Reklama

Reklama

V průběhu studené války se francouzská tajná služba dostane k informacím o špionážní akci Sovětského svazu, namířené proti Spojeným státům. Varování americkým kolegům odstartuje řetěz osudných událostí.
Píše se rok 1981. Zklamání z Brežněvovy vlády a nenaplněných ideálů komunismu přiměje plukovníka KGB Grigorieva, jehož skutečné jméno zní Vladimir Vetrov, k radikálnímu kroku... Ve vší tichosti vyhledá v Moskvě francouzského inženýra a postupně mu předá celou řadu důvěrných dokumentů, svědčících o největší špionážní akci proti Spojeným státům v historii studené války.
Zdroj s krycím jménem Farewell se podílí na zničení špionážní sítě, díky níž sovětská tajná služba získávala detailní informace o stavu vědeckého, průmyslového a vojenského výzkumu na Západě. Ronald Reagan vyhlašuje nový zbrojní projekt Hvězdné války a Sovětskému svazu, který přišel o své drahocenné informátory, zvoní umíráček...
Berlínská zeď se nedožije konce dekády... Farewell tak svým způsobem pomohl změnit svět. Nepoužil při tom KGB dobře známé tradiční metody špionáže a za svoji práci nic nechtěl – to považoval za příliš kapitalistické. Splnil zkrátka jen svůj úkol – pro Rusko, ale především pro svého syna… (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

BrunoAnthony

BrunoAnthony (hodnocení, recenze)

tak za účast v tomhle trapném protiruském pamfletu Kusturicu vyřazuji ze svých oblíbených...Kusturicovi asi muselo hrábnout nebo potřeboval prachy....takvý pád do žumpy..ŽBLUŇK :-/

na příspěvěk reagoval agass

Patrick_VI.

Patrick_VI. (hodnocení, recenze)

Tak nevím, komentátoři asi chtěli bondovku nebo co (:-(( Ovšem Bond je spíš komediální kovboj než špion, tento film má ke špionážnímu tématu o míle blíž ... Nedovedu si představit tajného špiona, ze kterého pro diváky tryskají emoce, nosí nejméně 2 bambitky a lejzrem stříli kontrašpiony na potkání, jak vydrží v Rusku déle než 10 minut. Možno na Sibíri dva časa věrtaljotom izza Narvikom ? (:-))))))

Film+ začíná nějak poslední dobou sázet víc a víc dobrých kousků. Tento film k nim určitě patří. Původní předlohu jsem nečetl (podle všeho u nás nevyšla a ani cizojazyčné verze třeba MKP v evidenci nemá ...), tak nevím, jak moc čerpá z ní nebo skutečnosti, ale poznal jsem tam hodně z Clancyho Kardinála z Kremlu, což je docela slušný špionážní román.

Mimo vykreslení toho co a jak se tehdy povedlo, má film docela chytlavou atmosféru, na konci jsem našel 1/3 svého obočí na břiše ... (:-))))))) , zřejmě v posledních 20 minutách, jak ... (nenapovídat). Ale toho, kdo aspoň tuší, jak to tam tehdy vypadalo a co vše nevěděl a dodnes neví, bude možná mrazit jakákoliv vzpomínka. Každopádně toto je u mne vyvolalo ...

Žádný kasovní trhák, ale dobrý film.

Paul_cz

Paul_cz (hodnocení, recenze)

Nemůžu se dočkat...už jen ta Mansellova geniální kompozice (kolikátá už ?) mě moc navnazuje.

Reklama

Reklama