Reklama

Reklama

Série(4) / Epizody(26)

Prvních sedm dílů oblíbeného loutkového seriálu viděli malí diváci televize už v roce 1987. Už tehdy přijali dva malé kluky, jejich dědu Lebedu i lakomého souseda Krkovičku velmi dobře. Animované loutky výtvarníka Jana Tippmanna je příjemně překvapily a jednoduché příběhy s nenásilným výchovným posláním je zaujaly. Do roku 1998 přibyly další příběhy i jedna postavička, sestřenice Míla a šestadvacetidílný seriál se ve vysílání České televize zařadil mezi ty úspěšné. Typickou tvář mu vtiskl režisér Lubomír Beneš, který bohužel během natáčení zemřel. Režie se proto ujal animátor František Váša za přínosné režijní supervize Břetislava Pojara. Literární scénář napsali Stanislav Havelka, Petr Chvojka, Lubomír Beneš a později i Marek Beneš. Všem těmto tvůrcům se podařilo vytvořit postavičky s vyhraněným charakterem, ať už to je malý a trochu nešikovný Jája nebo rozvážný děda Lebeda, bývalý námořník. Ovšem nejvyhraněnější je lakomec Krkovička, na kterého naše trojice svým vtipem a umem vždycky vyzraje. Také vypravěči, byli na celém seriálu celkem tři, František Filipovský, Petr HaničinecVáclav Postránecký významným dílem přispěli ke zdaru seriálu. (Česká televize)

(více)

Recenze (179)

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Nádherně vytvořená pohádka, kterou, jako ostatně vždy, skvěle nadaboval Mistr Filipovský. Ani jeho následovník pan Haničinec nebyl špatný, ale přece jen se František více intonačně vyžíval a více to tzv. žral. Mojí oblíbenou postavičkou, jak už to u mě bývá, byl záporný hrdina, se kterými bývá většinou největší legrace a bez kterých by to prostě nebylo ono :-) . ()

darthboal 

všechny recenze uživatele

„Musím ještě chvíli přemýšlet.“ Tak tuhle větu, kterou stále užívám, jsem si velmi oblíbil tak jako celý seriál. Klasická loutková animace s úchvatným dabingem Františka Filipovského je ta nejlepší kombinace, která může pohádku potkat. Sledoval jsem ji jako Večerníček a ani dnes bych neodmítl pár epizod zhlédnout. 5* ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jája a Pája je dnes již klasikou českého loutkového filmu i dětského večerníčkového cyklu. Za jeho vznikem stojí v první řadě Lubomír Beneš. Hned za ním je Stanislav Havelka s Petrem Chvojkou. Příběhy jsou krátké, svižné a laskavě výchovné. Energičtí chlapci jsou vedeni otevřenou myslí a zkušenou moudrostí přes nástrahy života. Každá činnost se za pomoci dostatečné dávky fantazie dostává do roviny omamného dobrodružství neznáma a překonává ubíjející nudu stereotypu. Nejvytrvalejší překážka v podobě lidské závisti a lakoty sice ve druhé dekádě navazující tvorby obrušuje své ostří, svůj švih a účinek celek přesto neztratí. Předností je detail i stylizovaná podoba postav. Zajímavostí je obdobná, a přesto odlišná atmosféra v rozlišném zabarvení mluveného doprovodu. František Filipovský, Petr Haničinec a Václav Postránecký představují záruky kvality a citlivě hladí dětské duše při jejich objevování světa. Píle, skromnost a poctivý zápal do práce nejsou špatným prostředkem při určování směru. A příběhy přinesou i usměvavou tvář. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jáju a Páju si dobře pamatuji. Nejvíc se mi líbil Jájův skok do kalhot, který mi naši nikdy nedovolili. A František Filipovský, který seriál namluvil skvěle. Při vší úctě k Petru Haničincovi a Václavu Postráneckému, F. Filipovského jsem tam slyšel nejraději. Přestože je pohádka precizně umělecky ztvárněná, co má na kvalitě animací, to ji chybí v příbězích. Ty jsou někdy zajímavé, jindy méně, ale spíše platí to méně. Což je škoda. Když už se příběh zajímavě vyvíjí, jako třeba ten na hradě, tak skončí před hradní bránou. Krkovička se postupně mění a už není takový krkoun. A jeho neteř v seriálu skoro nemluví. Je to pohádka pro nejmenší, ale měl jsem v oblibě jiné. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jak kvalitní byla a je československá animátorská škola, se můžete přesvědčit třeba na tomhle večerníčku - její tvůrci, nestor československé animace Břetislav Pojar a Lubomír Beneš (např. A je to!) stvořili vizuálně charakteristický ,,klukovský" (gendrově je pravda trochu nevyvážený...) loutkový svět plný laskavého humoru a podmanivé harmonie. Příběhy Jájy a Pájy a jejich souputníka dědy Lebedy patří k tomu nejcharakterištičtějšímu, co československý animovaný film má... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Krkovičkovo křestní jméno je Alois. (me116)

Reklama

Reklama