (divadelní záznam)

Dokumentární

2008 Blackadder Exclusive: The Whole Rotten Saga (TV film)
Blackadder Rides Again (TV film)
2007 Secret Life of Brian, The
2002 Jubilee Girl, The (TV film)
2001 Making 'Rat Race'
1999 Laughter in the House: The Story of British Sitcom (TV seriál)
1998 Royal Birthday Celebration, A (TV film)
Wie man die Leute von ihrem Geld trennt (TV film)
1997 Příběh pana Beana (TV film)
1992 Funny Business (TV seriál)
Rowan Atkinson živě (TV film)
Two Mikes Don't Make a Wright
1991 Driven Man, The (TV film)

TV pořady

2012 Slavnostní zahájení XXX. Letních olympijských her 2012 Londýn (TV pořad)
2008 We Are Most Amused (TV pořad)
2007 Comic Relief 2007: The Big One (TV pořad)
Dame Edna Treatment, The (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
2001 Comic Relief: Say Pants to Poverty (TV pořad)
Comic Relief Short Pants (TV pořad)
Hysteria 3 (TV pořad)
2000 Royal Variety Performance 2000, The (TV pořad)
1997 Comic Relief (TV pořad)
1996 Nose at Ten, The (TV pořad)
1995 Comic Relief: Behind the Nose (TV pořad)
1993 Comic Relief: The Invasion of the Comic Tomatoes (TV pořad)
1991 Comic Relief (TV pořad)
1990 Schmidteinander (TV pořad)
1989 Hysteria 2! (TV pořad)
1988 Comic Relief (TV pořad)
Hysteria! Hysteria! Hysteria! (TV pořad)
Live! From London (TV pořad)
1987 Grand Knockout Tournament, The (TV pořad)
1986 Comic Relief (TV pořad)
1981 Fundamental Frolics (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Peter Cook & Co. (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

TV pořady

1986 Comic Relief (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 030)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace